Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Další malý křišťálový glóbus. Koukalová ovládla hodnocení hromadných závodů

Oslo – Gabriela Koukalová zakončila svou sezonu Světového poháru druhou příčkou v hromadném závodě v Oslu. Česká biatlonistka nestačila pouze na domácí Tiril Eckhoffovou a díky získaným bodům jí patří druhý malý křišťálový glóbus. Veronika Vítková doběhla na čtvrté pozici.

Gabriela Koukalová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Gabriele Koukalové patří závěr Světového poháru. Poté, co získala malý křišťálový glóbus za sprint, vyhrála také hodnocení hromadných závodů. České biatlonistce se to povedlo poté, co doběhla druhá v závěrečném podniku v Oslu. Díky zisku cenných bodů předskočila v klasifikaci do té doby vedoucí Lauru Dahlmeierovou, a to o pouhých jedenáct bodů.

"Myslím, že je to důkaz toho, že mám v životě větší kliku, než jsem si kdy myslela," říkala pro ČT viditelně dojatá Koukalová. Závod ji vyčerpal. "Bylo to extra těžké. Už od prvního kola jsem se musela hrozně snažit, snažila jsem se hlavně uviset tempo čela. Pomohla mi Veronika Vítková  uvědomila jsem si, že musíme táhnout za jeden provaz. Jsem ráda, že mi otevřela cestu na vrchol," poděkovala své kolegyni z reprezentace.

Jak závod probíhal?

Česká trojice Koukalová, Vítková a Puskarčíková vyrazila opatrně a snažila se držet v závětří početného hlavního pole. Na první střelbě pak Češky excelovaly – tři nuly znamenaly posun směrem k úplné špičce. Ztrácela naopak vítězka Světového poháru Laura Dahlmeierová, která musela na trestné kolo.

Podruhé už to vleže tak výtečné nebylo, když čistě zastřílela pouze Vítková, naopak zbývající dvě Češky obkroužily po jednom kole. Puskarčíková navíc citelně ztrácela v běhu, kde se její frekvence zdaleka nerovnalo té, kterou vyvíjely byť jen průměrné biatlonistky. 

Startovní pole bylo už v té době roztrhané do několika skupinek. Pořadím dále zahýbala třetí střelba. Vítková v ní udělala svou první chybu, přesto odjížděla ze střelnice na druhé příčce dvacet sekund za vedoucí Franziskou Hildebrandovou, která jako jediná střelecky nechybovala. Ze čtvrtého místa stahovala ztrátu na čelo Koukalová, jejíž manko dělalo na výjezdu ze střelnice 29 vteřin.

Rozhodovalo se na čtvrté střelbě. Vítková mohla jít po kiksu Hildebrandové do čela, ale poslední ranou minula. Kdo se ale nemýlil, byly Tiril Eckhoffová s Koukalovou. Česká biatlonistka vyjížděla ze střelnice s malinkým odstupem, ale brzy se ukázalo, že norská biatlonistka je běžecky daleko silnější a s přehledem vyhrála před domácím publikem.

Koukalová bere cenné stříbro, které znamená vítězství v klasifikaci hromadných závodů. Vítková skončila na čtvrté příčce a mrzí jí poslední střelecký pokus, který ji stál medaili. Puskarčíková poté zakončila svou sezonu dvacátým pátým místem.

Závěrečné závody SP v biatlonu v Oslu:

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km): 1. Eckhoffová (Nor.) 34:23,1 (1 trest. okruh), 2. Koukalová -22,6 (1), 3. Mäkäräinenová (Fin.) -34,5 (2), 4. Vítková -36,1 (2), 5. Hildebrandová (Něm.) -39,0 (1), 6. Laukkanenová (Fin.) -40,0 (2), 7. Bescondová (Fr.) -43,4 (3), 8. Domračevová (Běl.) -48,5 (2), 9. Dahlmeierová (Něm.) -54,2 (3), 10. Džimová (Ukr.) -57,9 (1), ...25. Puskarčíková -2:25,8 (2).

Konečné pořadí závodů s hromadným startem (po 5 závodech): 1. Koukalová 265 b., 2. Dahlmeierová 254, 3. Mäkäräinenová 207, 4. Džimová 162, 5. Wiererová (It.) 156, 6. Dorinová Habertová (Fr.) 147, ...10. Puskarčíková 124, 20. Vítková 95.

Konečné pořadí SP (po 26 závodech): 1. Dahlmeierová 1211, 2. Koukalová 1089, 3. Mäkäräinenová 971, 4. Dorinová Habertová 856, 5. Wiererová 719, 6. Braisazová (Fr.) 706, ...13. Puskarčíková 504, 25. Vítková 389, 53. Charvátová 101, 92. Davidová 13.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články