Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklistika ČR 2024

Další malý glóbus sice ne, cenný kov však ano. Koukalová ve stíhačce dojela druhá

Oslo – Sice mluvila o tom, jak se jí už příliš nechce a cítí se unaveně, Gabriela Koukalová ale na závěrečném podniku Světového poháru v Oslu předvádí výborné výkony. K pátečnímu čtvrtému místu ze sprintu přidala ve stíhačce stříbro. Ani to jí však nestačilo na zisk druhého malého křišťálového glóbu za triumf v disciplíně, jelikož Němka Laura Dahlmeierová skončila devátá. Z druhého vítězství v řadě se radovala Finka Mari Laukkanenová. Veronika Vítková byla desátá.

Po pátečním sprintu s úsměvem a nadsázkou říkala, že před závodem přemýšlela o udělání chyb, aby ve stíhačce už kvůli únavě nemusela startovat. Sobotní představení však ukázalo, že Gabriela Koukalová má v sobě ještě dostatek energie, aby podávala fantastické výkony.

Česká závodnice vyrážela do předposledního závodu ročníku jako čtvrtá, v cíli však už u jejího jména svítilo místo druhé. Koukalová totiž na trati zářila jak ve stopě, tak na střelnici, kde společně s Rakušankou Lisou Hauserovou jeko jediné neminuly ani jeden terč, a po průjezdu cílem si mohla spokojeně zapumpovat pěstí.

"Jsem ráda, že to dneska tak nebolelo a cítila jsem se o třídu líp na lyžích. Na střelbu jsem přijela v pravý čas, podmínky byly fajn, tím pádem to šlo střílet takhle čistě a pak se jede jedna radost," řekla pro Českou televizi Koukalová.

Druhá žena Světového poháru ke stříbru zamířila už v úvodní ležce, při níž přeskočila Francouzku Anais Bescondovou. Při druhé střelecké položce pak za sebou nechala také její krajanku Justine Braisazovou a pozici už si pohlídala. "Trošku to nechápu, protože na střelbě si nedávám zdaleka tak záležet jako předchozí dvě kola svěťáku. Najednou to jde, tak bych docela ráda věděla, jak je to možné," dodala s úsměvem.

Jedinou závodnicí, která náporu Češky odolala, byla vítězka pátečního sprintu Mari Laukkanenová. I devětadvacetiletá Finka předvedla skvělé vystoupení a přes jednu chybu na střelnici se radovala z druhého triumfu v Oslu i v kariéře ve Světovém poháru. Bronz brala Brasaizová.

Koukalová mohla kromě medaile získat i druhý malý křišťálový glóbus. Napodobit páteční stáhnutí manka na Lauru Dahlmeierovou se jí však nepovedlo. Německá suverénka letošní sezony si poslední podnik stíhačky pohlídala a po deváté příčce mohla slavit.

O místo za ní dorazila Veronika Vítková, která ukázala, že si do Osla přivezla povedenou formu. Desátá pozice jí navíc zajišťuje start v nedělním závodu s hromadným startem. Třetí Češka na startu Lucie Charvátová dojela na bodech třiatřicátá.

Koukalová byla na dostřel, Laukkanenová ale závěr zvládla

A jak vůbec stíhačka na deset kilometrů v sluncem zalitém Oslu vypadala detailněji? Jako první na trať vyrazila Laukkanenová, za kterou vyjelo francouzské duo následováno tím českým.

Koukalová podobně jako v pátek první metry vzala trochu volněji a brzy vytvořila dvojici s reprezentační parťačkou Vítkovou. Česká jednička si však ještě před úvodní střelbou trochu odskočila, aby dojížděla na svůj stav v klidu.

A to se jí také vyplatilo. Koukalová pětici terčů podobně jako vedoucí Laukkanenová skolila bez větších obtíží, což jí v pořadí pomohlo vzhůru. Do té doby třetí Bescondová předvedla při střelbě hned tři chyby a stejný počet trestných kol ji připravil o veškeré šance. Jednu minelu si zapsala také druhá Brasaizová a do dalších kilometrů vyrazila právě s Češkou.

Vítkové, jež na ležku dorazila jako čtvrtá, také zůstal jeden terč černý a propadla se na sedmé místo.

Další postup pořadím přišel pro Koukalovou při druhé ležecké položce. Poslední ránu sice sedmadvacetiletá závodnice trochu pozdržela, ale na rozdíl od Brasaizové opět nezaváhála a před třetí Francouzkou si vytvořila patnáctisekundový náskok. I Vítková tentokrát odstřílela bez zaváhání, jenže v následných kilometrech začala trochu ztrácet běžecky.

Boj o cenné kovy se poté ustálil. Tři vedoucí závodnice úvodní stojku zvládly bez trestných kol a držely si více méně stejné odstupy. Naopak Vítková jednou minula a propadla se na devátou příčku.

Vzruch tak přinesla až závěrečná střelba. Zatímco Koukalová opět předvedla čistou práci, vedoucí Finka putovala na jedno trestné kolo a náskok mezi oběma závodnicemi se smrskl na dvanáct sekund. 

Koukalová pak ještě dokázala pár sekund stáhnout. Následně ovšem usoudila, že už manko nesmaže a cílem projela s odstupem 26 sekund. I boj o třetí místo se ještě po dvou chybách Brasaizové zdramatizoval, ale i Francouzka si svoji pozici nakonec dokázala pohlídat.

Chyba při stojce přišla i od Vítkové, jež ze střelnice odjížděla jako osmá, ale na trati ji ještě předjely Finka Kaisa Mäkäräinenová a Dahlmeierová.

SP v biatlonu v Oslu - stíhací závody - ženy (10 km):

1. Laukkanenová (Fin.) 29:33,3 (1 trest. okruh), 2. Koukalová (ČR) -26,5 (0), 3. Braisazová (Fr.) -1:01,4 (4), 4. Gregorinová (Slovin.) -1:08,2 (1), 5. Hauserová (Rak.) -1:12,5 (0), 6. Olsbuová (Nor.) -1:15,9 (3), 7. Mäkäräinenová (Fin.) -1:51,2 (2), 8. Wiererová (It.) -1:51,2 (2), 9. Dahlmeierová (Něm.) -1:53,8 (2), 10. Vítková -1:55,7 (3), ...33. Charvátová (obě ČR) -3:40,5 (5).

Konečné pořadí stíhacích závodů (po 9 závodech): 1. Dahlmeierová 405, 2. Koukalová 384, 3. Mäkäräinenová 368, 4. Dorinová Habertová (Fr.) 346, 5. Wiererová 286, 6. Braisazová 250, ...21. Puskarčíková 152, 22. Vítková 151, 45. Charvátová 51.

Průběžné pořadí SP (po 25 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 1179, 2. Koukalová 1052, 3. Mäkäräinenová 933, 4. Dorinová Habertová 848, 5. Wiererová 703, 6. Braisazová 677, ...13. Puskarčíková 492, 25. Vítková 346, 53. Charvátová 101, 92. Davidová 13.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články