Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Doufám, že se ještě trochu rozjedu, přeje si Davidová před sprintem v Pokljuce

Po mužích jdou do svého prvního individuálního závodu letošního mistrovství světa také biatlonistky. Do sprintu v Pokljuce se vydá i české kvarteto v čele s Markétou Davidovou, která vyjede na trať jako vůbec první z 99 závodnic. Přímý přenos sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 14:05.

zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Ta střelba za jedna je myslím docela dobrý a doufám, že se ještě trochu rozjedu. Protože ač jsem měla skvělé lyže, moc dobře se mi nejelo," hodnotila Davidová v rozhovoru pro ČT sport konečné jedenácté místo smíšené štafety.

Čtyřiadvacetiletá reprezentantka byla v této sezoně ve sprintu čtyřikrát v první desítce, vždy ale udělala minimálně jednu chybu. Jejím maximem je páté místo z předvánočního Hochfilzenu.

To Lucie Charvátová na loňském světovém šampionátu vyjela ve sprintu senzační bronz. V této sezoně jí to sice běží, pravidelně ale bojuje s nevyrovnanou střelbou, což kupříkladu ve středu dokládaly dva trestné okruhy.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih závodu smíšených štafet na MS

"Ten závod pro mě měl dvě půlky, první byla výborná, druhá se mi nepovedla. Byl to po všech stránkách velmi náročný závod," uvedla.

Ještě v první polovině závěrečného úseku přitom držela deváté kolo, kam štafetu vytáhla Davidová. Pak ale přišla závěrečná položka.

"Kolem to smrdělo, pak zůstaly dvě. Bez kola se závodit dá, ale není to jediná věc, kterou bychom mohli v tom závodě kritzovat. Na trati patří jako druhá nejrychlejší za Markétu," doplnil trenér Ondřej Rybář.

Obě měly před 7,5kilometrovým sprintem dvoudenní pauzu a Eva Puskarčíková s Jessicou Jislovou ještě větší  v Pokljuce to bude jejich první závod.

S Puskarčíkovou se původně počítalo právě do smíšené štafety, Charvátová ale nakonec dostala od trenérů v čele Egilem Gjellandem přednost.

"Nemyslím si, že by to bylo špatné nasazené," uvedl Rybář.

"V tréninku střílela Lucie výborně, i v nástřelu to bylo bez problému. Snad to jednou prolomí, ale jedině tím, že na tom bude dál tvrdě makat, ale chce to čas a její práci k tomu," dodal.

A zatímco Puskarčíková se aktuálně nepotýká s nejlepší formou (ve vytrvalostním závodu letos v Anterselvě byla 53., pozn. red.), Jislová střílí i běží daleko stabilněji.

Pátá česká žena, která je připravena do některého ze závodů MS, je Tereza Voborníková.

V Pokljuce ale není a přijede pouze, když to budou vyžadovat okolnosti. O víkendu bude startovat na druholigovém IBU Cupu ve slovenském Osrblí.

Titul obhajuje vedoucí žena průběžného pořadí Světového poháru Marte Olsbuová Röiselandová.

Úspěch ve sprintu byl pro ni loni první individuální medailí na MS, na niž rychle navázala bronzy ve stíhačce a vytrvalostním závodě a titulem v závodě s hromadným startem.

Marte Olsbuová Röiselandová
zdroj: ČTK/AP

Favoritkou bude také další Norka Tiril Eckhoffová, která vyhrála poslední tři sprinty SP a předtím skončila druhá. Velké šance mají i Švédka Hanna Öbergová či Rakušanka Lisa Theresa Hauserová.

Na sobotu je opět hlášeno velmi mrazivé počasí okolo deseti stupňů pod nulou, trať by měla být připravena precizně.

V neděli jsou v Triglav Areně na programu stíhačky, šampionát pak bude pokračovat úterním vytrvalostním závodem biatlonistek.

Češky v akci

Markéta Davidová (1), Lucie Charvátová (17), Eva Puskarčíková (64), Jessica Jislová (83).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články