Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Druhá Soukalová si vzala zpět žluté číslo, Vítková skončila čtvrtá

Pokljuka (Slovinsko) – Bezchybně střílející Gabriela Soukalová dojela v závodu s hromadným startem druhá a do nového roku vstoupí jako vedoucí biatlonistka Světového poháru. Povedené české vystoupení podtrhla čtvrtým místem Veronika Vítková. Z vítězství se radovala Finka Kaisa Mäkäräinenová.

Gabriela Soukalová v objetí s Veronikou Vítkovou
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Byl to opět velice podařený závod," řekl trenér žen Zdeněk Vítek. "Pokljuka je pro nás druhý přípravný domov a holkám to tady sedí."

Zatímco čeští biatlonisté se stále hledají, ženám to jde o poznání lépe. Už čtyřnásobná účast v hromadném závodu byl historický úspěch. Soukalová se od začátku držela v čele a skvěle střílela. "Při druhé položce měla čtyři hodně těsné rány, ale ostatní bez problémů," řekl Vítek.

"Jsem strašně moc nadšená a obrovsky spokojená. V sobotu to bylo na trati mizerné, ale v neděli se mi síly vrátily. Nemusela jsem jet takovou kudlu, ale v balíku jsem mohla střádat síly," řekla Soukalová a pomohla jí i Vítková. "Která mne celé kolo odtáhla a vrátila mi sobotu. Pokud se budeme i v dalších závodech na trati potkávat a pomáhat si, budeme z toho obě profitovat," řekla Soukalová.

Střelba byla základním pilířem úspěchu. Po třetí položce vedly startovní pole Vítková se Soukalovou. Za nimi však v těsném závěsu vyrazila Mäkäräinenová. Finka potvrdila, že patří mezi nejlepší běžkyně, a brzy české duo předstihla. Z této trojice udělala na poslední střelbě chybu jen Vítková, což ji připravilo o pozici na stupních vítězů. "Byla to kalibrová rána na sedm hodin. Škoda," podotkl kouč. "Ta poslední rána mě trošku mrzí. Pódium je přece jenom pódium," řekla Vítková.

Solidní závod odjela i Eva Puskarčíková, která musela na dva trestné okruhy a obsadila 13. místo. Lucii Charvátové se střelecky nedařilo od samotného začátku. Hned na úvod minula tři terče, celkem udělala šest chyb a skončila osmadvacátá.

Šestadvacetiletá Soukalová vede v celkovém pořadí seriálu před Francouzkou Marií Dorinovou Habertovou o 54 bodů. "Co mě teď čeká? Jednodenní zastávka doma, proložená galavečerem Sportovec roku, a pak hned návrat do hor, do Rakouska. Jedu tam trénovat, ale společnost mi bude dělat Petr (přítel badmintonista Koukal) i rodiče. Do Česka se vrátím asi až na jaře," smála se. Soukalová se 28. prosince s Moravcem představí na exhibici v Schalke Areně v Gelsenkirchenu. Další díl sezony SP je na pořadu v německém Oberhofu od 6. do 10. ledna. Přímé přenosy opět nabídne ČT sport a náš web.

Výsledky hromadného závodu biatlonistek v Pokljuce

1. Mäkäräinenová (Fin.) 34:40,2 (1), 2. Soukalová (ČR) -11,8 (0), 3. Podčufarovová (Rus.) -27,7 (0), 4. Vítková (ČR) -40,2 (1), 5. Skardinová (Běl.) -48,0 (0), 6. Pidhrušná (Ukr.) -50,5 (1), 7. Dorinová Habertová (Fr.) -1:02,8 (3), 8. Hauserová (Rak.) -1:07,0 (0), 9. Hinzová -1:14,5 (2), 10. Preussová (obě Něm.) -1:14,5 (2), ...13. Puskarčíková -1:24,0 (2), 28. Charvátová (obě ČR) -3:38,7 (6).

Průběžné pořadí SP (po 8 z 26 závodů): 1. Soukalová 359, 2. Dorinová Habertová 345, 3. Hildebrandová (Něm.) 307, 4. Mäkäräinenová 278, 5. Wiererová (It.) 270, 6. Preussová 256, ...8. Vítková 239, 23. Puskarčíková 126, 24. Charvátová 115, 55. Landová (ČR) 22.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články