Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Dahlmeierová neměla konkurenci, Koukalová vybojovala osmé místo

Pchjongčchang (Korea) - Stíhačku žen v korejském Pchjongčchangu zcela suverénně ovládla Němka Laura Dahlmeierová. Na střelnici nechybovala a na druhou Finku Kaisu Mäkäräinenovou měla v cíli náskok minuty a dvanácti sekund. Třetí dojela Francouzka Anais Bescondová. Velký posun zaznamenala Gabriela Koukalová, z 21. místa si polepšila na osmé. Eva Puskarčíková si naopak pohoršila, s pěti chybami dojela devětatřicátá. Veronika Vítková závod nedokončila. Přímý přenos stíhačky mužů vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 12:20.

Laura Dahlmeierová
zdroj: ČTK/AP

Koukalové to na rozdíl od sprintu v běhu sedlo, měla vůbec nejrychlejší čas. Naopak Puskarčíková se opět trápila. Na českou jedničku ztratila na trati přes dvě minuty a ani střelecky to nebylo ono.

Majitelka kompletní sady medailí z nedávného mistrovství světa Koukalová udělala dvě chyby na střelnici; poprvé minula poslední ranou v úvodní ležce a podruhé třetím pokusem při první stojce. V závodu si zavzpomínala na své "obvyklé" trable, když po střelbě za sebou nechala hůlku a ztratila několik vteřin. "Dvě chyby na dnešní závod jsou docela slušné. Osmé místo je (pro Koukalovou) povedený závod," uvedl trenér Zdeněk Vítek.

"Jsem ráda za umístění do desítky, je to super, a možná víc než výsledek oceňuju, že jsem tady mohla závodit a trošku si to prohlídnout kvůli příštímu roku," řekla Koukalová Radiožurnálu. Ke střelbě dodala: "Speciálně na první a třetí položku jsem se snažila dost soustředit a zdálo se, že to bylo kontraproduktivní, protože jsem udělala ty dvě chyby. Položky, který jsem tak nějak hodila za hlavu a střílela automaticky, tak vyšly. Jsem trochu zmatená a snad se příště líp sehraju."

Hůlku ztratila vlastním zaviněním. Špatně ji nacvakla do poutka na rukavici. "A jak jsem zabrala, tak mi sklouzla," popsala. Chtěla jet bez hůlky a vzít si od servismanů na trati rezervní. "Ale nikoho jsem daleko neviděla, tak jsem se vrátila. Na střelnici se ale nesmí jezdit v protisměru, tak mi to trochu vrtalo hlavou. Nevěděla jsem, jestli mě to nebude stát diskvalifikaci, ale vypadá to, že ne, tak jsem ráda," oddechla si.

Kouč Vítek má před nedělním štafetovým závodem hodně zamotanou hlavu. "Gabča hlásila na trati, že ji berou křeče do nohou," podotkl. Vítková navíc nedokončila. "Verča se už před závodem necítila dobře," dodal. Složení čtveřice tak ještě není zdaleka jasné.

Němka Dahlmeierová vyhrála závod SP popáté za sebou a je na nejlepší cestě k zisku velkého křišťálového glóbu za celkový triumf v této sezoně. Pět závodů před koncem sezony má před Koukalovou náskok více než sto bodů.

Co všechno se na trati odehrálo?

Dahlmeierová vyrazila na trať osm sekund před Eckhofovou. Třetí Francouzka Chevalierová měla odstup 42 vteřin. Norská biatlonistka za prvních 700 metrů manko smazala a pověsila se za Němku. Ostatní si udržovaly podobné odstupy jako na startu. Koukalová mírně ztrátu stahovala.

Dahlmeierová zvládla položku bezchybně a na čele se osamostatnila, Eckhofová musela na jedno trestné kolo. Chevalierová s Mäkäräinenovou si udržovaly stále velký odstup. Puskarčíková po dvou chybách odjela jednatřicátá, Koukalová minula posledním výstřelem a poté ještě ztratila hůlku. Ze střelnice odjížděla jako 28. osm sekund před Puskarčíkovou. Vítková minula jednou a byla 54.

Dahlmeierová náskok mírně navyšovala, Mäkäräinenová předjela Chevalierovou. Německá biatlonistka ne a ne se mýlit, opět po ní zbylo pět vybělených terčů a sólo jízda pokračovala. Eckhofová udělala dvě chyby a tlačily na ni další. Chevalierová po rychlopalbě odjížděla se ztrátou 56 sekund, za ní stále bezchybná Mäkäräinenová a Němka Hildebrandová. Eckhofová se propadla na šesté místo.

Koukalová si po dobrém běhu a nule polepšila na 18. místo, Puskarčíková musela opět na trestné kolo, Vítková tentokráte nikoli, ale stále figurovala až v šesté desítce.

Na třetí střelbě nic nového pod sluncem – Dahlmeierová opět zastřílela čistě. S více než minutovou ztrátou ji stíhala Hildebrandová. Koukalová i s jednou chybou odjížděla sedmnáctá. Puskarčíková byla s dalším trestným kolem 39., Vítková 53.

Také na čtvrté položce zastřílela Dahlmeierová čistě a dovolila si i vítězné gesto směrem k divákům. Hildebrandová, Eckhofová i Chevalierová chybovaly. O druhé místo bojovaly Mäkäräinenová s Bescondovou. Koukalová zvládla závěrečnou střelbu skvěle a útočila na elitní desítku. Puskarčíková přidala další ránu vedle a stále figurovala na hranici bodů. Dva nakonec urvala. Vítková do cíle nedorazila. Za suverénní Dahlmeierovou finišovala Finka, na Francouzku zbyl bronz.

Výsledky stíhačky žen v Pchjongčchangu

1. Dahlmeierová (Něm.) 27:58,07 (0 tr. okruhů), 2. Mäkäräinenová (Fin.) -1:12,53 (2), 3. Bescondová (Fr.) -1:18,90 (1), 4. Eckhoffová (Nor.) -1:32,02 (5), 5. Dunkleeová (USA) -1:32,51 (3), 6. Hildebrandová (Něm.) -1:42,67 (1), 7. Džimová (Ukr.) -1:56,55 (1), 8. Koukalová (ČR) -2:00,48 (2), 9. Olsbuová (Nor.) -2:04,08 (1), 10. Fialková (SR) -2:04,55 (2), ...39. Puskarčíková -3:59,4 (5), Vítková (obě ČR) nedokončila.

Průběžné pořadí SP (po 21 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 1023, 2. Koukalová 911, 3. Mäkäräinenová 873, 4. Dorinová Habertová (Fr.) 711, 5. Wiererová (It.) 627, 6. Chevalierová (Fr.) 579, ...10. Puskarčíková 492, 25. Vítková 249, 54. Charvátová 77, 87. Davidová 13.


Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články