Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Do kotle na Vysočině vstupují biatlonistky. Budou se probíjet sněhem a deštěm?

Druhý závod ve Vysočina aréně a zřejmě odlišné podmínky. Počasí bývá hodně nevyzpytatelné a předpovědi ještě více. Pravděpodobně ovšem ovlivní sprint biatlonistek oteplení a nemálo srážek. Ani vítr by neměl být tak klidný jako ve čtvrtek, když jeli muži. Přímý přenos sledujte od 17:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Češky vyjedou do závodu pouze ve čtveřici, ač k dispozici mají pět míst na startu. Nemocnou Jessicu Jislovou nikdo další nenahradil, a tak se na tratích budou prát Eva Puskarčíková (s číslem 6), Veronika Vítková (35), Markéta Davidová (47) a Lucie Charvátová (85).

Pro všechny to bude klíčový závod, který rozhodne nejen o nasazení pro sobotní stíhačku, ale také o případné účasti v nedělním závodu s hromadným startem. Zatím žádná z českých reprezentantek nefiguruje v první pětadvacítce, a tak je třeba zajet pronikavý výsledek.

Bronzová medailistka z olympijských her v Pchjongčchangu Vítková si speciální cíle nedává. "Chtěla bych být v cíli spokojená se svým výkonem," řekla lakonicky.

V Pokljuce se na lyžích hledala, ale v Hochfilzenu to už vypadalo, že se pomalu nachází. Zatím jí patří ve Světovém poháru místo na pomezí čtvrté a páté desítky. "U Veroniky čekáme, že bude atakovat první pětku a já doufám, že během sezony se dostane, kam patří. Kdyby to začalo v Novém Městě, nebudeme se zlobit. Bylo by to krásné předvánoční období," podotkl sportovní ředitel a někdejší šéftrenér Ondřej Rybář.

Davidová měla skvostný vstup do sezony, když v úvodním vytrvalostním závodě skončila třetí. "Markéta udělala všem radost. To bylo pódium, které všechny potěšilo a nažhavilo. Není to její poslední slovo v sezoně. Potenciál je tam ohromný," zdůraznil Rybář.

A pokud se oteplí, Davidová má jasno. "Zimu nemám ráda. Čím tepleji, tím líp. A déšť taky ne. Nemám ráda, když mi něco padá na hlavu."

Poslechněte si Biatlon fokus podcast, natočený před startem závodů:

České reprezentantky na sklonku minulého týdne trápila rýma a mírné nachlazení. Markantní to bylo při štafetě, kdy především na střelbě ovlivnila horší průchodnost horních cest dýchacích výkon Puskarčíkové.

"U těch, co byly nachlazené, se to naštěstí vylepšilo a na závod budou připravené. Jediná Jessica musela jet domů, bere antibiotika," řekl po středečním tréninku asistent trenéra žen Jiří Holubec.

"Říká se, že rýma je nejhorší nemoc pro chlapy… Ale i pro sportovce. Ono se to nezdá, ne že to úplně ovlivní fyzický výkon, ale dýchání je složité. Nemůžete se pořádně nadechnout. Ale rýma nikoho ještě úplně nezabila," okomentoval s úsměvem drobné strasti Rybář.

Fanoušci ukázali svou sílu už během sprintu mužů. Nejdůležitějším závodem letošní sezony je mistrovství světa v Östersundu, ale Nové Město je Nové Město. "Nikdy to jako vrchol neberem, ale řekněte si, že to není vrchol, když se na vás přijde podívat 20 tisíc fanoušků. Pro každého sportovce je top startovat před domácím publikem v takové atmosféře," prohlásil Rybář před startem biatlonového svátku.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články