Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Češky jsou zpět. Štafetu vytáhly Davidová s Puskarčíkovou na bronz, triumfovaly Rusky

V těžkých podmínkách předvedly české biatlonistky nejlepší výkon v sezoně Světového poháru a ve štafetě vybojovaly v Oberhofu skvělé třetí místo. S přehledem vyhrály Rusky zejména díky sebevědomému představení Kuklinové a Jurlovové-Perchtové před sestavou Německa, protože v závěru chybovala Herrmannová.

Česká sestava ve složení Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková a Veronika Vítková
zdroj: ČTK/AP autor: Petr David Josek

Zapomenut je matný výkon z Hochfilzenu. V Rakousku Češky propadly a tehdy obsadily až deváté místo. Jenže v Oberhofu se úspěšně vrátily. Dobře rozjela závod Lucie Charvátová, i když se jí druhá střelecká položka nepovedla a reprezentantky se propadly pořadím dolů. Veronika Vítková ale držela štafetu okolo dvanácté pozice a pak nastalo galapředstavení dua Davidová–Puskarčíková.

Markéta Davidová ani jednou na střelnici nechybovala a rázem propracovala českou sestavu až na šesté místo díky skvělému běhu. "Já jsem se prostě snažila (při střelbě) soustředit na to, na co mám. A povedlo se, bylo to dneska hrozně těžké," uvedla Davidová. "Hrozně mi pomohly lyže. Ty sjezdy byly dneska nebezpečné, takže se toho holky hodně bály. Tak jsem se snažila toho využít a trošku to rozjet," dodala.

Eva Puskarčíková pak dílo dokonala. Nejprve zvládla souboj kdo s koho s Francouzkou Bescondovou na celkově sedmé střelbě a závěrečná položka znamenala jen jedno dobíjení. V závěru odrazila i dotírající Eckhoffovou a vybojovala bronz. "Popravdě, to poslední kolo nebylo jednoduché. Měla jsem trošku nervíky," řekla Puskarčíková k faktu, že ji nepříjemně dojížděla Norka.

Italky, které táhla v Oberhofu famózní Vittozziová, nastoupily bez Wiererové a závod nezvládly. Nakonec skončily po velkých problémech až šestnácté. Souboj o zlato patřil Ruskám, které těžily z bezproblémové práce Kuklinové a Jurlovové-Perchtové, která byla úspěšnější než v závěru chybující Němka Herrmannová.

Jak závod probíhal?

Oberhof tentokrát připravil biatlonistkám na rozdíl od stíhacího závodu mnohem těžší podmínky. Husté a silné sněžení zapříčinilo v hlubokém sněhu několik pádů hned v úvodu a biatlonistky měly potíže i v dalším průběhu. Rakušanky musely dokonce odstoupit po problémech Hauserové už na první položce.

Skvělou formu potvrdila Vittozziová, která předávala na prvním místě, od té doby se ale italská štafeta začala propadat. Před čtvrtou zastávkou na střelnici (a před druhou předávkou) se na čele vytvořilo kvarteto týmů USA, Německo, Norsko a Slovensko, ale úspěšnou měla být jen německá sestava, kterou táhla bezchybná Preussová.

Za Němky se vytáhly Rusky a od poloviny závodu se na čele vytvořil vedoucí tandem. Po závěrečné předávce nastavený trend přetrval. Mezitím se na třetí místo vyhouply Češky díky Puskarčíkové a v rozhodujícím souboji o zlato ukázala lepší formu a pevnější nervy Jurlovová-Perchtová. Herrmannová se dopustila na poslední položce tří chyb a po opravách musela dokonce na trestné kolo.

Puskarčíková po jednom dobíjení vyjížděla dokonce nastejno s Herrmannovou, ale v závěru musela spíš odrážet nápor soupeřek za ní. Skvělým během ale česká reprezentantka odmítla propad pořadím a ve finiši měla pohodlný 14sekundový náskok před Eckhoffovou. Rusky s přehledem triumfovaly s více než půlminutou k dobru.

SP v biatlonu v Oberhofu (Německo) - štafety:

Ženy (4x6 km): 1. Rusko (Pavlovová, Vasilevová, Kuklinová, Jurlovová-Perchtová) 1:18:46,3 (0 trestných okruhů + 8 dobíjení), 2. Německo (Horchlerová, Hildebrandová, Preussová, Herrmannová) -33,5 (2+10), 3. ČR (Charvátová, Vítková, Davidová, Puskarčíková) -36,7 (1+6), 4. Norsko -50,6 (0+9), 5. Francie -1:08,4 (3+15), 6. Slovensko -2:45,0 (3+11).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články