Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Davidová před vytrvalostním závodem: Těším se, ale čekám drsný start

Vytrvalostním závodem biatlonistek na 15 kilometrů pokračuje ve finském Kontiolahti nová sezona Světového poháru. Hlavní českou nadějí je Markéta Davidová, která v této disciplíně obhajuje malý křišťálový glóbus a může vylepšit celkové desáté místo z minulého ročníku. Na startu chybí zdravotně indisponovaná obhájkyně titulu Marte Olsbuová Röiselandová z Norska či její týmová kolegyně Tiril Eckhoffová. Přímý přenos sledujte už od 13:00 na ČT sport a ČT sport Plus.

Pětadvacetiletá Davidová nakonec přehodnotila myšlenky na konec kariéry a může zopakovat loňský počin ze švédského Östersundu, kde úvodní závod sezony vyhrála.

"V Kontiolahti je to těžké. Už jsem zjistila, co nás čeká a je to docela drsný start. Před dvěma lety jsme tam také začínaly, takže tušíme, do čeho jdeme," uvedla Davidová, ve Finsku nejlépe pátá ve sprintu před dvěma lety.

Formu ukázala už v přípravném závodě ve švédském Idre, kde skončila devátá. Před sezonou změnila značku lyží. "Markéta vykazuje výkonnost nejvyšší úrovně. V jejím podání se máme na co těšit," uvedl šéftrenér Ondřej Rybář.

Davidovou trochu straší teploty pod nulou. "Jako na začátku každé sezony jsou tam trošku obavy, protože člověk neví, co má čekat, na druhou stranu se docela těším, že se nám trošku změní režim," uvedla pro svazový web.

V Kontiolahti se představí i další Češky, ovšem již bez Evy Puskarčíkové, která ukončila kariéru.

Na startu bude Jessica Jislová, která v Kontiolahti letos v březnu zajela nejlepší český výsledek, když si polepšila ve stíhačce z dvacáté na sedmé místo.

"Jessica ukázala, že když se bude trefovat, může být vysoko. Terka je juniorská mistryně světa. V dospělých to sice nebude tak jednoduché, přesto čekáme, že holky doplní a utvoří základ štafety," podotkl Rybář.

Závod pojedou i Lucie Charvátová, Tereza Voborníková a Eliška Václavíková. Ta v elitním seriálu startovala zatím čtyřikrát, z toho třikrát právě v Kontiolahti. Své jediné body za 36. místo získala v březnu v estonském Otepää.

"Neříkala bych si specialistka na Kontiolahti, ale mám na něj docela štěstí. Jsem tu potřetí za poslední tři roky. Ani to tu nemám nějak v oblibě, protože je tu náročný kopec, tak uvidíme. Na prvním sněhu jsme neměli úplně ideální podmínky, takže pořád hledám stabilitu na lyžích. Ráda bych ji našla tady," přála si Václavíková.

Vedle Olsbuové-Röiselandové chybí i její krajanka a předloňská vítězka SP Eckhoffová. Také ona prodělala covid-19, dlouho pociťovala následky a dosud není zdravotně v pořádku.

Kvůli válce na Ukrajině vyloučila Mezinárodní biatlonová unie (IBU) závodníky z Ruska a Běloruska. Vedle štafet tak do individuálních závodů nezasáhne sedmá žena minulého SP Dzinara Alimbekavová.

"Snížené konkurence bych se nebála. Určitě se objeví jiná jména, která budou hrát prim," řekla Davidová. Favoritkami jsou švédské sestry Hanna a Elvira Öbergovy, Němka Denise Herrmannová nebo Francouzka Anais Chevalierová-Bouchetová.

Už ve středu vstoupil do nové sezony SP Michal Krčmář 13. místem ve vytrvalostním závodě. Závod vyhrál Švéd Martin Ponsiluoma, který si připsal druhý individuální triumf v SP.

Ve čtvrtek jsou v Kontiolahti na programu první štafety, program ve finské Karélii uzavřou o víkendu sprinty a stíhačky. Druhý díl SP bude hostit tradiční zastávka v Hochfilzenu.

Češky v akci:

Jessica Jislová (24), Markéta Davidová (28), Tereza Voborníková (41), Lucie Charvátová (54), Eliška Václavíková (94).

Zdroj
ČT sport, ČTK, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články