Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Thomas Cup 2024

Češky dojely ve štafetě šesté, Davidová musela na trestné kolo

Ruhpolding – České biatlonistky vybojovaly ve druhém štafetovém závodě v sezoně šesté místo. Zradila je především střelba, celkem desetkrát dobíjely a debutantka Markéta Davidová musela na jedno trestné kolo. Zvítězily domácí Němky před Francií a Norskem. Zítra je v Ruhpoldingu na programu sprint mužů. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz od 14:20.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Výsledek byl asi to nejlepší, co jsme mohli dosáhnout. Na první čtyři štafety jsme neměli… Se šestým místem jsme maximálně spokojení," prohlásil trenér Zdeněk Vítek.

Před startem se diskutovaly dvě hlavní otázky. Jak zvládne premiéru v týmovém závodě juniorka Davidová? A jak se popasuje s tratí po prodělané chřipce Veronika Vítková?

Dvacetiletá Davidová nahradila v sestavě Lucii Charvátovou, která se v poslední době trápila na střelnici. Mladá česká závodnice vyrazila na čtvrtém místě poté, co jí předala po velmi dobrém výkonu Puskarčíková. Davidová zaváhala především při střelbě vestoje, po které musela na trestné kolo.

"Výborně se poprala s ležkou a ve stojce zapracovaly nervy. Nestála, jak by měla, a střílela dlouho. Škoda druhé dobíjené rány, ta třetí už byla hodně dole." shrnul trenér Vítek. Ze ztráty 22 sekund bylo na začátku třetího úseku manko téměř dvou minut.

"Nemyslím si, že to bylo tlakem, protože žádný nebyl. Prostě to byly moje chyby, moje blbost. Zkazila jsem to celé štafetě, proto jsem si to neužila," řekla Davidová.

Vítková navzdory prognózám zvládla svou roli skvěle. Patřila k nejrychlejším na trati a vylepšila pozici českého kvarteta o sedm míst. "Verča mě mile překvapila. Jela super úsek. Bál jsem se trošku běhu. Myslel jsem si, že po horečkách to nebude ono, ale bylo to nad mé očekávání," uvedl Kouč.

Koukalová se snažila, co mohla, aby českou štafetu posunula na páté místo před chybující Italky, ale velkou ztrátu nakonec o dvě desetiny smazat nedokázala. V cíli padla vyčerpáním a dlouho finiš vydýchávala.

"Po odjezdu z druhé střelnice jsem si nevěřila, že bych mohla v posledním kole sjet tolik vteřin, abych se jí byť přiblížila. Vzhledem k tomu, že jsme tady měly mladou krev, tak si myslím, že i tak je šestý místo úspěch. Jedná se o velký talent a v budoucnu o Markétě ještě uslyšíme," řekla Koukalová.

Co všechno se stalo ve štafetě žen?

Do čela se záhy po startu dostala Finka Kaisa Mäkäräinenová a v jediném větším stoupání na okruhu celému startovnímu poli ujížděla. Na střelnici si počínala nejlépe Puskarčíková. Mäkäräinenová se navzdory chybě opět prodrala do vedení a na předávce měla velký náskok 18 vteřin. Puskarčíková vestoje jednou dobíjela a předávala s odstupem 22 sekund čtvrtá za druhým Švédskem a třetí Francií.

Eva Puskarčíková předává štafetu Markétě Davidové
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Dvacetiletou Davidovou nečekala snadná úloha. První kolo nezaběhla špatně, první střelbu zvládla s jedním dobíjením. Na vedoucích pozicích spolupracovaly Norka Fenneová, Francouzka Braisazová a Němka Hammerschmidtová. Kritický moment z českého pohledu přišel na čtvrté střelbě. Davidová musela po minutě a devíti sekundách na trestné kolo a propadla se na 15. místo, na kterém i předávala. Na vedoucí Němky ztrácely Češky minutu a jednapadesát sekund.

Vítková sestřelila vleže terče za 33 sekund, ale ztrátu stahovala jen o vteřinky. V čele bojovala Němka Preussová a Italka Runggaldierová. Francouzky a Ukrajinky mírně ztrácely. Preussová dvakrát zaváhala, do čela šla Ukrajina a Itálie, v závěsu za nimi Norky. Vítková dvakrát opravovala a ze stojky odjela desátá se ztrátou téměř dvou minut. Česká závodnice po návratu po chřipce předvedla výborný běžecký výkon. Nedařilo se naopak Ruskám. Kajševová musela na dvě trestná kola.

Prvních pět štafet se srovnalo v jedenácti a půl sekundách v pořadí: Norsko, Ukrajina, Itálie, Francie a domácí Německo. Koukalová startovala do závodu z osmé příčky s mankem minuty a 52 vteřin. Na šesté Bělorusko chyběla půlminuta.

Z prvního kvinteta odpadla po ležce Itálie, která nenasadila svou největší hvězdu Wiererovou. Na trati letěla Dahlmeierová, za ní se držela Olsbuová. Koukalová s jedním dobíjením držela ztrátu na čelo stále stejnou, ale přeskočila Bělorusku Krjukovou.

Dahlmeierová jednou zaváhala, zatímco Olsbuová velmi rychle terče vyčistila a odjela s náskokem deseti sekund. Dahlmeierová ji ve stoupání docvakla. Koukalová se snažila dostihnout rychlou střelbou Italku, jenže udělala dvě chyby a odjela osamocena na šestém místě. Dahlmeierová mezitím pláchla Norce a za aplausu domácích fanoušků si dojela pro vítězství. Druhé Norky ještě před cílem přespurtovala Aymonierová. Koukalová se sice prala, ale na pátou Gontierovou jí v cíli chyběly dvě desetiny.

Výsledky štafety žen v Ruhpoldingu

1. Německo (Hinzová, Hammerschmidtová, Preussová, Dahlmeierová) 1:09:53,0 (0 trest. okruhů + 6 dobíjení), 2. Francie (Chevalierová, Braisazová, Bescondová, Aymonierová) -3,5 (0+7), 3. Norsko (Nicolaisenová, Fenneová, Eckhoffová, Olsbuová) -4,5 (0+1), 4. Ukrajina -8,8 (0+3), 5. Itálie -1:51,5 (0+6), 6. ČR (Puskarčíková, Davidová, Vítková, Koukalová) -1:51,7 (1+10).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články