Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

České biatlonistky opanovaly štafety v Oberhofu

Oberhof – České kvarteto ve složení Eva Puskarčíková, Gabriela Soukalová, Jitka Landová a Veronika Vítková ovládlo štafetový závod v Oberhofu. Rozhodovalo se až v samotném závěru, ve kterém Vítková běžecky udolala Francouzku Bescondovou. Třetí skončily s více než minutovým odstupem Bělorusky.

Veronika Vítková
zdroj: ČTK/AP

"Mám z toho velikou radost. Jsem spokojený, šťastný a nadšený," řekl trenér žen Zdeněk Vítek bezprostředně po závodě. "Nikoho bych nevyzvedával, holky podaly týmový výkon a všechny se toho zhostily výborně, a proto vyhrály."

Už v prosinci dojely Češky třetí ve štafetě v Hochfilzenu a naznačily své možnosti. I tentokrát první úsek zvládla dobře Eva Puskarčíková, s jedním dobíjením na čelo ztrácela jen něco málo přes deset sekund. Na druhém úseku brzy ztrátu stáhla Gabriela Soukalová, jenže při střelbě vleže jednou minula a navíc při jí odjezdu vypadla hůlka. Na stojce sice nechybovala, ale pro změnu po střetu s francouzskou soupeřkou hůlku zlomila.

"Ze začátku jsem měla hodně energie, ale v posledním kole už jsem toho měla dost a vyhlížela předávku," uvedla Soukalová.

Jitka Landová vyrazila na svůj úsek jako třetí. Pole se výrazně roztáhlo po šesté střelbě. Nejrychleji položku zvládla česká závodnice, musela dobíjet jen jednou. Naopak Rusky nebo Bělorusky musely na trestná kola. Finišmenka Veronika Vítková vyjížděla se ztrátou necelých devíti sekund za vedoucími Ukrajinkami.

Záhy je však předjela a na sedmou střelbu přijela osamocená. Po jednom dobíjení Vítkovou dojela Francouzka Bescondová a tato dvojice si to rozdala o vítězství. Obě udělaly na poslední střelbě shodně dvě chyby, rozhodovalo se v dramatickém posledním kole. V něm měla více sil česká biatlonistka, před cílem stačila ještě zamávat fanouškům. "Poslední střelba byla hodně náročná, protože jsem byla nervózní, ale moc jsem chtěla vyhrát," řekla Vítková.

Naposledy Češky ovládly štafetu SP v prosinci 1997 ve finském Kontiolahti díky Kateřině Losmanové, Jiřině Pelcové, Ireně Česnekové a Evě Hákové.

Výsledky štafety žen v Oberhofu

1. ČR (Puskarčíková, Soukalová, Landová, Vítková) 1:16:56,0 (0 trestných okruhů + 7 dobíjení), 2. Francie (Bollietová, Dorinová-Habertová, Braisazová, Bescondová) -8,9 (0+8), 3. Bělorusko (Skorinová, Dubaresevová, Pisarevová, Domračevová) -1:06,8 (1+8), 4. Norsko -1:12,7 (1+10), 5. Itálie -1:13,7 (0+8), 6. Ukrajina -1:19,0 (0+6).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články