Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EL a EKL UEFA 2023/2024

Davidová zakončila MS pátým místem, zlato brala Hanna Öbergová

Hanna Öbergová vybojovala v závěrečném závodu s hromadným startem druhé zlato na mistrovství světa v Oberhofu. Markéta Davidová i díky rychlému běhu dojela pátá, čímž zaznamenala nejlepší individuální český výkon na šampionátu. Tereza Voborníková na poslední střelbě dvakrát chybovala a skončila osmnáctá.

Davidová se necítila na lyžích po většinu šampionátu nejlépe, ale v posledním závodu předvedla výborný výkon. Na trati byla pátá nejrychlejší, jen o půl minuty za Švédkou Öbergovou.

"Jsem spokojená, samozřejmě mě mrzí ty rány mimo, hlavně ta vleže. Dneska jsem si to užívala, bavilo mě to na lyžích," prohlásila Davidová po závodě.

"Nádherná tečka. Markéta předvedla parádní závod, škoda každé chybičky. Dneska na medaili určitě měla," shrnul sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Osmá žena Světového poháru Davidová vylepšila v Oberhofu dosavadní maximum, kterým bylo šesté místo ze sprintu. Češi přesto vyšli na mistrovství medailově naprázdno. Naposledy se jim nepodařilo získat cenný kov před čtyřmi lety v Östersundu.

Voborníková se držela v popředí především přesnou střelbou až do poslední položky. Minula šestnáctý terč a nepustilo se jí ani prokletí poslední rány. Na trati zaznamenala jednadvacátý čas.

Öbergová po trati letěla ze všech nejrychleji a kralovala navzdory dvěma minelám. Po vytrvalostním závodě bere na šampionátu druhé zlato.

Je nám líto, video expirovalo.
Hamza: Příští rok se máme na co těšit

Co se dělo na trati

Úkolem prvního kola na nepříliš pevném podkladu bylo hlavně nespadnout a držet se bez újmy v hlavním poli. To se oběma českým reprezentantkám dařilo, byť se netlačily nikam dopředu. Na úvodní položce nechybovaly, Davidová odjela s minimální ztrátou sedmá, Voborníková poslední z "čistých" dvacátá. Hanna Öbergová, Julia Simonová i domácí hvězda Denise Hermannová-Wicková musely na trestné kolo.

Posledně jmenovaná překvapivě dále ztrácela i na trati, naopak ostatní se rychle dotáhly. Na druhé střelbě vleže se množily jedničky. Výjimkou nebyla ani Davidová, naopak Voborníková se bezchybným výkonem vyšvihla do elitní desítky. Na trati ovšem Davidová záhy svou kolegyni předjela.

Voborníková sice byla na lyžích o něco málo pomalejší, ale mířila přesně. Terč neminula ani na třetí položce a odjížděla sedmá. V popředí se držely Francouzky Chevalierová-Bouchetová a Simonová. Davidová musela na druhé trestné kolo. Dramatické vyvrcholení celého šampionátu se blížilo.

Voborníková udělala na poslední stojce dvě chyby, zato Davidová se skvělou střelbou prosmýkla až na šesté místo. Vedla Öbergová, protože Francouzky chybovaly. O stříbro ovšem zápolila také Tandrevoldová. Švédka odolávala,  na Simonovou se dotáhla Norka a v posledním kopci ji překonala.

Davidová předjela na střelnici bezchybnou Comolaovou a obsadila páté místo. Voborníková skončila osmnáctá. Hermannová-Wicková se loučila smutně až na 24. pozici.

Výsledky mistrovství světa v biatlonu v Oberhofu

Muži (15 km): 1. Samuelsson 36:42,8 (0 tr. kol), 2. Ponsiluoma (oba Švéd.) -9,6 (2), 3. J. T. Bö -38,8 (3), 4. Laegreid (oba Nor.) -55,8 (2), 5. Rastorgujevs (Lot.) -1:07,3 (3), 6. Fillon Maillet (Fr.) -1:10,9 (2), ...14. Mikyska -1:46,2 (1), 22. Štvrtecký -2:57,9 (6), 27. Krčmář (všichni ČR) -4:06,1 (7).

Ženy (12,5 km): 1. H. Öbergová (Švéd.) 36:48,0 (2), 2. Tandrevoldová (Nor.) -4,8 (1), 3. Simonová (Fr.) -20,8 (3), 4. Chevalierová-Bouchetová (obě Fr.) -34,7 (2), 5. Davidová (ČR) -51,4 (2), 6. Knottenová (Nor.) -57,7 (1), ...18. Voborníková (ČR) -1:43,0 (2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články