Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Českým biatlonistkám pomůže s během bývalý slovenský reprezentant Bajčičák

Někdejší slovenský reprezentant v běhu na lyžích Martin Bajčičák je novou trenérskou posilou u českých biatlonistek. Bajčičák se připojí k norskému kouči Egilu Gjellandovi, zatímco dosavadní asistent Jiří Holubec povede ženské béčko. V reprezentačním áčku jsou zatím pouze tři ženy – Markéta Davidová, Tereza Voborníková a Jessica Jislová. 

Martin Bajčičák na olympijských hrách v Soči
zdroj: Profimedia

Šestačtyřicetiletý Bajčičák má s biatlonem zkušenosti. "Před olympiádou v Pchjongčchangu pracoval se sestrami Fialkovými. Bude zodpovědný za běžeckou část, Egil Gjelland pak především za tu střeleckou. Je to podobný systém jako u mužů, kde má běžeckou přípravu na starosti Michael Málek a střeleckým trenérem je Matt Emmons," uvedl sportovní ředitel svazu Ondřej Rybář.

Kritéria pro zařazení do reprezentačního áčka splnily jen Davidová s Voborníkovou. Na návrh trenérů je doplnila Jislová. "Jessica dlouho bojovala se zdravotními problémy, do A týmu jinak jednoznačně patří," poznamenal Rybář.

V mužském áčku jsou Michal Krčmář, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík a Jonáš Mareček. Poslední jmenovaný se tam podobně jako Jislová dostal na návrh trenérů. "Předváděl spolehlivé výkony ve štafetách a dokázal, že je platným členem týmu," řekl sportovní ředitel.

Výrazně širší bude reprezentační béčko. Zatímco v minulé sezoně v něm byli jen dva muži a dvě ženy, tentokrát to bude po pěti v každé kategorii. I proto se k ženskému béčku, v němž je mimo jiné dlouholetá stabilní členka reprezentace Lucie Charvátová, přesunul Holubec. Dosavadní trenér B týmu Aleš Ligaun bude mít nově na starosti jen muže.

I biatlonisté z rezervního týmu mohou závodit mezi elitou. "Cílem je dostat lidi z béčka do áčka, respektive do Světového poháru. Jedna až dvě holky určitě A tým doplní. I mužský tým je prostupný, loni to dokázal třeba Tomáš Mikyska," dodal Rybář.

Většina členů elitních reprezentačních týmů odletěla na začátku května do norského Sjusjönu, kde budou lyžovat. Davidová ale dala přednost cyklistice v Toskánsku a Krčmář se z cesty do Norska omluvil, protože dopisuje diplomovou práci.

Složení biatlonové reprezentace pro sezonu 2023/2024:

Muži:

A tým: Michal Krčmář, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík.

B tým: Luděk Abrahám, Vítězslav Hornig, Josef Kabrda, Mikuláš Karlík, Ondřej Mánek.

Ženy:

A tým: Markéta Davidová, Jessica Jislová, Tereza Voborníková.

B tým: Lucie Charvátová, Tereza Jandová, Kristýna Otcovská, Eliška Václavíková, Tereza Vinklárková.

Českým biatlonistkám bude pomáhat běžecký trenér Martin Bajčičák. Někdejší slovenský reprezentant v běhu na lyžích se před novou sezonu připojí k norskému kouči Egilu Gjellandovi. Dosavadní asistent Jiří Holubec povede ženské béčko. V reprezentačním áčku jsou zatím pro sezonu 2023/2024 tři ženy – Markéta Davidová, Tereza Voborníková a Jessica Jislová. O novinkách v biatlonové reprezentaci na začátku přípravy informoval svaz.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články