Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Dahlmeierová slaví další vítězství, Puskarčíková předčila Koukalovou

Pchjongčchang – Sprint v korejském Pchjongčchangu ovládla suverénka posledních závodů Němka Laura Dahlmeierová. Druhou Norku Tiril Eckhofovou porazila o více než osm sekund. Nejlepší z Češek byla bezchybná střelkyně Eva Puskarčíková na 16. místě. Gabriela Koukalová dva terče minula a skončila jednadvacátá. Další Češky nebodovaly. Do stíhačky ještě postoupila z 53. příčky Veronika Vítková. Přímý přenos sprintu mužů vysílá ČT sport a web ctsport.cz v pátek od 10:50.

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Byl to pro nás divný závod. Holky nejsou úplně srovnaný s časem. Byl hodně znát náš pozdní příjezd do Koreje. Opravdu to bylo na poslední chvíli. Možná to bylo až moc, až za hranou. Únava z více než třicetihodinové cesty se jednoduše projevila," řekl trenér žen Zdeněk Vítek. "Při chybě Gabči vleže se jednalo o ránu brzy spuštěnou. Skončila dole na šest hodin. Stojka, to byla těsná rána," řekl Vítek.

"Evu Puskarčíkovou chválíme za střelbu, Verča měla dvě těsné rány vestoje, ale bohužel se s tím na trati nemohla poprat," zhodnotil. "Vítr trošku zlobí. Není tak silný, jak bych čekal před závodem, ale točil se. Holky to hlavně na ležce zvládly," dodal kouč.

Ani jedna z českých závodnic se v běhu nedostala do elitní desítky. Koukalová na trati ztratila na vítěznou Dahlmeierovou přes tři čtvrtě minuty. Charvátová byla v tomto ohledu jednatřicátá, Puskarčíková dvaačtyřicátá. Vůbec závod nezachutnal Veronice Vítkové, která měla podobně jako Jislová manko přes minutu a čtyřicet vteřin.

"Popravdě mi to na trati moc nechutnalo a jsem ráda, že jsem aspoň pohlídala střelbu. Když to neběhá, tak to aspoň musí střílet," řekla Puskarčíková. "Tratě jsou dost náročné, dost kopcovaté a budou zde vidět daleko víc běžecké rozdíly. Rychlejší běžkyně si dokážou udělat náskok," uvedla o olympijských tratích.

Za Puskarčíkovou, Koukalovou a Vítkovou skončily na 61. místě Jislová a 73. Charvátová. Obě nepostoupily do sobotní stíhačky.

Dahlmeierová drží vysoký standard

V případě Dahlmeierové jako by se od mistrovství světa v Hochfilzenu nic nezměnilo. Pohodová bezchybná střelba a superrychlý běh. Jediná, kdo se jí dokázala přiblížit, byla Eckhofová, ale Němka potvrdila, že umí vystupňovat tempo na závěr.

"Jsem nadšená. Dopadlo to moc dobře," radovala se momentálně takřka neporazitelná Němka po osmém individuálním triumfu v sezoně. V Koreji měla o dva dny více na aklimatizaci než třeba český tým. "Snažím se zůstat koncentrovaná a udržet vysokou úroveň. Zatím se mi to daří," pochvalovala si.

Třetí skončila Anais Chevalierová. Čtvrtá i přes dvě chyby na střelnici doběhla Finka Kaisa Mäkäräinenová, která tak předstihla Koukalovou v čele hodnocení sprintu.

Do boje o medaile chtěla promluvit bezchybná Marie Dorinová Habertová. Francouzka vypilovala poslední stojku, jenže kvůli blíže nespecifikovaným problémům musela z nadějně rozjetého závodu předčasně odstoupit.

Co se ve sprintu stalo?

Závod odstartovala s číslem jedna Němka Maren Hammerschmidtová. Favoritky byly rozesety téměř po celé startovní listině. Zatímco Laura Dahlmeierová měla osmnáctku, Gabriela Koukalová jednašedesátku.

Dahlmeierová vyčistila terče na první položce a odvážela si velký náskok. Krátce poté Ukrajinka Džimová zaznamenala druhou nulu a útočila na celkové přední umístění. To Charvátová zazdila závod hned na úvod, když minula třikrát.

Růžky vystrkovala Norka Tiril Eckhofová, po první střelbě předčila i fenomenální Němku. Ta nechybovala ani napodruhé a směřovala k dalšímu skvělému výsledku. Souboj s Norkou plál i v posledním třetím kole. Ze střelnice odjížděla po druhé nule Eckhofová se ztrátou necelých tří sekund. Ve finiši ale zaostala o dalších pět.

Areál v korejském Pchjongčchangu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Koukalová rozjela závod pomaleji. Po necelých dvou kilometrech měla manko téměř devíti sekund. Ještě pomaleji běžela Puskarčíková. Koukalová musela na jedno trestné kolo, na vítězství už zaútočit nemohla.

Vítková vleže nechybovala a jen vinou pomalejšího běhu ztrácela půl minuty. Na druhé střelbě však netrefila dva terče a bylo po nadějích na lepší výsledek.

Koukalová minula hned prvním výstřelem na stojce a jela téměř totožně s Darjou Domračevovou na hranici třetí desítky.

Další bezchybnou se stala Marie Dorinová Habertová, na trati bojovala se svou kolegyní Anais Chevalierovou. Udělalo se jí však natolik špatně, že musela ze závodu odstoupit. Skvělý výkon na střelnici předvedla i Puskarčíková a byl z toho útok na umístění ve druhé desítce. Kaisa Mäkäräinenová odstřelila naděje na vítězství na druhé položce. S dvěma chybami ztrácela téměř minutu.

Finka nakonec finišovala čtvrtá, Puskarčíková měla v cíli ztrátu skoro minutu a půl. Mezitím Jislová vyčistila terče vleže. Místo útoku na body z toho však byl boj o šedesátku postupující do stíhačky. Jislová totiž vestoje dvakrát chybovala. Do sobotního závodu se nekvalifikovala stejně jako Charvátová s pěti minelami. V cíli to byla smolná podívaná. K postupu Jislové zbývalo půl sekundy, které ztratila zaškobrtnutím v cílové rovince.

Výsledky sprintu žen v Pchjongčchangu

1. Dahlmeierová (Něm.) 20:43,7 (0), 2. Eckhoffová (Nor.) -8,4 (0), 3. Chevalierová (Fr.) -41,6 (0), 4. Mäkärainenová (Fin.) -58,7 (2), 5. Dunkleeová (USA) -59,7 (1), 6. Džymová (Ukr.) -1:01,0 (0), 7. Hildebrandová (Něm.) -1:04,6 (1), 8. Bescondová (Fr.) -1:16,1 (1) a Brorssonová (Švéd.) -1:16,1 (0), 10. Braisazová (Fr.) -1:16,4 (2), ...16. Puskarčíková -1:28,5 (0), 21. Koukalová -1:43,4 (2), 53. Vítková -2:40,0 (2), 61. Jislová -2:53,8 (2), 73. Charvátová (všechny ČR) -3:27,0 (5).

Průběžné pořadí SP (po 20 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 963, 2. Koukalová 877, 3. Mäkäräinenová 819, 4. Dorinová Habertová (Fr.) 711, 5. Wiererová (It.) 604, 6. Chevalierová 550, ...10. Puskarčíková 490, 25. Vítková 249, 53. Charvátová 77, 86. Davidová 13.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články