Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ACF Fiorentina - FC Viktoria Plzeň

Čeští biatlonisté před Světovým pohárem: Je to nová etapa, výsledky nemusí přijít hned

S pozměněným realizačním týmem a na prahu nové etapy odlétá biatlonová reprezentace na první díl nového ročníku Světového poháru. Ten hostí slovinská Pokljuka, kterou biatlonisté dobře znají z pravidelných soustředění. Čeští závodníci tím načínají i nový olympijský cyklus, který vyvrcholí za čtyři roky v Pekingu. Všechny závody Světového poháru odvysílá počátkem neděle 2. prosince Česká televize (ČT sport, mimořádně i ČT2) i web ctsport.cz.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Přípravy na novou sezonu byly u biatlonistů ve znamení velkých, možná až zásadních změn. Z šéftrenéra Ondřeje Rybáře se stal sportovní ředitel svazu, muže místo žen nově trénuje Zdeněk Vítek a asistenta mu dělá Nor Anders Magnus Bratli. "Trénoval jsem je čtyři roky, zažili jsme pěkný chvilky, ale už byl čas změnit působení," uvedl se smíchem Vítek.

Novou střeleckou konzultantkou se stala olympijská šampionka Kateřina Emmons. K ženám zase přišla hvězdná posila v podobě norského trenéra Egila Gjellanda, který v minulosti vedl tamní ženské i mužské reprezentace a podle mnoha náznaků přinesl do Česka svěží vítr v podobě nových tréninkových metod.

"Když mě oslovili poprvé, řekl jsem: ne. Ale ne pro ně je něco jiného, než pro mě," smál se Gjelland s poukazem na dobré vyjednávačské schopnosti Rybáře a šéfa biatlonového svazu Jiřího Hamzy.

"Věděli jsme, co chceme. Věřím, že sportovní kontinuita zůstane. Parta je pořád bezvadná, máme nadějné sportovce do budoucna," řekl Hamza a vedle nových kombinéz představil i nového generálního partnera, jímž se na olympijský cyklus stala Česká pojišťovna.

Reprezentanti, mezi nimiž už nefiguruje Gabriela Koukalová ani Jaroslav Soukup, který ukončil kariéru, absolvovali poslední třítýdenní fázi přípravy nejprve ve finské Imatře u ruských hranic. Původně se ale měli chystat na Dachsteinu. Plán ovšem vzal za své v momentě, kdy v Rakousku panovala ledovka a prudký vichr.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

V Imatře absolvovali biatlonisté i kontrolní závody. Intervalový, zhruba půlhodinový závod s trestnými koly se nejlépe povedl Ondřeji Moravcovi, který dojel před Michalem Šlesingrem a Michalem Krčmářem. Překvapivě nejrychleji však běžel Tomáš Krupčík.

U biatlonistek byla situace následující: pozici jedničky potvrdila Veronika Vítková, za ní k údivu skončila Jessica Jislová a poté trio Eva Puskarčíková, Markéta Davidová a Lucie Charvátová.

Tu po hrubě nepovedené sezoně přepadávaly myšlenky na konec kariéry. K tomu se navíc během loňské zimy přidaly metabolické problémy vzešlé z dlouhodobé tréninkové zátěže a stresu.

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Celý tým byl každopádně rád zejména z faktu, že se jeho členům ve Finsku vyhnuly zdravotní obtíže. Jenže co zlobilo, bylo opět počasí. Teploty spíš připomínaly podzimní sychravo, takže biatlonisté museli vzít zavděk připravenými zásobami sněhu. Ten i tak v posledních dnech mizel, čemuž hodně dopomohl teplý vítr.

Na pár dní se pak biatlonisté ještě přesunuli do Letohradu, kam zamířili Ondřej Moravec a Michal Šlesingr, další pak zamířili do Jablonce nad Nisou. Formu tam ladili i medailisté z olympijských her v Pchjongčchangu Veronika Vítková a Michal Krčmář.

Běžecké podmínky ale kvůli absenci sněhu nebyly v Břízkách ideální. Kvůli mrazu navíc nemohli venku nazout ani kolečkové lyže. "V pondělí ráno jsem vstal, chtěl jsem jít na kolečkové lyže, ale už to bylo namrzlé. Takže jsem nechtěl riskovat. Naštěstí tu máme pás," uvedl Krčmář.

Sport
zdroj: ČT4

Ví, že do každého závodu nyní bude podle svých slov vstupovat s "cejchem" olympijské medaile. Svazovat se tím ale nehodlá. "Půjdu do toho ještě víc zodpovědně. Mé jméno je s něčím spojené a nechci, aby to vyznělo vniveč," dodal Krčmář. Přeje si, aby byl stabilnější ve výkonech, proto se chce před světovým šampionátem soustředit hlavně na své výkony v průběhu celého Světového poháru.

Do nového ročníku vstoupí v pozici nejúspěšnější reprezentantky z minulé sezony Veronika Vítková, která ve Světovém poháru obhajuje tři medailová umístění. "Pokljuka je pro nás takový druhý tréninkový domov, už dříve jsme tam trávili dost času, letos jsme tam na podzim byli také. Těším se tam," prozradila česká jednička s tím, že hodlá navázat na výsledky, které měla v minulé sezoně.

První ze dvou vrcholů je pro české biatlonisty třetí zastávka SP v Novém Městě na Moravě. V březnu pak bude následovat druhý, a to mistrovství světa ve švédském Östersundu. "Výsledky nemusí přijít okamžitě, ale ty dva důležité mezníky jsou jasné," uvedl Hamza. Je rád, že zájem o SP na Vysočině je obrovský. "Za chvíli bude vyprodáno," prohlásil.

Rybář očekává, že závodníkům v sezoně pomůže i trochu štěstí. "Musím to zatím zaklepat, spolupráce trenérů s týmem funguje dobře. Sportovci makají na sto procent, výsledky se dostaví. Je to očekávání, co bude a nebude. Nikdy nevíte, ale sezona bude dlouhá. Doufám, že se budou pohybovat někde vepředu," uvedl sportovní šéf svazu.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články