Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Češky se do desítky ve vytrvalostním závodu nevešly, Dahlmeierová sesadila Koukalovou

Anterselva – Češkám nevyšel druhý vytrvalostní závod sezony podle představ. Ve vysoké nadmořské výšce v italské Anterselvě byla nejlepší třináctá Eva Puskarčíková se třemi chybami. Dokonce šestkrát chybovala čtyřiadvacátá Gabriela Koukalová. Za 32. místo brala body Lucie Charvátová. Zvítězila Němka Laura Dahlmeierová před Anais Chevalierovou a domácí Alexia Runggaldierová. SP pokračuje pátečním vytrvalostním závodem mužů na 20 kilometrů, přímý přenos odvysílá ČT sport a web ctsport.cz od 14:05.

Gabriela Koukalová v Anterselvě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"I při nástřelu se vítr točil. Chvilku šel zleva, chvilku zprava. Vítr tím dnes hodně zamíchal," uvedl trenér Zdeněk Vítek.

Bylo to velké představení Laury Dahlmeierové. Němka se díky triumfu stěhuje do čela Světového poháru a ze žlutého čísla svlékne Gabrielu Koukalovou. Náskok činí jedenáct bodů. Dalších deset zpět je Finka Kaisa Mäkäräinenová. "Šest kusů je i na Gábinu hodně, s tím se nedalo závodit," uvedl Vítek.

"Mrzí mě to a hodně," litovala Koukalová. Přitom sil měla hodně. "Připadala jsem si až nesmrtelná, ale to trvalo jen do třetího kola. Pak mi došlo. A v závěrečném kole už jsem sotva pletla nohama," přiznala. Na střelnici prý chtěla až moc. "A to bylo kontraproduktivní. Ztráta žlutého čísla mi před světovým šampionátem až tolik nevadí. Ale určitě udělám všechno, abych v sobotním hromaďáku uspěla," řekla.

Česká jednička byla jediná, která dokázala v běžecké části německé reprezentantce konkurovat. Ztratila na ní v této statistice jen necelou půlminutu. Ostatní Češky výrazněji zaostávaly. Naopak Puskarčíková s Charvátovou obsadily co do rychlosti střelby první dvě místa.

Puskarčíková ztratila naděje na super výsledek na poslední položce, kde třikrát chybovala. "První rána byla těsně na sedm hodin, pak malinko znervóznila, ale nezvolnila. Pak už si zpomalila. Škoda těch prvních ran," shrnul Vítek.

"To je sice hezký, ale závod se jede na čtyři položky," zlobila se Puskarčíková. Od začátku závodu ji přitom bolely nohy. "Sice to vypadalo v průběhu hezky, ale už od začátku jsem se necítila vůbec dobře. A na konci to asi vygradovalo. Možná mi i trochu fouklo, možná jsem udělala chyby na spoušti. Je to škoda, ale až tolik mě to nemrzí, protože takových závodů bude ještě spousta," doplnila.

"Vůbec se jí závod nepovedl," okomentoval kouč lakonicky výkon Vítkové. Na Dahlmeierovou ztratila v běhu téměř pět minut. V součtu s pěti chybami se nevešla do první šedesátky.

Nadmořská výška a poryvy větru. Co přinesl vytrvalostní závod žen?

Jako první na 15 kilometrů dlouhou trať vyrazila Koukalové nejbližší pronásledovatelka v celkovém pořadí SP Kaisa Mäkäräinenová. Finka dlouhou dobu zvažovala start v italském středisku, aby získala body potřebné pro účast na mistrovství světa v klasickém lyžování. Přednost nakonec dostal biatlon. V prvním běžeckém kole se nijak nehnala a zastřílela čistě.

Na první pohled panovaly téměř ideální podmínky. Využily toho Laukkanenová, Hauserová, Glazyrinová nebo Dorinová Habertová. Puskarčíková také vyčistila všech pět terčů, jednou se mýlily Vítková a Koukalová. Ta však běžela velmi rychle. Chybovaly i favoritky Wiererová nebo Dahlmeierová.

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Obě si zopakovaly po jedné minele i na první stojce. Také Koukalová nedokázala sestřelit všechny terče. Vítková udělala dokonce dvě chyby, Mäkäräinenová tři. Puskarčíková vysypala zásobník naprosto přesně i podruhé a odjížděla na průběžném prvním místě.

Mäkäräinenová překvapivě mírně ztrácela i v běhu. Domračevová totálně pokazila druhou střelbu. Pak však přišla česká smršť na třetí položce: Vítková odjela se součtem čtyř chyb, Koukalová rovněž, ale Puskarčíková stále vedla s nulou.

Mezitím první ležku zvládla bezchybně Charvátová. Vítr ovšem začal velmi výrazně zlobit. Dunkleeová nebo Gasaprinová čtyřikrát chybovaly, dvakrát i doposud druhá Hauserová. Charvátová na první stojce jen jednou a stále útočila na čelní umístění.

Blížily se rozhodující střelby a bylo zaděláno na drama. Koukalová dvakrát minula, Vítková jednou a Puskarčíková hned třikrát, což ji připravilo o šance na první vítězství.

Šéftrenér české biatlonové reprezentace Ondřej Rybář
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Za triumfem mířila po bezchybně zvládnuté poslední položce Dahlmeierová. S celkovým střeleckým výsledkem měla více než půlminutový náskok před Dorinovou Habertovou. Němka navíc poslední kola zrychlovala. Na vedoucí pozici se po poslední střelbě vyloupla Francouzka Chevalierová, měla náskok téměř dvaceti sekund, v průběhu závodu běžela o mnoho pomaleji než Dahlmeierová.

Charvátová na třetí střelbě dvakrát chybovala, boj o první místo byl ztracen, o elitní desítku nikoli. Po třech střelbách měla čistý zápis Ruska Olga Podčufarovová. Jen o 3,8 sekundy prohrála v cíli souboj s Dahlmeierovou Francouzka Chevalierová.

Charvátová musí na svůj skvělý závod v této sezoně čekat dál. Po třech minelách na poslední položce se musela strachovat o body. Čekalo se, jak zastřílí Podčufarovová. Ruska udělala dvě chyby a o vítězce bylo jasno.

Výsledky vytrvalostního závodu žen v Anterselvě

1. Dahlmeierová (Něm.) 44:48,7 (2 trest. minuty), 2. Chevalierová (Fr.) -3,8 (1), 3. Runggaldierová (It.) -46,0 (1), 4. Dorinová Habertová (Fr.) -55,0 (2), 5. Hammerschmidtová -1:16,2 (2), 6. Hinzová (obě Něm.) -1:19,1 (3), 7. Hojniszová (Pol.) -1:37,8 (3), 8. Podčufarovová (Rus.) -1:39,8 (2), 9. Hildebrandová (Něm.) -1:45,1 (3), 10. Hauserová (Rak.) -1:48,4 (2), ...13. Puskarčíková -2:23,6 (3), 24. Koukalová -4:02,0 (6), 32. Charvátová -4:56,4 (6), 61. Vítková (všechny ČR) -7:08,9 (5).

Průběžné pořadí SP (po 14 z 26 závodů): 1. Dahlmeierová 615, 2. Koukalová 604, 3. Mäkäräinenová (Fin.) 594, 4. Dorinová Habertová 560, 5. Wiererová (It.) 442, 6. Hildebrandová 398, ...8. Puskarčíková 373, 22. Vítková 222, 46. Charvátová 61, 77. Davidová (ČR) 13.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články