Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Davidová byla v čele, pak se propadla. Wiererová udržela celkové vítězství ve SP

Markéta Davidová vstoupila do stíhacího závodu z páté příčky a v Kontiolahti si zpočátku vedla dobře. V polovině stíhacího závodu vedla, poté ji však střelecké chyby srazily na konečnou osmou pozici. Poslední závod sezony vyhrála Julia Simonová z Francie před Selinou Gasparinovou a Lisou Vittozziovou. Celkovou vítězkou pořadí Světového poháru je Dorothea Wiererová.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK autor: Libor Plíhal

Davidová chybovala celkem pětkrát: jednou vleže a hned čtyřikrát vestoje, což bylo příliš pro umístění mezi elitou. Přestože v polovině stíhačky vedla, nakonec dojela na osmém místě. Lucie Charvátová se posunula na 28. příčku, Jessica Jislová byla klasifikována na 33. místě. Padesátá finišovala Eva Kristejn Puskarčíková.

"Jsem spokojená, i když jsem dala jednu trojku. Posune mě to dál," hodnotila Davidová pro ČT. "Bylo to těžké, střelnice byla zrádná. Poryvy větru byly velké. Chtěla bych poděkovat servisu, lyže byly perfektní," ocenila přípravu lyží. "Se sezonou můžeme být spokojené," dodala.

Osmadvacátá skončila Charvátová. "Byl to náročný závod, na třetí položce jsem měla štěstí, že jsem jen jednou minula. Poslední střelbu jsem pak neustála, ale můžu být spokojená. Vítr byl znát i na trati, byla výhoda, když se bylo s kým svézt," přemítala česká biatlonistka. "pro mě to byla nejkrásnější sezona, takové zážitky jsem dosud neměla," ocenila.

Stíhačku vyhrála nenápadně se pohybující Julia Simonová, která využila selhání Tiril Eckhoffové na závěrečné položce (tři trestná kola). Norka přišla o vítězství i triumf ve SP. Nakonec totiž dojela až desátá o jedinou příčku před celkovou vítězkou Dorotheovou Wiererovou. V posledním závodě své kariéry doběhla na čtvrtém místě Kaisa Mäkäräinenová.

Jak závod probíhal?

Jen čtyři soupeřky vyjely na trať před Markétou Davidovou. Česká hvězda se mohla posunout po první střelbě výše, jednou však zaváhala a držela si svou pozici. Před ní jely Němky Preussová s Herrmannovou, a také Francouzka Simonová a Italka Vittozziová.

To už neplatilo po druhé položce. Davidová jako jediná z čela vleže zastřílela čistě a posunula se rovnou do čela, a to o příjemných dvaadvacet sekund před Vittozziovou. Před sebou ale měla ještě dvě náročné střelby vestoje. Charvátová s Jislovou byly ve čtvrté desítce, Kristejn Puskarčíková na začátku té šesté.

Davidová narazila na první stojce: musela na tři okruhy a vedení musela přepustit soupeřkám. Využila toho především Norka Eckhoffová, která zastřílela čistě, šla do vedení a byla rázem blízko vítězství ve Světovém poháru. Davidová spadla až na osmé místo.

Eckhoffová potřebovala zastřílet čistě a její triumf ve SP by byl vzhledem k trápení Dorothey Wiererové téměř jistý. Jenže Norka chybovala hned třikrát a zjevně situaci neustála. Znamenalo to propad až do druhé desítky a nervydrásající souboj s Wiererovou o velký glóbus. Eckhoffová dojela desátá jen o příčku před Wiererovou. Na triumf to o sedm bodů nestačilo.

Davidová chybovala poslední ranou a tím její šance na dostihnutí špičky definitivně selhaly. Ze střelnice odjížděla devátá, nakonec se ještě o příčku posunula a zakončila sezonu osmým místem.

Ženy (10 km):

1. Simonová (Fr.) 30:43,5 (2), 2. Gasparinová (Švýc.) -17,3 (4), 3. Vittozziová (It.) -20,9 (4), 4. Mäkäräinenová (Fin.) -28,2 (4), 5. Hojniszová-Staregaová (Pol.) -39,8 (2), 6. Brorssonová -42,8 (1), 7. Skottheimová (obě Švéd.) -44,4 (1), 8. Davidová (ČR) -50,8 (5), 9. Preussová (Něm.) -56,7 (5), 10. Eckhoffová (Nor.) -57,2 (6), ...28. Charvátová -2:04,9 (6), 33. Jislová -2:32,0 (3), 50. Kristejn Puskarčíková (všechny ČR) -4:47,9 (6).

Konečné pořadí SP (po 21 závodech): 1. Wiererová (It.) 793, 2. Eckhoffová 786, 3. Herrmannová (Něm.) -745, 4. Öbergová (Švéd.) 741, 5. Röiselandová (Nor.) 597, 6. Preussová 573, ...14. Davidová 478, 27. Charvátová 246, 35. Kristejn Puskarčíková 208, 65. Jislová 48.

Konečné pořadí stíhacích závodů (po 5 závodech): 1. Eckhoffová 232, 2. Wiererová 186, 3. Tandrevoldová (Nor.) 185, 4. Öbergová 168, 5. Herrmannová 155, 6. Fialková (SR) 149, ...22. Davidová 80, 42. Charvátová 35, 43. Kristejn Puskarčíková 35, 55. Jislová 18.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články