Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS hráčů do 18 let 2024 Finsko

Dvojice v Oberhofu opanovali Babikov s Rezcovovou. Česká štafeta neurazila

Nejlépe nakombinovat rychlý běh a střelbu se ve štafetách smíšených dvojic v Oberhofu podařilo Rusům. Anton Babikov a Kristina Rezcovová sice museli na jedno trestné kolo, ale zejména silným posledním úsekem osmé ženy SP si dojeli pro pohodlný triumf před Rakušany. Český výběr Adam Václavík, Eva Puskarčíková skončil se stejnou střeleckou bilancí jako Rusové na dvanácté příčce.

Konkurence nebyla tak nabitá, jak by se dalo čekat. Marně by se v sestavách štafet smíšených dvojic hledali třeba Emilien Jacquelin, Quentin Fillon Maillet nebo Sturla Holm Laegraid.

Rusové naopak do dvojic dali to nejlepší, co mají a vyplatilo se. Babikov a Rezcovová vyhráli s obrovským náskokem 41 vteřin na druhé Rakousko. Specialisté na mix dvojic Lisa Theresa Hauserová a Simon Eder brali stříbro a v SP stáli v této disciplíně na stupních vítězů podeváté, respektive poosmé. Bronz si na poslední střelbě zajistila Ukrajina.

Puskarčíková s Václavíkem se drželi slušně celý závod na dostřel první desítce a šlo jim především o poziční souboj se Slovinskem a Švýcarskem. Puskarčíková se po trestném kole na poslední střelbě zmáčkla a porazila ve finiši Niku Vindisarovou, čímž výrazně pomohla českým mužům v jejich šancích na pět míst na OH. Švýcaři byli osmí.

Jak závod probíhal?

Nejmladší disciplína, která ještě nefiguruje v programu olympijských her, neměla v Oberhofu jasného favorita. Vítězství z loňského ročníku obhajovali Švédové Jesper Nelin a Johanna Skottheimová, nadějně vypadala i ruská sestava Anton Babikov, Kristina Rezcovová.

Nelin, Vetle Christiansen a Erik Lesser předvedli, jak se to má v single-mixech na střelnici dělat. Adam Václavík opravoval dvakrát a odjížděl dvacátý první, Francii hned vyvezl Fabien Claude prohlédnout si trestné kolo.

Ze stojky zamířil do předávacího území první Lesser v závěsu s Christiansenem. Dobře se držel Rakušan Simon Eder, který poslal do druhého úseku Lisu Theresu Hauserovou ze čtvrté příčky. Václavík opravil jednou a Eva Puskarčíková šla do akce třináctá.

Ida Lienová nadále držela Norům čisté konto, druhá odjížděla Slovinka Nika Vindisarová, což nevyznívalo dobře pro český tým vzhledem k olympijské kvalifikaci. Puskarčíková po jedné opravě stále jistila třináctou pozici hned za Rezcovovou, která si dala 75 metrů navíc.

Oproti klasickým smíšeným štafetám začal na střelnici zlobit vítr a na trestné kolo zamířila znovu Francie, a také Rakousko. Naopak čistě nasázela rány do terčů Franziska Hildebrandová a na trať znovu uháněl Lesser. Česká biatlonistka opravila jednou a předávala  třináctá.

Lesser je na rychlé kontaktní štafety dvojic odborník a po ležce stále držel první místo před Mihou Dovžanem. Václavík znovu dvakrát dobíjel a česká štafeta kvůli pomalejšímu běhu nestačila ani na Francii se třemi trestnými koly. Jako domeček z karet se zhroutila norská střelba, za dvě položky šest dobití a osmé místo.

Německý biatlonista na trati upadl a na střelnici ho předehnal čistý Babikov. S malorážkou znovu bojovali Norové a také Slovinci, Václavík promptně jednou opravil a polepšil české dvojici na jedenácté místo.

Rezcovová zažívá průlomovou sezonu a po chybách Hildebrandové i Hauserové si před poslední položkou vypracovala pořádný náskok 25 vteřin. Puskarčíková se blýskla a po čisté střelbě za 28 vteřin se na devátém místě nalepila na záda Vindisarové.

Ruska Rezcovová sice na stojce dvakrát opravovala, ale stejně tak se nedařilo soupeřkám. Horko těžko třikrát dobila Hauserová, třetí odjela Darja Blašková z Ukrajiny. Na střelnici přišly silné poryvy a riskantní střelba se Puskarčíkové tentokrát nevyplatila, Češka musela na trestné kolo a ztratila v minisouboji se Slovinskem i Švýcarskem. Slovinku stihla dostihnout alespoň na trati.

Až šestnáctí proběhli cílem Norové, kteří nakonec obíhali trestný okruh dokonce čtyřikrát a k tomu patnáctkrát dobíjeli. Podobně mizerně se vedlo i Francouzům, ti jen těsně překonali český tým na jedenáctém místě s bilancí 5+18.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo):

Štafeta dvojic: 1. Babikov, Rezcovová (Rus.) 41:37,1 (1+12), 2. Eder, Hauserová (Rak.) -41,5 (1+13), 3. Tyščenko, Blašková (Ukr.) -1:03,6 (0+12), 4. Lazuski, Kručinkinová (Běl.) -1:15,2 (1+11), 5. Nelin, Skottheimová (Švéd.) -1:23,6 (2+12), 6. Claude, Lieová (Belg.) -1:24,8 (0+13), ...12. Václavík, Puskarčíková (ČR) -1:49,4 (1+12).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články