Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Davidová po skvělé střelbě triumfovala na letním MS, Mikyska musel odstoupit

V slovenském středisku Osrblie vyvrcholilo MS v letním biatlonu. Markéta Davidová v závěru závodu udržela své vedení a zvítězila. Tomáš Mikyska musel z mužského závodu kvůli zranění odstoupit a jeho zimní příprava je v ohrožení. 

Češkám se v Osrblie dařilo o poznání lépe než mužům. Hned v úvodu se v kontaktu s čelem držela Markéta Davidová, Jessica Jislová i Lucie Charvátová. Při příjezdu na první stojku pak Davidová s Charvátovou za vedoucí Julií Dzhimovou ztrácely pouhé tři vteřiny. A Davidová, která na rozdíl od Ukrajinky zvládla střelbu bez chyby, šla do vedení s náskokem sedmnácti vteřin.

Davidová zvládla i poslední střeleckou položku bezchybně a do závěrečné pasáže vstupovala s náskokem dvanácti vteřin před Estonkou Tuuli Tomingasovou. Perfektní střelbu předvedla i Lucie Charvátová na pátém místě.

Estonka v závěru Davidovou podstatně stahovala a náskok české závodnice postupně smazávala. Davidová si ovšem vedení závodu pohlídala a dotírající Tomingasovou za sebou udržela a zvítězila. Tereza Voborníková dojela na pátém místě, za svou reprezentační kolegyní zaostala o čtyřiadvacet vteřin. Lucie Charvátová a Jessica Jislová uzavíraly nejlepší sedmičku závodnic.

"Dnes jsem ráda hlavně za střelbu, kterou jsem si snažila pohlídat. Ale jinak to bylo těžké," řekla České televizi Davidová, jež se na MS na kolečkových lyžích stala mistryní světa potřetí a celkově v seniorské kategorii vybojovala sedmou medaili. "Každé vítězství nebo stupně vítězů se počítají, nebylo to zadarmo. Ale samozřejmě letní závody jsou něco jiného než zima," dodala mistryně světa z vytrvalostního závodu na sněhu z roku 2021.

Smolný průběh mužského závodu pro české závodníky

Závod ve slovenském Osrblie se pro české závodníky nevyvíjel vůbec šťastně. Hned v úvodu musel kvůli zranění odstoupit Tomáš Mikyska. Podle prvotních informací českého závodníka potkaly problémy s kolenní čéškou. Jeho příprava před zimní sezonou tak může být v ohrožení.

"Zítra podstoupí důkladnější vyšetření. Jde o jeho operované koleno, u kterého vyskočila čéška. Vrátila se zpátky, ale nevíme, jestli třeba nepovolil nějaký vaz, protože se mu udělala tvrdá boule a vrže mu v tom. Doufejme, že bude v pořádku a zranění neohrozí jeho přípravu," uvedl sportovní ředitel Ondřej Rybář.

Ostatní Čechy pak vytrestala střelba. Hned na úvodní střelecké položce zaznamenali několik minel a propadli se startovním polem.

Perfektní střelbu naopak předvedl Ukrajinec Taras Lesiuk, který neminul ani jeden terč a dojel si pro vítězství a celkovou jedenáctou ukrajinskou medaili z šampionátu. Druhý dojel Dmitrii Shamaev. Nejlépe z Čechů se z podmínkami vyrovnal Jonáš Mareček, který dojel na patnáctém místě. Vítězslav Hornig uzavřel druhou dvacítku.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články