Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Davidová vybojovala na úvod juniorského ME bronz

Nové Město na Moravě – Ve Vysočina Areně odstartovalo otevřené juniorské mistrovství Evropy v biatlonu vytrvalostním závodem žen a hned na úvod se může česká reprezentace radovat z bronzu Markéty Davidové. Dvacetiletá biatlonistka udělala na střelnici tři chyby, ale díky rychlému běhu předstihla všechny své soupeřky až na vítěznou Němku Annu Weidelovou, na kterou v cíli ztratila 38 sekund, a druhou Francouzku Myrtille Begueovou. Český úspěch podtrhla pátým místem Simona Maříková.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Davidová vybíhala do závodu s číslem 38 jako největší česká naděje a roli favoritky zvládla. I když na první položce chybovala a na druhé přidala dokonce další dvě minely. Na třetí a čtvrté střelbě si zkušeně situaci pohlídala a další omyl nepřipustila.

Vítězku IBU Cupu v Beitostolenu a účastnici klání Světového poháru dospělých podržel skvělý běh, ve třech z pěti kol byla nejrychlejší a výtečně se jí povedl i finiš.

"Běželo se mi docela dobře, což je povzbudivé, protože poslední týden jsem se necítila nejlépe," řekla Davidová, jež si vyzkoušela tratě v Novém Městě už při prosincovém Světovém poháru.

"Dvě chyby vleže při druhé položce mě mrzely, ale nestresovaly mě. Do vytrvalostních závodů totiž nechodím s myšlenkami na nejlepší. Je to královská disciplína a já ještě nejsem tak dobrá střelkyně. S výsledkem jsem maximálně spokojena," uvedla Davidová. Své hlavní naděje upírá k víkendovým sprinterským závodům.

Povzbudivý výsledek může vyřešit dilema

Maříková potvrdila, že díky skvělé střelbě může obzvláště ve vytrvalostním závodě myslet vysoko. Jediný nesestřelený terč nechala při druhé položce a jen vinou pomalejšího běhu prohrála boj o stupně vítězek. Na trati ztratila na nejrychlejší Davidovou dvě a tři čtvrtě minuty.

Je nám líto, video expirovalo.
Češkám se na MEJ dařilo, Davidová má bronz

Maříkové se podařilo naplnit tajné přání. "Chtěla jsem konečně dosáhnout na nějaký lepší výsledek. Jsem posledním rokem juniorka a stojím před rozhodnutím, co dál," uvedla Maříková, kterou trápí dlouhodobé zdravotní problémy s páteří a před sezonou ještě podstoupila operaci slepého střeva. "Tréninkové manko se mi podařilo dohnat, vyšla mi dnes i střelba. Uvidím, jak dnešní výsledek ovlivní moje další rozhodování," dodala Maříková.

Na 42. místě byla klasifikována Natálie Jurčová, 60. příčku obsadila Anna Tkadlecová a 72. skončila Kateřina Luxemburgová.

Žemličkovi chybělo k medaili 19 sekund

Nejlepším mužem byl na 15kilometrové trati Milan Žemlička. S jednou chybou skončil pátý, devatenáct sekund za medailí. S velkým náskokem ovládl závod Rus Igor Malinovskij. Trefil dvacet terčů z dvaceti a k tomu přidal rychlý běh. Stříbrného krajana Kirilla Strelcova porazil o minutu a tři čtvrtě.

Bronzový medailista ze štafety na loňském mistrovství světa Žemlička si pochvaloval dobré rozložení sil. "Vsadil jsem na co nejlepší střelbu. Proto jsem nechtěl první tři kola přepálit, abych se nezahltil. Vůbec nevím, kam se ztratila moje chybná rána v ležce. Běžecky jsem se trápil, ale dobře to dopadlo," řekl devatenáctiletý Žemlička, který se chce v sobotním sprintu zaměřit na zrychlení střelby.

Jeden z favoritů Ondřej Šantora nenavázal na druhé místo ve sprintu z víkendového IBU Cupu v Pokljuce. "Naděje padla po dvou chybách v poslední střelecké položce. Nedokázal jsem se správně soustředit," posteskl si Šantora, v cíli pětadavcátý.

Mistrovství Evropy pokračuje v sobotu v 10:00 sprintem juniorek na 7,5 km a od 13:00 toutéž disciplínou juniorů na 10 km. Program ME zakončí v neděli ve stejných časech stíhací závody.

Výsledky ME juniorů v biatlonu v Novém Městě na Moravě

Junioři (15 km): 1. Malinovskij 39:56,3 (0 trest. minut), 2. Strelcov (oba Rus.) -1:46,6 (2), 3. Smolskij (Běl.) -2:05,6 (1), ...5. Žemlička -2:24,8 (1), 25. Šantora -4:27,7 (3), 30. Procházka -2:06,5 (4), 41. Štulík -6:32,3 (1), 64, Švrtecký (všichni ČR) -8:24,8 (7).

Juniorky (12,5 km): 1. Weidelová (Něm.) 42:00,3 (0), 2. Begueová (Fr.) -10,7 (1), 3. Davidová -38,0 (3), ...5. Maříková -55,0 (1), 42. Jurčová -4:58,9 (2), 60. Tkadlecová -7:37,2 (6), 72. Luxemburgová (všechny ČR) -8:58,7 (4).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články