Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Diamantová liga 2024

Chevalierová přidala další francouzský úspěch, Koukalová byla osmá

Nové Město na Moravě – Francouzský biatlon slaví vítězství i ve druhém stíhacím závodě v Novém Městě na Moravě. Po Martinu Fourcadovi se vyhrát podařilo i jeho krajance Anais Chevalierové, pro kterou jde o první triumf v kariéře. Druhá skončila Dorothea Wiererová, třetí Ruska Taťána Akimovová. Nejlepší z českých biatlonistek byla osmá Gabriela Koukalová, kterou o lepší výsledek připravily tři chyby na střelnici. Veronika Vítková podtrhla úspěch dvanáctým místem. Eva Puskarčíková dojela 26. Přímé přenosy nabídne ČT sport a web ctsport.cz. Závod s hromadným startem mužů sledujte od 11:45, totéž klání biatlonistek o dvě hodiny později.

Gabriela Koukalová
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Češky nezklamaly, přestože očekávání bylo obzvláště po skvělém běžeckém výkonu Koukalové ve sprintu velké. Ani ve stíhačce se Koukalová neztratila, polepšila si o pět míst, dolů ji srazily tři chyby na střelnici. V běhu byla pátá.

"Za tři je moc. To je ještě zázrak, že jsem pořád do desítky. Chce to střílet líp. Zatím jsem se v Novém Městě nenašla. Běželo se mi včera mnohem líp než dneska. Přesto ale běžecký výkon nebyl tak špatný," shrnula svůj výkon Koukalová.

Osmé místo vybojovala v těsném finiši s Norkou Tiril Eckhoffovou. "Snažila jsem se jet takticky, dívala jsem se, kam zabočí, protože vím, že ty finiše nemá nejlepší," uvedla.

"Gábina předvedla kvalitní výkon jako všechny holky, ale ty jedničky je stály lepší umístění. Dneska se víc soustředila, líp se s tím sžila. Byly to těsné rány, ale jsou vedle," shrnul trenér Zdeněk Vítek.

Vítková znovu dokázala, že stíhačky jí svědčí. Letos si k 18. a 15. místu připočítala 12. příčku. Na střelnici minula dva terče, což bylo ve vyrovnaném závodě moc. "Chyb je škoda, rány vleže jsem si vědoma. Byla to zbytečná rána na pět hodin. Čtvrtá položka byla hodně náročná, musela jsem rány odkládat. Jsem ráda, že to bylo jen jedno trestné kolo," popsala Vítková.

Z Češek si pohoršila jen Puskarčíková, která stejně jako Koukalová třikrát chybovala. Na trati byla po běžecké stránce až 35. Přesto byla spokojená. "Tři chyby jsou docela dost. Jsem ale ráda, že to takhle dopadlo, mohlo být i hůř," podotkla usměvavá čeká závodnice.

Od startu do cíle

Vítězka sprintu Akimovová začala velmi svižně. Za ní jedoucí Chevalierová i Dunkleeová ztrácely po vteřinkách. Podobně také trochu překvapivě Laura Dahlmeierová.

Po první střelbě se však pořadí začalo výrazně přesypávat. Dunkleeová odjela jako první, za ní se objevily favoritky Wiererová a Dahlmeierová. Všechny tři Češky shodně jednou chybovaly.

Koukalová dělala, co mohla, aby ztrátu snížila. Spolu s Vítkovou odstřílely podruhé čistě a umazaly něco ze ztráty na čelo. Na to se posunula bezchybná Dahlmeierová. Chevalierová byla druhá, na třetí příčku poskočila s desítkou Němka Preussová. Puskarčíková opět jednou minula a odjížděla devětadvacátá.

Gabriela Koukalová
zdroj: ČTK autor: Pavlíček Luboš

Koukalová se zařadila za Mäkäräinenovou a spolu utvořily silný běžecký dvojblok. Jenže na rozdíl od Finky ztratila Češka při čtvrté ráně mírně rytmus a pátý terč nesestřelila. Zařadila se na desáté místo, za ní projela mezičasem Vítková. Puskarčíková po bezchybné položce postoupila na 23. místo.

Dahlmeierová udělala dvě chyby a přenechala vedoucí pozici Chevalierové. Deset sekund za ní byla vítězka sprintu Akimovová. Zatímco Ruska začala ztrácet, přibližovala se třetí Italka Wiererová.

Koukalová se nedostala do úplného kontaktu s Dahlmeierovou, nemohla smazat několikasekundové manko. Na čtvrté položce minula Češka hned první ranou. Jednu minelu si připsala i Vítková, přesto si ve finále obě Češky polepšily.

Chevalierová dokázala odolat velkému tlaku Wiererové a v cíli mohla začít rozdávat úsměvy.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články