Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Češky odjely štafetu jako na houpačce. Poslední úsek však Charvátová nezvládla

Po prvním úseku šestnácté, po třetím páté. České biatlonistky se pohybovaly pořadím štafetového závodu, nakonec však znovu na posledním úseku kvůli dvěma trestným kolům Lucie Charvátové klesly na konečnou osmou příčku. V Kontiolahti zvítězily s přehledem Norky.

Za českou štafetu rozjížděla Eva Puskarčíková, jejíž nepovedený úsek musely napravovat Markéta Davidová s Jessicou Jislovou. Poslední jmenovaná dostala kvarteto až na páté místo, z něhož předávala Lucii Charvátové. Ta však musela na dvě trestná kola. Nakonec finišovala jako osmá.

"Dnes mě to strašně bavilo, odjíždělo mi to a i technicky jsem si připadala dobře. Hodně mě to povzbudilo do dalších závodů. Stojka je tu dost těžká, snažila jsem se být opatrná a až na jednu ránu se to podařilo," hodnotila nejlepší z české čtveřice Jislová. Naopak Charvátová byla zklamaná. "Mrzí mě to strašně," řekla.

Norky jely suverénně, na střelnici udělaly za celý závod pouhé čtyři chyby a finišmanka Ingrid Tandrevoldová zvládla situaci i v závěru. Druhé Švédky ztratily 37 vteřin, třetí Itálie už rovnou minutu.

Jak závod probíhal?

České naděje se téměř rozplynuly už na úvodním úseku, kde Eva Puskarčíková předávala po pěti chybách až na předposledním šestnáctém místě. Bylo na Markétě Davidové, aby se ztrátu více než jedné a půl minuty pokusila ještě smazat. “Jsem to pořád já,” říkala Puskarčíková zklamaně v cíli s poukazem na svůj špatný úsek.

Jednička českého týmu Davidová také nebyla bezchybná, ale po dvou minelách zvedla pozice štafety na desátou příčku. “Nebylo to tak špatné,” řekla Davidová. Nejlepší kvarteta byla tomu českému už velmi vzdálená, byť se na třetím úseku Jessica Jislová dostala už na páté místo. Česká biatlonistka minula pouze jednou a předvedla se ve skvělé formě.

To neplatilo o Lucii Charvátové, která musela rovnou na dvě trestná kola, čímž české šance znovu šly hluboce dolů. Charvátová nakonec finišovala až jako osmá.

Z vítězství se radují Norky, které na prvním místě bezpečně na posledním úseku dovezla bezchybná Ingrid Tandrevoldová. Stříbrné jsou Švédky (+37), bronz získaly italské biatlonistky (+1:00).

Závod SP v biatlonu v Kontiolahti (Finsko):

Ženy - štafeta 4x6 km: 1. Norsko (Röiselandová, Eckhoffová, Lienová, Tandrevoldová) 1:09:48,1 (0 tr. okruhů + 4 dobíjení), 2. Švédsko (Perssonová, Magnussonová, H. Öbergová, E. Öbergová) -37,7 (0+8), 3. Itálie (Comolaová, Wiererová, Sanfilippová, Vittozziová) -1:00,2 (0+7), 4. Německo -1:57,1 (2+9), 5. Švýcarsko -2:37,1 (1+12), 6. Rakousko -2:55,8 (2+11), ...8. ČR (Puskarčíková, Davidová, Jislová, Charvátová) -3:26,6 (2+14).

Konečné pořadí štafet (po 5 závodech): 1. Švédsko 243 b., 2. Norsko 235, 3. Francie 216, ...7. ČR 168.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články