Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Češkám vyšla jen první polovina štafety. V Östersundu dojely šesté, slaví Norky

České biatlonistky obsadily v první štafetě sezony šesté místo. Ve švédském Östersundu v první polovině závodu dokonce jely na medailových pozicích, po špatné střelbě Markéty Davidové i Lucie Charvátové se však pořadím propadly. Vítězství patří Norkám, které využily zaváhání domácí štafety na závěrečné položce. 

Světový pohár v Östersundu
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Česká štafeta v první polovině závodu jela na čelních příčkách, dokonce sahala po vedení. Na třetím úseku ale po špatné střelbě Markéty Davidové české barvy spadly na čtvrtou pozici a střelnice poté nevyšla ani Lucii Charvátové, která šla dokonce na dvě trestná kola. V celkovém součtu to tak reprezentantkám stačilo na šesté místo. 

Skvělou práci předvedly na prvních dvou úsecích Tereza Voborníková a Jessica Jislová. "Blesklo mi hlavu, že přece nemůžu dát dvě nuly. Bylo to zbrklé a už jsem se viděla na trati. Naštěstí to tam s jednou opravou spadlo," litovala prvně zmíněná pouze své chyby na druhé střelbě. Nic dalšího se ale jejímu výkonu vytknout nedalo.

Naopak Davidové závod nevyšel. "Jsem na sebe naštvaná. Necítila jsem se dobře ani na lyžích. Mrzí mě to, protože to holky dobře rozjelo, ale já nejsem schopná nic trefit," hodnotila česká jednička svůj výkon ve švédském středisku.

Jak závod probíhal?

V českých barvách rozbíhala celou štafetu Tereza Voborníková. Na náročné švédské trati si vedla dobře: první střelbu absolvovala čistě, tu druhou zvládla s jednou chybou. Na čele se střídaly Norky, Italky, Francouzky a také Češky. Voborníková po výtečném výkonu poslala na trať Jessicu Jislovou ze druhé příčky, bok po boku s první Francií.

Jislová pokračovala v nastaveném duchu. Napoprvé minula jednou, ale protože zaváhaly také její soupeřky, neznamenalo to žádnou ztrátu a výše zmíněné kvarteto pokračovalo společně dále. Změnilo se to až vstoje: zatímco Norka Arnekleivová byla suverénní, její soupeřky chybovaly. Jislová dvakrát, i tak to ale bylo z její strany lepší než Italky a Francouzky.

Jislová, která se v Östersundu trápila s nachlazením, nakonec skutečně předala Markétě Davidové na druhém místě s mankem 37 vteřin. Český rozlet se tím bohužel zastavil: reprezentační jednička musela na trestné kolo a ideálně jí nevyšla ani položka vstoje. Trápila se také norská štafeta, kterou zásluhou Elviry Öbergové na čele vystřídaly Švédky.

Lucie Charvátová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

České kvarteto po třetím úseku kleslo na čtvrtou pozici, minutu a čtvrt za vedoucím Švédskem a rovnou minutu za bronzovou příčkou, na niž se vyšvihly Němky. Lucie Charvátová změnu k lepšímu nepřinesla, naopak se po dvou trestných kolech ještě propadla. Charvátová tak nakonec finišovala šestá s celkovou ztrátou dvou minut a 47 vteřin.

Vítězství nakonec slaví Norky, které využily rovnou čtyř minel Hanny Öbergové na závěrečné položce. Švédky tak před domácím publikem v mrazivém závodě končí druhé, těsně před bronzovými Němkami. 

SP v biatlonu v Östersundu:

Ženy – štafeta (4x6 km): 1. Norsko (Johansenová, Arnekleivová, Knottenová, Tandrevoldová) 1:18:48,3 (0 tr. okruhů + 9 dobíjení), 2. Švédsko (Magnussonová, Perssonová, E. Öbergová, H. Öbergová) -41,6 (1+9), 3. Německo (Hettichová-Walzová, Grotianová, Voigtová, Preussová) -47,9 (0+4), 4. Švýcarsko -2:19,9 (0+10), 5. Francie -2:23,4 (1+10), 6. Česko (Voborníková, Jislová, Davidová, Charvátová) -2:47,9 (3+13).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články