Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Eckhoffová slaví celkový triumf ve Světovém poháru, Davidová dojela ve stíhačce šestá

Tiril Eckhoffová vyhrála systémem start-cíl stíhací závod v Novém Městě na Moravě a ovládla celkové pořadí Světového poháru. Druhá skončila Běloruska Dzinara Alimbekavová a třetí Němka Franziska Presussová. Markéta Davidová udělala na střelnici jedinou chybu a dojela na skvělém šestém místě. Eva Puskarčíková si polepšila o čtyři pozice a byla devětadvacátá, Lucie Charvátová po sedmi trestných kolech obsadila 30. příčku. Jessica Jislová na body nedosáhla.

Tiril Eckhoffová
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Davidová si dojela letos pro nejlepší umístění ve stíhačce. Minula jen na první položce a v běhu byla třetí nejrychlejší. Sama si ovšem byla vědoma toho, kde jí tlačí bota - v rychlosti střelby zaostávala. "Jsem ráda, že to byla jen jedna. Ale přesně vím, co mi uteklo. Nejsem schopná to zastřílet rychleji, musím s tím něco udělat," posteskla si.

I když byla na trati rychlá, necítila se nejlépe. "Hrozně bych chtěla, ale tělo mě už moc nepouští," dodala Davidová.

Osmá byla mimo střelnici Charvátová, ale bilance 1-1-3-2 byla příliš a znamenala sešup z desátého na třicáté místo. "Chyby byly poměrně zbytečné, cítila jsem, že na sebe spěchám," přiznala Charvátová.

V cíli byla o jedno místo lepší Puskarčíková. "Jsem ráda, že jsou to body, protože jsem jich letos moc neměla," řekla česká závodnice.

Třicetiletá Eckhoffová v Novém Městě napodobila double z minulého týdne, znovu vyhrála sprint i stíhačku. Díky tomu má ještě před finále poháru v Östersundu jistý celkový triumf v seriálu. Podařilo se jí to jako první Norce od úspěchu Tory Bergerové v roce 2013. Polepšila si z loňského druhého místa.

Eckhoffová si polepšila z loňského druhého místa a dominance posledních týdnů jí dává naději, že vyhraje nejvíce závodů v jedné sezoně ze všech biatlonistek. Nyní si připsala už dvanáctý triumf a před ní je v historických tabulkách jen Švédka Magdalena Forsbergová se čtrnácti. Biatlonistky mají před sebou ještě sprint, stíhačku a závod s hromadným startem v Östersundu.

Co se dělo na trati

Charvátová začala první kolo velmi svižně, byla třetí nejrychlejší. Hned první ranou ovšem minula a musela upravovat mířidla. Chyby se nevyvarovala ani Davidová, v úvodu stejně rychlá jako její reprezentační kolegyně. Eckhoffová na stavu číslo jedna mířila přesně a dál si jela sólo závod.

Češky se stále držely na pomezí první a druhé desítky, ztráta se však navyšovala. Puskarčíková střílela rovněž přesně, Jislová musela na dvě trestná kola.

Davidová díky čisté střelbě poskočila na osmé místo a dál po trati letěla. Charvátová si připsala druhou jedničku a držela podobný odstup jako před střelbou. Na zaváhání Eckhoffové nedokázal nikdo z pronásledovatelek adekvátně zareagovat a Norku nikdo bezprostředně neohrožoval. Puskarčíková minula jednou a bojovala v polovině závodu o body. Jislová musela na dalších 150 metrů.

Davidová za dlouhých 35 sekund vybílila všech pět terčů a odjížděla po třetí střelbě šestá. Její sokyně v boji o modrý dres pro nejlepší závodnici do 25 let střílela stále bezchybně a byla druhá. Eckhoffová si udržovala stabilní půlminutový náskok.

Puskarčíková opět zacílila přesně a poskočila před Charvátovou. Ta udělala tři minely a propadla se o 18 míst. Jislová si jednou ranou mimo nepolepšila.

Takhle pálí šampionka! Eckhoffová pálila skvěle a jela si s jistotou pro zlato. Alimbekavová sestřelila všech 20 terčů a byla jasně a zřetelně druhá. Za tandemem Presussová a Wiererová vyjížděla bezchybná Davidová. V závěsu si ovšem držela Olsbuovou Röiselandovou. Puskarčíková se nevyvarovala chyby a další dvojku přidala Charvátová.

To už se ale blížil finiš. Eckhoffová si triumf pohlídala, Olsbuová Röiselandová stačila předjet už jen Davidovou s Wiererovou. Na stupně vítězek to nestačilo. Jedinou z Češek, která nedosáhla bodovaného umístění, byla na 49. pozici Jislová.

Výsledky stíhacího závodu biatlonistek v Novém Městě na Moravě

Ženy (10 km): 1. Eckhoffová (Nor.) 27:13,6 (1), 2. Alimbekavová (Běl.) -34,6 (0), 3. Preussová (Něm.) -40,2 (2), 4. Röiselandová (Nor.) -41,6 (1), 5. Wiererová (It.) -46,0 (2), 6. Davidová (ČR) -52,6 (1), 7. Hauserová (Rak.) -1:01,8 (2), 8. Dunkleeová (USA) -1:12,9 (1), 9. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -1:17,0 (1), 10. Herrmannová (Něm.) -1:22,3 (3), ...29. Puskarčíková -2:49,0 (2), 30. Charvátová -2:52,4 (7), 31. Jislová (všechny ČR) -4:26,3 (5).

Průběžné pořadí SP (po 23 z 26 závodů): 1. Eckhoffová 1043, 2. Röiselandová 903, 3. H. Öbergová (Švéd.) 824, 4. Preussová 795, 5. Wiererová 767, 6. Hauserová 746, ...10. Davidová 622, 45. Charvátová 129, 58. Puskarčíková 64, 65. Jislová 45.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články