Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Liga mistrů UEFA

Čeští biatlonisté na úvod sezony kralovali smíšeným štafetám

Östersund – Olympijskou sezonu zahájili čeští biatlonisté nejlépe, jak mohli. V závodu smíšených štafet zvítězili před Norskem a Ukrajinou. Vše se rozhodlo na poslední osmé střelbě, kdy musel nejlepší biatlonista loňské sezony Martin Fourcade na tři trestná kola.

"Je to o něco lepší než loni. Start do sezony úplně perfektní," uvedl bezprostředně po klání trenér Ondřej Rybář s narážkou na loňské třetí místo z úvodního závodu. "Uvidíme v individuálních závodech. Nemyslím si, že jsme byli na trati nejrychlejší. Štafeta je specifická a ten vítr… Nám se to povedlo a jsme za to rádi," dodal.

Češi se pohybovali od začátku na medailových místech. Štafetu rozjela výborně Veronika Vítková, na druhém místě předávala Zdeňku Vítkovi Gabriela Soukalová. Nejzkušenější člen štafety nezklamal. Na třetím úseku sice musel Vítek dvakrát dobíjet, ale ani soupeřům se ve větru na střelnici nedařilo. Ondřej Moravec tak vyjížděl na druhé pozici s půlminutovou ztrátou na vedoucí Francii.

Moravec si obouval závodní lyže snad jen deset sekund před svým startem, protože mu je předtím omylem odnesla Soukalová. "Cením si toho klidu, s jakým to ustál, a jak potom zvládl závod," řekl Rybář.

Český reprezentant hned na první střelbě musel dvakrát dobíjet a Nor Tarjei Bö snížil jeho náskok na pouhých sedm vteřin. Na závěrečné položce ale přišlo velké zaváhání vedoucího Martina Fourcada. Pětinásobný mistr světa musel na tři trestná kola a Moravec se posunul na první příčku, kterou s přehledem udržel. "Přiznám se, že jsem čekal velký finiš a doufal, že by se v něm Ondra mohl udržet. Ale když Fourcade a Bö viděli, jak je Ondra daleko, tak asi začali taktizovat, a to nám nahrálo do karet," uvedl Rybář.

Dvojnásobný vítěz SP Fourcade byl navíc potrestán za nevystřelený náboj a francouzská štafeta klesla z třetího na páté místo. Bronz tak nakonec připadl Ukrajině.

"Veronika to skvěle rozeběhla, Gábina zaslouží jedničku za střelbu. Zdeněk jednoznačně potvrdil oprávněnost nominace a Ondra ukázal, že má nejen sebevědomí, ale i zkušenosti," shrnul šéftrenér Ondřej Rybář.

"Hodně to prožívám, protože je to moje první vítězství ve světovém poháru. Je to paráda," radovala se Vítková. Soukalová a Moravec slavili vítězství v minulé sezoně, Vítek naposledy před 13 lety v Anterselvě.

Další smíšená štafeta je na programu až na olympijských hrách v Soči.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články