Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Eckhoffová ovládla další sprint, ani v Oberhofu nestřílely Češky stoprocentně

Povedlo se jí to před Vánoci v Hochfilzenu a ve stejné disciplíně triumfovala i v prvním závodu nového roku. Vítězství ve sprintu v Oberhofu si tak opět dopřála Norka Tiril Eckhoffová. Ani jedna z Češek nezastřílela bez chyby, nejlepší Markéta Davidová skončila sedmá. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tiril Eckhoffová
zdroj: ČTK/AP

"Bylo to fakt těžký, málem jsem umřela a dost mi chyběl kyslík. Začít takhle nebyl úplně dobrý plán. Zkusila jsem to a snad se mi pojede zejtra líp," řekla Davidová k prvnímu kolu, kde Eckhoffovou běžecky porazila.

Právě Eckhoffová vyrazila do závodu z druhé desítky ze 16. místa těsně před Davidovou, ale narozdíl od ní předvedla v Durynském lese střeleckou přesnost.

Bylo na nule, viditelnost více než dobrá, sněhová pokrývka ideální. Tedy faktory, které v Oberhofu nejsou úplnou samozřejmostí.

Eckhoffová toho bezezbytku využila. Nechybovala ani na položce vleže, ani vestoje a spolu s druhým nejlepším během na trati si dojela pro sedmé umístění na podiu v této sezoně.

"Bylo to fakt těžké, musela jsem fakt makat. Jsem ráda, že jsem dnes zasáhla všech deset terčů. Byl to tvrdý závod, po Vánocích jsem z toho byla nervózní, jak to zvládnu, bylo to pro mě důležité," uznala Eckhoffová.

Druhá skončila Švédka Hanna Öbergová, třetí Ruakušanka Lisa Theresa Hauserová.

Jako první z Češek do závodu vyrazila Eva Puskarčíková, které před koncem roku pomohla úprava dioptru na malorážce a ve střelbě se zlepšila. Závod tentokrát odjela s jednou chybou ze stojky.

"Včera jsem se docela netrefovala, jsem ráda, že to dnes vyšlo líp. Škoda té první rány vestoje. Na trati to, musím říct, byla bolest. Bylo to dlouhý, ale to co dřív bylo daleko těžší sjet, tak měl člověk do druhého kopečku větší rychlost. Teď jsem bojovala o přežití. Budu doufat, že to bude ve stíhačce o něco lepší," hodnotila devětatřicátá Puskarčíková pro ČT sport.

Trestné kolo se nevyhnulo ani Markétě Davidové, spolu s Michalem Krčmářem šesté závodnici z vánoční exhibice v Ruhpoldingu. Běžela famózně, ale chyba při druhé ráně na druhé položce ji s největší pravděpodobností připravila o stupně vítězů. 

"Zbytečně jsem dlouho čekala. Byla to chyba, měla jsem se nadechnout a najet tam. Jedna tam prostě je, stane se," uvedla.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK/AP

Vyrovnat se přitom musela nejen s pozměněnou tratí v Oberhofu.

"Je to vždycky, jak když se začíná od znova, jako v Kontiolahti. Tratě jsou asi těžší než loni. Kopce jsou delší, sjezdy bezpečnější. Jede to docela rychle a nejsou tam tak prudké zatáčky, což je dobré pro závody, kde je třeba hromadný start," řekla ještě před závodem v rozhovoru pro ČT sport.

Jessica Jislová dojela do cíle sedmdesátá v součtu za 1+1 a výraznou ztrátou na čelo startovky manko měla více než tři minuty.

"Na ležce to bylo složitý, vítr se točil, v průběhu položky jsem musela třikrát přecvakávat a bylo to zdlouhavé. Moc mi to nepomohlo. Na trati to pro mě bylo extrémně těžký, trápila jsem se. Jsem ráda, že už mám závod za sebou," prohlásila.

Vánoční přestávka formu Lucii Charvátové na střelnici nepřinesla ani zdaleka a bronzová medailistka z loňského mistrovství světa se trápí dál. Celkově nechala na střelnici šest chyb a na sobotní stíhačku tak mohla rázem zapomenout.

"Na ležce to nezvládla dechově a pak si myslela, že to je větrem, laborovala s diptrem. Na stojce jedna rána utržená, pak měla smůlu, protože to byly tři kalibry, ale bohužel nespadly," hodnotil výkon až devadesáté Charvátové trenér Jiří Holubec.

Druhý start v SP v kariéře si připsala Tereza Vinklárková, která nedávno prodělala koronavirus a sympaticky z něj vyvázla s jednou minelou. Skončila na 81. místě.

Vedle sobotních stíhacích závodů čeká závodní pole v prvním dílu SP roku 2021 ještě nedělní singl mixy a smíšené štafety. V Oberhofu bude elitní seriál pokračovat i příští týden.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo) - sprint žen (7,5 km):

1. Eckhoffová (Nor.) 23:54,0 (0 trest. okruhů), 2. H. Öbergová (Švéd.) -29,6 (0), 3. Hauserová (Rak.) -40,2 (1), 4. Simonová (Fr.) -44,3 (2), 5. Röiselandová (Nor.) -52,6 (2), 6. Pavlovová (Rus.) -59,1 (0), 7. Davidová (ČR) -59,7 (1), 8. Kručinkinová (Běl.) -1:00,9 (2), 9. Braisazová-Bouchetová -1:09,1 (1), 10. Chevalierová-Bouchetová (obě Fr.) -1:09,9 (2) a Džymová (Ukr.) -1:09,9 (1), ...39. Puskarčíková -2:02,9 (1), 70. Jislová -3:14,6 (2), 81. Vinklárková -3:44,9 (1), 90. Charvátová (všechny ČR) -4:10,6 (6).

Průběžné pořadí SP (po 10 z 26 závodů): 1. Röiselandová 455, 2. H. Öbergová 432, 3. Eckhoffová 406, 4. E. Öbergová (Švéd.) 351, 5. Alimbekavová (Běl.) 330, 6. Preussová (Něm.) 324, ...8. Davidová 273, 52. Puskarčíková 40, 58. Charvátová 25, 64. Jislová 20.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články