Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Češky navzdory pádu v úvodu skončily ve štafetě desáté, vyhrály Rusky

Štafetový závod biatlonistek v Anterselvě vyhrály Rusky před Němkami a Francouzkami. Eva Puskarčíková pár metrů za startem upadla. Jessica Jislová a Markéta Davidová stoupaly pořadím, finišmanka Lucie Charvátová na střelbě neselhala a dojela desátá. Od 14:55 sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz závod s hromadným startem mužů.

Ruská štafeta slaví triumf v Anterselvě
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Ráz závodu z českého pohledu udala Puskarčíková pádem v první zatáčce. Navíc v ležce musela třikrát dobíjet. "Snažila jsem se to dohnat, ale zaboha to nešlo," přiznala Puskarčíková. S sebou si to přinesla i na první položku. "Byla jsem možná ještě trošičku psychicky zlomená z pádu. Ve větru problém nebyl, spíš v mé hlavě," podotkla.

Že jí v této sezoně štafety vyloženě sedí, potvrdila opět Jislová. Na střelnici jen jednou opravovala a manko na čelo dokonce o něco málo stáhla. "Jsem docela spokojená. Před závodem jsem se cítila špatně, ale nebylo to ani na trati tak špatné. Bavilo mě to," řekla Jislová.

Davidová svou úlohu zvládla a přivedla Češky do kontaktu s šestým místem. Teprve potřetí v kariéře nemusela ve štafetě na trestné kolo Charvátová. V závěrečném kole ovšem proti ní stály nejlepší biatlonistky a český tým dovezla na desáté příčce.

Co se dělo na trati

V prvním úseku bylo k vidění několik kolizí a pádů. Hned při odjezdu ze stadionu se poroučela k zemi Puskarčíková. Na střelnici dojela mezi posledními a i čas po třech dobíjeních měla nejpomalejší ze všech, terče trefila až za 56 sekund. Rychleji pálila i Norka Knottenová, která musela na trestné kolo. V čele se držely Italky zásluhou skvělé a rychlé střelby Vittozziové.

Italka i s jedním náhradním nábojem strávila na stojce pouhých 25 sekund, jen o šest desetin sekundy více než tentokráte bezchybná Puskarčíková. Zatímco Vittozziová vedla, Puskarčíková vyjížděla do svého posledního kola s odstupem více než minutovým. Na stojce výrazně zaváhala Bescondová, která musela na trestné kolo.

Za Kazachstánem a Koreou vyrazila do svého úseku Jislová. Jako sedmnáctá s mankem minuty a šestadvaceti sekund. Vleže byla přesná. Na vedoucí Italky ale ztráta postupně narůstala. Norky se dále trápily a byly až za českým týmem. Naopak Švédky se díky Elvíře Öbergové dotahovaly na druhé Němky a třetí Rusky.

Na čtvrté střelbě se hodně chybovalo. Nejvíce to odnesly Švédky. Elvíra Öbergová musela na tři trestná kola a veškeré naděje na medailové umístění byly tatam. Do čela se vyšvihly Němky s Ruskami. Chevalierová Bouchetová pomohla Francouzkám kupředu a bojovala s Italkami o třetí pozici. Jislová jednou dobíjela a Češky také posunula vzhůru.

Před Davidovou nebyl lehký úkol. Vyjela jako jedenáctá se ztrátou minuty a sedmnácti sekund na první Němky. Česká jednička vytvořila tandem s Eckhoffovou. Vleže Davidová stejně jako Norka dvakrát dobíjela, ale vinou pomalejšího času odjížděla ze stadionu o pár metrů zpět. Herrmannová držela Němky v čele.

Šestá střelba mírně přesypala pořadí v čele. Ruska Mironovová šla do vedení, Herrmannová však příliš neztrácela a ještě do předávky se dostala znovu před ruskou sokyni. Davidová dobíjela jen jednou a na trati stále bojovala kolem sedmého místa s Eckhoffovou.

Charvátová vyrazila do tvrdé práce spolu s Norkou Röiselenadovou. Vleže Češka použila jeden náhradní náboj, Norka žádný. Charvátová držela sedmou příčku, za ní však už číhala Hanna Öbergová. Preussová skvěle zastřílela a v čele se osamostatnila.

Charvátová dvakrát úspěšně dobila, ale odjížděla až desátá. Preussové stojka příliš nevyšla, několikrát rány odkládala a předstihla ji Kajševová. Třetí byla Francouzka Simonová. Ve stejném pořadí dorazily biatlonistky i do cíle. Charvátové nevyšel úplně finiš na stadionu a dojela v kontaktu se sedmým Švédskem desátá.

Výsledky štafety biatlonistek v Anterselvě

1. Rusko (Pavlovová, Akimovová, Mironovová, Kajševová) 1:07:32,4 (0 tr. okruhů+9 dobíjení), 2. Německo (Hinzová, Hettichová, Herrmannová, Preussová) -11,0 (0+6), 3. Francie (Bescondová, Chevalierová-Bouchetová, Braisazová-Bouchetová, Simonová) -21,2 (1+9), 4. Itálie -40,5 (0+8), 5. Bělorusko -46,5 (0+14), 6. Norsko -59,6 (1+12), 7. Švédsko -1:09,7 (3+5), 8. Ukrajina -1:09,9 (0+10), 9. Švýcarsko -1:09,9 (1+11), 10. ČR (Puskarčíková, Jislová, Davidová, Charvátová) -1:10,2 (0+10).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články