Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Fantastická Davidová. Ve vytrvalostním závodě v Pokljuce slaví životní třetí místo

Ve Světovém poháru zatím spíše sbírala zkušenosti, Pokljuka ale pro Markétu Davidovou vše změnila. Talentovaná jednadvacetiletá česká reprezentantka do nového ročníku vstoupila životním výkonem a ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů, kde až do poslední střelecké položky útočila i na vítězství, brala fantastické třetí místo. Z výhry se radovala Ukrajinka Julija Džymová. 

Slavící Markéta Davidová
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst/EIBNER/EXPA/SPORTIDA

V neděli skončila po špatném výkonu a dvou trestných kolech ve smíšené štafetě v Pokljuce zklamaná a na její tváři se dokonce objevily i slzy.

Nepovedený vstup do Světového poháru ale Markéta Davidová rychle vymazala z hlavy a o čtyři dny později předvedla vystoupení z jiné kategorie, na které bude určitě vzpomínat hodně dlouho. Ještě nikdy si totiž tak dobře v seniorské kategorii nevedla.

"Pořád nevím, co mám říct. Nechce se mi mluvit, protože hned začnu brečet," říkala v cíli dojatá Davidová. "Netuším, čím to bylo. Snažila jsem se dělat, co dělám na tréninku, a tentokrát to sedlo."

Na trať se pustila Davidová s číslem 72 a od počátku bylo jasné, že je tentokrát ve velké pohodě. Skvěle jí sedl běh, ve kterém byla celkově čtvrtá nejlepší, a představení na lyžích navíc podpořila povedenou střelbou.

První ležka? Čisto.

První stojka? Čisto.

Druhá ležka? Čisto.

V ten moment už bylo jasné, že rodačka z Janova nad Nisou míří vysoko. Dokonce tak moc, že může v úvodním podniku sezony brát i nejcennější kov. Aby se jí to povedlo, potřebovala udržet tempo a i na poslední položce vestoje zastřílet brilantně.

Davidová na závěrečnou stojku dojela jako druhá a začala dobře. První, druhá i třetí střela našla cíl. Čtvrtá však černé pole minula a nejmladší česká biatlonistka na startu se na chvíli zasekla. Posledním pokusem ale opět trefila a mohla se vydat vstříc cíli.

Do závěrečného kola vběhla jako čtvrtá. "Moje postavení mi tým řekl až později, abych nestresovala," přiznala Davidová, která ale i nadále držela výborné tempo. Podařilo se jí dokonce dostat před Lotyšku Baibu Bendikovou, zároveň udržela za svými zády Slovenku Paulínu Fialkovou a v cíli mohla slavit. "Jsem ráda, že se projevila práce za x let. Vše to do sebe zapadlo a doufám, že to nebyl výstřel do tmy," dodala.

Markéta Davidová s bronzem z vytrvalostního závodu v Pokljuce (vpravo), Julija Džymová (uprostřed) a Monika Hojniszová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Darko Bandic

"Dneska nám Markéta udělala ohromnou radost. Od začátku jela famózně, divákům se to muselo líbit. Po té štafetě z toho byla sama smutná. Ale říkala, že ví, že by to mohlo jít. Sama si teď ukázala, že to jde a že nemusí mít z ničeho strach," slavil sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Dosud nejlepším umístěním Davidové mezi elitou bylo patnácté místo ze sprintu na únorové olympiádě v Pchjongčchangu. V seriálu SP byla dosud nejvýše 28. ve sprintu v Ruhpoldingu. Vytrvalostní závod v SP jela poprvé v životě, předtím si ho na vrcholné úrovni zkusila na olympiádě. 

Nad její síly byly pouze dvě soupeřky. Z výhry se radovala Ukrajinka Julija Džymová, která se na střelnici ani jednou nemýlila a česká závodnice na ni zrtatila 16,5 sekundy. Stříbro pak brala s odstupem 5,9 vteřiny na vítězku Polka Monika Hojniszová, která podobně jako Davidová jednou minula při závěrečné položce.

K úspěchu Davidové pomohlo i střelecké trápení favoritek. Obhájkyně celkového triumfu a nejrychleji běžící Kaisa Mäkäräinenová hned při první položce čtyřikrát minula, Slovenka Anastasia Kuzminová celkově třikrát a s malorážkou se nedařilo i dalším adeptkám na vysoké umístění.

Z českých závodnic bodovaly ještě 26. Eva Puskarčíková a 38. Veronika Vítková. Jessica Jislová dojela na 74. místě a Lucie Charvátová byla 81.

V Pokljuce pokračuje Světový pohár pátečním sprintem mužů, ženy poběží stejnou disciplínu v sobotu. V neděli jsou na pořadu stíhací závody. Přímé přenosy sledujte na ČT sport nebo webu ctsport.cz.

SP v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko):

Ženy - vytrvalostní závod (15 km): 1. Džymová (Ukr.) 43:06,6 (0), 2. Hojniszová (Pol.) -5,9 (1), 3. Davidová (ČR) -16,5 (1), 4. P. Fialková (SR) -19,5 (2), 5. Bendiková (Lot.) -20,8 (0), 6. Vittozziová -27,1 (1), 7. Wiererová (obě It.) -33,4 (2), 8. Öbergová (Švéd.) -49,1 (2), 9. Hauserová (Rak.) -55,3 (1), 10. Preussová (Něm.) -59,1 (1), ...26. Puskarčíková -1:59,7 (2), 38. Vítková -3:02,8 (2), 74. Jislová -5:39,6 (4), 81. Charvátová (všechny ČR) -6:56,9 (5).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články