Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Davidová znovu skvostně. Češka nestačila v masáku jen na Dahlmeierovou

Markéta Davidová zakončila svůj skvělý víkend v italské Anterselvě druhým místem v hromadném závodě. Po jediné chybě na střelnici nestačila pouze na Lauru Dahlmeierovou, když v závěrečném kole předstihla další z Němek Vanessu Hinzovou. Přímý přenos závodu mužů sledujte od 15:05 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Česká biatlonistka nechybovala ani na jedné z položek vleže a držela se v elitní skupině závodnic. Z ní vypadla po chybě vestoje, avšak skvělým během a závěrečnou čistou položkou se vrátila znovu do boje o pódium. Na vítěznou Lauru Dahlmeierovou to nestačilo, avšak Davidová dokázala ještě stáhnout a předstihnout Vanessu Hinzovou. Slaví druhé místo.

"Vůbec jsem to nečekala (úsměv). Chtěla bych zhodnotit kladně lyže, protože dnes to strašně odzávodily za mě – jely úplně neskutečně a já jsem se jenom vezla. Opravdu tleskám servisu," chválila Davidová v cíli český realizační tým. "Snažila jsem se dělat to, co umím, a ono to vyšlo," dodala v Anterselvě pro ČT.

"Sama se divím, že jsem se na poslední položce nerozklepala. Fakt jsem se (na tlak) snažila vůbec nemyslet. Věděla jsem, že jde o dlouhý závod, že dvě nuly vleže nic neznamenají – že jsou tam ještě dvě další položky," líčila. "Přišlo mi, že jsme celý závod jely strašně pohromadě a vůbec se to neroztrhalo," doplnila.

"Takže jsem si říkala, že i když dám čtyři nuly, tak to nemusí být dobrý. Ale dopadlo to takhle, takže jsem ráda. Byly to skvělé závody a pro mě úplně skvělý víkend," byla v cíli šťastná. Na medailovém ceremoniálu se Davidová v italské Anterselvě mohla podruhé postavit mezi nejlepší, tentokrát na druhý nejvyšší stupínek.

"Fantazie, je to nádhera. Věděla, že nesmí ztratit kontakt na střelnici a musí i trochu zrychlit. Podařilo se to, nebyl žádný problém, paráda," hodnotil úspěch Davidové, která ve Světovém poháru běžela svůj vůbec první závod s hromadným startem, také trenér Jiří Holubec. "Dnes se jí povedla střelba i běh, navíc ji podržely lyže," dodal pro Českou televizi.

Jak závod probíhal?

Markéta Davidová vyběhla do závodu plná elánu: v Anterselvě chtěla potvrdit, že vítězství ze sprintu nebylo náhodou. A dařilo se jí. První střelbu zvládla na své poměry rychle (32 vteřin) a hlavně přesně, čímž se katapultovala do čelní šestičlenné skupiny s velkými favoritkami včetně domácích es Dorothey Wiererové a Lisy Vittozziové.

Začátek se vydařil na jedničku a Davidová nepolevovala. Druhou položku odstřílela ve stejném stylu jako tu první, nechala za sebou obě Italky a držela se v závěsu za legendární Finkou Kaisou Mäkäräinenovou. Tak tomu bylo i po první stojce, kde obě jednou chybovaly – Davidové nespadla poslední rána – a pořadím se propadly do druhé poloviny první desítky.

Česká biatlonistka se potřebovala vynikající lyžařky udržet, což na náročné trati v Anterselvě nebylo vůbec jednoduché. Běžecky však Davidové nic nechybělo a na závěrečnou střeleckou zastávku dorazila v kontaktu s Finkou a jen s malým odstupem několika vteřin za vedoucí Laurou Dahlmeierovou. 

Druhá stojka rozhodla, že si pro vítězství jela bezchybná Dahlmeierová. Za ní ale probíhalo drama, protože Davidová, která též nechybovala, každým metrem stahovala průběžně druhou Vanessu Hinzovou. Německou biatlonistku předstihla výtečně jedoucí Češka ještě před stadionem a dojela si tak pro druhou příčku za vítěznou Dahlmeierovou.

Závody SP v biatlonu v Anterselvě (Itálie):

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km): 1. Dahlmeierová (Něm.) 35:32,8 (1 tr. okruh), 2. Davidová -13,1 (1), 3. Hinzová (Něm.) -16,4 (1), 4. Öbergová (Švéd.) -17,1 (2), 5. Wiererová (It.) -32,2 (3), 6. Mäkäräinenová (Fin.) -33,3 (2), 7. Krjuková (Běl.) -34,2 (2), 8. Horchlerová (Něm.) -42,6 (0), 9. Brorssonová (Švéd.) -49,8 (2), 10. Olsbuová Röiselandová (Nor.) -50,1 (3).

Průběžné pořadí SP (po 15 z 26 závodů): 1. Wiererová 632, 2. Vittozziová (It.) 598, 3. Olsbuová Röiselandová 508, 4. Kuzminová 506, 5. P. Fialková (obě SR) 498, 6. Mäkäräinenová 443, ...24. Davidová 220, 41. Puskarčíková 101, 50. Vítková 69, 65. Charvátová 23, 81. Jislová 10.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články