Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Fanoušci úžasní jako vždycky. Tohle si musíte užít, apeloval na Češky jejich norský trenér

Dalo se to čekat. Ale taková atmosféra nezevšední. Ve čtvrtek bylo ve Vysočina aréně 22 tisíc diváků, v pátek při sprintech žen burácení tribun nepolevovalo. Když zní zvony před startem, povětří se očekáváním jen chvěje. A pak to vybouchne. Včelí úl, bitevní vřava. Při každém startu českého závodníka, nebo když se na trať vydává Johannes Bö. Podle Nora je to takový biatlonový Super Bowl. Emoce, nadšení i tlak. Každý se s tím musí vypořádat po svém a recepty jsou různé.

Burácející tribuny ve Vysočina aréně
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Tohle je přesně to, co tým potřebuje. Ukáže se síla zázemí, publika, kde vám sice spoustu lidí fandí na internetu a u televizí, ale pokud přijdou sem do arény, nic to nenahradí," prohlásil po sprintu mužů sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Biatlon propojuje výbušnost pohybu s maximálním soustředěním na střelnici. Tyto dva faktory musejí umět reflektovat i fanoušci. Když se ke střelnici přiblíží závodník, publikum utichá. Napětí, které přerušují ovace po každém povedeném výstřelu nebo zklamaný hukot po netrefeném terči.

Klid a vlití krve do žil. Kontrasty, které přináší málokterý sport. "Bylo to super, jsem rád, že jsem si nenechal lidi pustit do hlavy na střelnici a na trati to hnalo," řekl talentovaný mladík Jakub Štvrtecký po úspěšném sprintu.

Michal Krčmář přiznal, že ho bouřlivá atmosféra v úvodním závodu zprvu trochu svazovala. Poté ho ale fanoušci spolu s rychlým Johannesem Bö dotlačili do cíle na velmi solidním dvacátém místě ve sprintu. "Je to strašně hezký zážitek tady před fanoušky závodit. Věřím, že jsem se uvolnil, atmosféru vstřebám a vychutnám si to víc."

Otázkou je, zda velká vyhecovanost nemůže způsobovat i chyby při dobíjení na střelnici. Své o tom vědí Adam Václavík, Krčmář a koneckonců i Štvrtecký.

"Atmosféra je nádherná. Na trati jsem se snažila, myslím, že mě lidi víc vyburcovali, než kdybych tam jela sama," snažila se vystihnout podstatu Vítková.

Krásné dojmy převažují. Soustředění na střelnici zkušení absorbují bez problémů. "Přijde mi, že jsem v biatlonu už nějaký ten rok a stihla jsem si na to zvyknout. Věděla jsem, do čeho jdu. Neznervóznilo mě to, spíš jsem byla ráda, že mi fandili," popsala své pocity ze střelnice Lucie Charvátová, která si vyjela ve sprintu skvělé 29. místo.

Z atmosféry se snaží mít jen pozitiva. Alespoň tak reprezentantky naočkoval norský kouč Egil Gjelland. „Vracel se pěšky ze závodiště a říkal: ‚To si musíte užít jako já. To je neskutečný, ti lidi sem přijeli kvůli vám. Oni vás mají tak strašně rádi.‘ Někdy je český fanoušek negativní fanoušek, ale trenér se nás snažil naladit na pozitivní vlnu. Že si to máme užít a hlavně ať se u toho dobře bavíme, takže jsem se držela jeho rad,“ vyprávěla Charvátová.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články