Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Čeští biatlonisté na úvod sezony nezářili. Mix štafeta byla jedenáctá

Vstup do sezony českým biatlonistům nevyšel podle představ. V závodu dvojic skončili osmnáctí, když byli o jedno kolo sjeti. Jakub Štvrtecký tak nezažil v této disciplíně povedenou premiéru a nedařilo se ani Jessice Jislové. V čtyřčlenné mix štafetě ve složení Eva Kristejn Puskarčíková, Markéta Davidová, Ondřej Moravec a Michal Krčmář dojeli Češi jedenáctí. Radovali se domácí Švédové. Na úvodní triumf dua Hanna Öbergová a Sebastian Samuelsson navázalo švédské kvarteto třetím místem. Zvítězili Italové před Nory.

Jessica Jislová na úvod sezony v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

V polovině závodu smíšených kvartet to nevypadalo vůbec špatně - Češi figurovali na šestém místě s nevelkou ztrátou na medailové příčky. Pak to ale přišlo. Moravec chyboval při střelbě vleže a musel na dvě trestná kola. 

Co se to jen stalo? "To není do televize publikovatelné. Vzpomínám, kdy se mi to naposledy stalo. Nějaký vítr tam byl, možná z druhé strany než při nástřelu, ale s tím bych si měl poradit. Nic jiného než si vysypat popel na hlavu. Škoda, závod to nebyl špatně rozjetý," uvedl zkroušený Moravec.

"Není to žádná sláva. Štafety jsou specifický druh závodu. První závod – jdeme dál a uvidíme," nechtěl z nepovedeného startu dělat vědu finišman Krčmář.

Co se na trati dělo?

Čtyřčlenné mix štafety odstartovaly nejlépe Italky zásluhou neuvěřitelně rychlé a přesné střelkyně Lisy Vittozziové. Na stojce vše vybílila za 19 sekund, což byl ve větrných poryvech fenomenální výkon. Kristejn Puskarčíková byla v součtu se třemi dobíjeními devátá se ztrátou téměř 50 sekund.

Davidová vyjela do svého úseku dvě sekundy za norsko-německým tandemem. Vleže musela dvaadvacetiletá česká závodnice třikrát dobíjet, ale vše napravila čistou položkou vestoje. Výsledkem bylo šesté místo v polovině závodu s odstupem minuty a devatenácti sekund za vedoucí italskou čtveřicí. Wiererová vybojovala bezmála čtyřicetisekundový náskok na druhé Německo.

"Mám smíšené pocity, z ležky jsem rozpačitá, vůbec nevím, kam to padalo. Na stojce jsem měla i trochu štěstí na vítr," zhodnotila své vystoupení Davidová.

Naděje na solidní výsledek odstřelil českému týmu Moravec při střelbě vleže. Musel na dvě trestná kola a odjel jako jedenáctý. Manko vzrostlo na 2 minuty a 39 sekund. Zato vestoje byl bezchybný a snažil se napravit, co se dá. Italové stále neměli konkurenci, Tarjei Bö vytáhl Nory už na třetí místo za domácí Švédy.

Krčmář neměl snadnou úlohu. Za ním svištěl Martin Fourcade, neboť Francouzky vskutku nezazářily. Vleže český reprezentant začal třemi minelami, vestoje přidal jeden omyl a dovezl český tým na jedenáctém místě.

"Pro mě to byl křest ohněm, ale nebylo to úplně strašidelné. Jsou tam rezervy, ale není to průšvih," řekl Krčmář.

Štafeta dvojic Čechům nejde

Štafeta dvojic dlouhodobě nepatří mezi hvězdné české disciplíny a výsledek na úvod sezony v Östersundu to jen potvrdil. "Singly se nám nikdy moc nedařily, ale tohle byl extrém. Lapnutí je taková potupa. Nečekal jsem žádný zázrak, v těchhle podmínkách je to loterie," zhodnotil úvodní vystoupení českých reprezentantů trenér Zdeněk Vítek.

Jessica Jislová hned na úvodní střelbě musela třikrát dobíjet, a když totéž zopakovala i vestoje, byla z toho najednou ztráta minuty a tři čtvrtě na čelo závodu. Elitní desítka byla také v nedohlednu, a i když Štvrtecký dobíjel na svém úseku "jen" třikrát, v polovině závodu to nestačilo na lepší než 18. příčku.

"Škoda, že zrovna první závod byl takhle nepovedený, že to do sezony člověka nenakopne," posteskla si v cíli Jislová. Litovala především úvodu, po kterém se musela zařadit na horší pozice pro další střelby. "Mrzí mě, že jsem stáhla s sebou i Kubu, bylo to celé špatné."

Jislová na trati neztrácela tolik, zato na střelnici, kde si vítr tradičně östersundsky s biatlonisty pohrával, to bylo mnohem horší. Po své druhé stojce musela dokonce na trestné kolo a byl z toho rázem boj o to, jestli Češi nebudou o jedno kolo dojeti.

Boj byl prohrán na předposlední střelbě. Zatímco se Štvrtecký trápil vleže, Švédové s Němci už jeli na závěrečnou položku. Eric Lesser poslední stojku nezvládl a musel na trestné kolo, zatímco Samuelsson se přes něj k radosti domácích fanoušků přehnal. Třetí skončilo Norsko.

Výsledky úvodního závodu SP v biatlonu v Östersundu

Smíšená štafeta dvojic:

1. Öbergová, Samuelsson (Švéd.) 36:42,1 (2 trest. okruhy + 11 dobíjení), 2. Preussová, Lesser (Něm.) -18,1 (1+9), 3. Röiselandová, Christiansen (Nor.) -40,4 (1+16), 4. Merkušynová, Tyščenko (Ukr.) -56,9 (3+6), 5. Ojaová, Zahkna (Est.) -1:01,6 (1+8), 6. Dunkleeová, Doherty (USA) -1:17,0 (1+16), ...18. Jislová, Štvrtecký (ČR) dostiženi.

Smíšená štafeta:

1. Itálie (Vittozziová, Wiererová, Hofer, Windisch) 1:05:56,1 (0+9), 2. Norsko (Tandrevoldová, Eckhoffová, T. Bö, J. Bö) -4,1 (0+15), 3. Švédsko (Perssonová, Brorssonová, Nelin, Ponsiluoma) -59,9 (0+11), 4. Rusko -1:44,9 (1+13), 5. Rakousko -1:53,6 (1+10), 6. Švýcarsko -1:55,5 (1+15), ...11. ČR (Kristejn Puskarčíková, Davidová, Moravec, Krčmář) -3:03,3 (2+13).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články