Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Den smíšených štafet Čechům další medaili z ME nepřinesl. Slavili Norové a Ukrajinci

Zatímco úvod mistrovství Evropy přinesl českým barvám díky Adamu Václavíkovi hned stříbrnou medaili, druhý den v běloruském Raubiči věnovaný smíšeným štafetám už tak úspěšný nebyl. Dvojice Tereza Vinklárková, Vítězslav Hornig doběhla jedenáctá, čtveřice Natálie Jurčová, Tereza Voborníková, Milan Žemlička a Tomáš Krupčík byla sedmá. Slavili Norové, resp. Ukrajinci.

Tomáš Krupčík
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Že český pár nebude útočit na nejvyšší příčky, naznačila hned úvodní položka. Vinklárkové se na střelnici nevedlo, musela na trestné kolo a pohybovala se ke konci druhé desítky.

Češi celkově na střelnici bojovali a museli dobíjet hned třináctkrát. Postupem času se ale dokázali polem prokousávat nahoru a skvěle zajel zejména v posledním úseku Hornig, který pátým časem dotáhl štafetu na konečnou jedenáctou příčku s mankem 3:37 minuty na vítězné Nory Edalovou a Strömsheima.

"Vítr se tady neustále mění. Terka v singlu netrefila první dva terče, pak špatně dýchala, trochu se zamotala do cvakání a bylo to, trestné kolo a ztráta. V tomto rychlém závodě se to pak špatně dohání. Ale s Víťou bojovali a nakonec je z toho slušné 11. místo v konkurenci řady závodníků z mistrovství světa," zhodnotil kouč Aleš Ligaun.

Je nám líto, video expirovalo.
Smíšená štafeta byla na ME sedmá, dvojice jedenáctá

Tkadlecovou nahradila Jurčová, Žemlička si "ustlal"

Před klasickou smíšenou štafetou museli Češi sáhnout ke změně v nominaci. Nemocnou Annu Tkadlecovou na úvodním úseku nahradila Natálie Jurčová, která měla v nohách finále supersprintu.

Dvaadvacetiletá závodnice musela dvakrát dobíjet a předávala své kolegyni jako dvanáctá. Juniorce Voborníkové se na dvou položkách vedlo o něco lépe a po jednom minutém terči posunula Čechy na desáté místo.

Žemlička se do své části pustil s vervou, ale hned po pár stovkách metrů spadl. "Hned po předávce jsem se snažil dostihnout ruského závodníka před sebou, ale pak jsem zakopl o rozbředlý sníh a neustál jsem to," vysvětlil třiadvacetiletý reprezentant. I tak ale nakonec poslal Krupčíka na trať jako sedmého.

Nejzkušenější člen české čtveřice pokazil ležku, kde třikrát dobíjel. Na stojce však byl čistý a zapojil se do boje o páté místo. Nakonec dojel osmý. Češi si ale ještě o příčku polepšili po diskvalifikaci Norska. "Všechny členy mixu rád chválím, jediné, co mě trochu mrzí, jsou tři dobíjení vleže tak zkušeného borce, jakým je Tomáš Krupčík," dodal Ligaun.

Z výhry se radovali Ukrajinci Semerenková, Džimová, Pryma a Pidručnyj.

Mistrovství Evropy v biatlonu v Minsku:

Smíšená štafeta: 1. Ukrajina (Valj Semerenková, Džimová, Pryma, Pidručnyj) 1:11:32,1 (0 trestných okruhů + 9 dobíjení), 2. Rusko -32,2 (0+9), 3. Bělorusko -40,4 (1+10), ...7. ČR (Jurčová, Voborníková, Žemlička, Krupčík) -2:50,8 (0+8).

Smíšená štafeta dvojic: 1. Erdalová, Strömsheim (Nor.) 47:12,2 (0+12), 2. Schererová, Strelow (Něm.) -11,5 (0+5), 3. Měrkušná, Tkalenko (Ukr.) -11,8 (0+7), ...11. Vinklárková, Hornig (ČR) -3:37,3 (1+13).

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články