Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Eckhoffová má podruhé v kariéře titul ze sprintu, Češky střelecky vybouchly

Sprint na světovém šampionátu ovládla Tiril Eckhoffová. Favorizovaná Norka má tak druhou individuální medaili z MS, stejnou disciplínu vyhrála už před pěti lety v Oslu. Češky neodjely dobrý závod, střelecky se jim vůbec nevedlo, o čemž svědčí fakt, že v nedělní stíhačce se představí pouze čtyřiačtyřicátá Markéta Davidová. Přímé přenosy z MS sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tiril Eckhoffová
zdroj: ČTK/AP

"Střílela jsem za čtyři, to bylo nejhorší. Sfouklo mi to poslední ránu na ležce, prostě jsem to... To do televize asi říct úplně nemůžu," byla v rozhovoru pro ČT sport smutná Davidová.

Na trati se prý paradoxně cítila dobře.

"Až je to zvláštní. Zase mistrovství světa a já zastřílím nejhorší výsledek v sezoně. Nevím, proč to tak je," dodala.

Eckhoffová jako jedna ze tří biatlonistek v nejlepší desítce zastřílela čistě. Stříbro bere Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová.

Senzační bronz a životní závod má za sebou taktéž střelecky bezchybná Běloruska Hanna Solaová.

Dosud byla přitom nejlepší ve sprintu v Ruhpoldingu v minulé sezoně, kde dojela čtvrtá.

Titul obhajovala vedoucí žena průběžného pořadí Světového poháru Norka Marte Olsbuová Röiselandová, nakonec skončila s dvěma chybami šestá.

Zcela bez bodů se naopak ocitla česká reprezentace.

"Holky to ani jedna pořádně nezvládly v tom větru. Byla to loterie, ale plán byl, že měl být ze začátku slabší vítr, jenže se zhoršoval. Byl to vabank, někdo přijel a měl vítr jako na nástřelu, pak přišel poryv. Bylo to i o štěstí," řekl asistent trenéra Jiří Holubec.

Vedle větru se navíc teploty stále pohybovaly kolem deseti pod nulou, takže mrazivé počasí tím bylo ještě znásobeno.

Davidová vystartovala do závodu jako vůbec první z téměř stočlenného pole přihlášených biatlonistek, a na trati tak byla v úvodu úplně osamocena.

Strojově nepolevovala z tempa, a když přijížděla na první položku, vítr se točil dál. Nehrálo jí to do karet, hned první ranou minula.

"To úplně ulétlo," řekl Holubec. Ale čistě si Davidová neporadila ani s poslední, ta nicméně byla kalibrová.

Markéta Davidová na MS v Pokljuce
zdroj: ČTK/AP

Tři sta metrů z ležky každopádně nebylo dobrým počinkem do závodu, a znovu stejnou porci na trestném kole navíc zopakovala.

Lucie Charvátová, která loni na MS vybojovala bronz, nechala na stavu tři rány mimo, takže pomyšlení na další cenný kov bylo rázem to tam. Což vzápětí potvrdila stejným poměrem i stojka.

"Bylo to pro mě neskutečně obtížné. Jsme tu deset dní a nefoukne vítr, a dnes jsou takové podmínky," vyprávěla jednasedmdesátá Charvátová, která se o místo dělila s Jisovou.

"Jsem naštvaná, biatlon je o štěstí, ale dnes nepřálo ani trochu. Bylo to všechno celý větrem, myslela jsem, že ty rána jsou dobrý a soustředím se, evidentně to lítalo někam jinam," hodnotila.

Střeleckou čest hájila Eva Puskarčíková, která přesnou nulou vykompenzovala pomalejší běh, kdy ztrácela více než půl minuty. Tři rány z položky vestoje ji ale srazily na kolena, výsledkem bylo 68. místo.

Poslední českou ženou na trati byla Jessica Jislová, která si připsala rovnou čtyři trestná kola.

V neděli má MS na programu stíhací závody, šampionát pak bude po volném pondělku pokračovat v úterý. Zpravodajství z Pokljuky sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

MS v biatlonu v Pokljuce (Slovinsko), ženy - sprint (7,5 km):

1. Eckhoffová (Nor.) 21:18,7 (0 trest. okruhů), 2. Chevalierová-Bouchetová (Fr.) -12,0 (1), 3. Solaová (Běl.) -14,4 (0), 4. Hermannová (Něm.) -22,3 (1), 5. Vittozziová (It.) -37,7 (0), 6. Röiselandová (Nor.) -43,5 (2), 7. Häckiová (Švýc.) -49,5 (1), 8. Preussová (Něm.) -50,4 (1), 9. Hauserová (Rak.) -50,5 (2), 10. H. Öbergová (Švéd.) -58,8 (1), ...44. Davidová -2:15,0 (4), 68. Puskarčíková -3:10,0 (3), 71. Charvátová -3:15,5 (6) a Jislová (obě ČR) -3:15,5 (4).

Průběžné pořadí SP (po 16 z 26 závodů): 1. Eckhoffová 677, 2. Röiselandová 663, 3. H. Öbergová 647, 4. Wiererová (It.) 530, 5. Preussová 524, 6. Hauserová 522, ...11. Davidová 404, 59. Puskarčíková 40, 60. Charvátová 37, 68. Jislová 21.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články