Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Eckhoffová podtrhla norskou dominanci, nejlepší Češkou byla Charvátová

Tiril Eckhoffová neměla v závodu s hromadným startem v Le Grand Bornand pražádnou konkurenci. Zvítězila s náskokem téměř minuty a půl na Dorotheu Wiererovou, která se tak před koncem roku vrátila do čela Světového poháru. V dramatickém finiši Italka předčila Švédku Linn Perssonovou, pro kterou to byl nejlepší závod kariéry. Lucie Charvátová v závěru předjela Ingrid Tandrevoldovou jedoucí ve žlutém a skončila jedenáctá. Eva Kristejn Puskarčíková dojela patnáctá, Markéta Davidová s šesti chybami obsadila až dvaadvacátou příčku.

Lucie Charvátová se statečně prala na trati v Le Grand Bornand
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

Déšť a pomalá trať. Byla to pořádná dřina a Eckhoffová dokázala, že na konci roku má ze všech největší formu. Ke skvělému běhu přidává i velmi dobrou střelbu.

S těžkými podmínkami se popasovala velmi dobře také Charvátová. Na lyžích byla dvanáctá nejrychlejší, chybovala jen třikrát a střílela stejně svižně jako její týmová parťačka Kristejn Puskarčíková. Skvělý výsledek pak dokonala výbornou poslední položkou a finišem, v kterém porazila do tohoto závodu první ženu pořadí Světového poháru Tandrevoldovou.

A to ještě do dnešního rána ani nevěděla, že bude startovat. Na poslední chvíli nahradila absentující Hannu Öbergovou. "Byl to nádherný závod. Počasí tedy absolutně nepřálo, ale jsem strašně ráda. Je to pro mě dárek k Vánocům," uvedla s úsměvem Charvátová.

"Už to, že jsme měli tři holky v hromadném závodě, je úspěch," podtrhl trenér Jiří Holubec. Na druhou stranu se na trati nevedlo nejvýše postavené Češce v pořadí seriálu Markétě Davidové, která ani jednu položku nedokázala vynulovat. "Myslím, že byla prokřehlá a i na trati se trápila," dodal Holubec.

Co se dělo na trati

Eckhoffová za to pořádně vzala už od prvních metrů. Zdatně jí sekundovala Braisazová. K nim se po bezchybných střelbách přidaly Simonová a Paulina Fialková.

Davidová po jedné chybě klesla na dvacátou příčku, naopak Charvátová s Puskarčíkovou po nulách atakovaly první desítku s odstupem téměř půl minuty na čelo.

Eckhoffová se záhy po první položce osamostatnila ve vedení. Po jedné chybě se zavěsila za Mäkäräinenovou. Všechny tři Češky na trati v silném dešti ztrácely, navíc všechny udělaly na druhé ležce po jedné minele.

Střelecký souboj na třetí položce vyzněl jednoznačně pro Eckhoffovou. Mäkäräinenová nechytila tempo a minula dva terče. Norka odjela s obrovským více než minutovým náskokem. Braisazová pohořela, netrefila se hned čtyřikrát.

A nedařilo se ani Charvátové nebo Davidové, které musely na dvě trestná kola. Kristejn Puskarčíková jen na jedno, odjela jako šestnáctá.

Podobně jako v závodě mužů rozdíly mezi závodnicemi hodně narůstaly. Boj o druhé a třetí místo však zůstával otevřený.

Jeden omyl Eckhoffovou nemusel nikterak rozhodit. Odjela z trestného kola a žádná z jejích pronásledovatelek ani nestanula na podložce. Drama o medailové příčky zvládly nejlépe Wiererová a Perssonová. Herrmannová a Mäkäräinenová si šance odstřelily.

Charvátová za pětadvacet sekund terče vybílila a odjela dvanáctá. Kristejn Puskarčíková po jednom trestném kole figurovala na patnácté příčce, Davidová přidala další dvě minely a závod se jí nevydařil.

Výsledky závodu s hromadným startem biatlonistek:

1. Eckhoffová (Nor.) 38:52,8 (2), 2. Wiererová (It.) -1:24,9 (2), 3. Perssonová (Švéd.) -1:25,1 (1), 4. Mäkäräinenová (Fin.) -1:35,6 (4), 5. Herrmannová (Něm.) -1:43,0 (4), 6. Jurlovová-Perchtová (Rus.) -1:43,6 (2), 7. Bescondová (Fr.) -1:45,0 (1), 8. Preussová (Něm.) -1:45,2 (2), 9. Hauserová (Rak.) -1:46,9 (2), 10. Brorssonová (Švéd.) -2:03,8 (2), 11. Charvátová -2:09,2 (3), ...15. Kristejn Puskarčíková -2:28,7 (3), 22. Davidová (všechny ČR) 3:29,9 (6).

Průběžné pořadí SP (po 7 z 24 závodů): 1. Wiererová 304, 2. Eckhoffová 287, 3. Tandrevoldová (Nor.) 282, 4. Braisazová 234, 5. Simonová (obě Fr.) 213, 6. Häckiová (Švýc.) 189, ...9. Davidová 180, 25. Charvátová 110, 26. Kristejn Puskarčíková 109, 44. Jislová (ČR) 40.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články