Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Česká střelecká bída pokračuje. Štafeta nám nejde, uznal Václavík. Zvítězili Norové

Česká biatlonová štafeta nenapravila výbuch z olympijských her, v němž závod nedokončila. V Kontiolahti reprezentační kvarteto opět dohnala mizerná střelba, Mikuláš Karlík a Adam Václavík museli na čtyři trestná kola a Češi skončili až téměř na chvostu jako čtrnáctí. Porazit je dokázali i Japonci. Zvítězilo Norsko před reprezentací Švédska a Francie.

Je nám líto, video expirovalo.
Sestřih a ohlasy štafety biatlonistů SP v Kontiolahti

Mikuláš Karlík zvládl jednu opravu, která ho ale zbrzdila, a odjížděl jako čtrnáctý se ztrátou necelých třinácti vteřin. V čele byl v tu chvíli Slovinec Dovžan, ale pořadí se rychle měnilo.

Na první stojce se začalo chybovat, což Karlík pečetil hrůzostrašnými třemi trestnými koly, a česká štafeta se tak rázem dostala s mankem téměř minuty a tři čtvrtě na samotný chvost závodního pole. Tomu vévodil bezchybný Němec Lesser.

"Nedokážu si prostě odstřílet to svoje. Jedno kolo jedu v balíku, pak tam přijedu a nedokážu s tím pracovat," nechápal v cíli Karlík.

Z německo-francouzského souboje vyšel lépe Jacquelin a před Reese se dostal Rakušan Eder. Štvrtecký jako druhý český muž na trati zvládl jednu opravu, ale ztráta naskočila o další půl minuty.

Adam Václavík
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Francouz si na druhé položce vestoje s jedním dobitím poradil, stejně jako Štvrtecký na druhé straně. Ani střelba za půl minuty ale nezměnila nic na propastné ztrátě a průběžném 17. místu českého týmu. Horší bylo už pouze Lotyšsko a Slovensko.

"Měl jsem tam pár kalibrů, takže i trochu štěstí. Za stojku jsem rád, že byla rychlá, dobil jsem ji a mohl jsem pokračovat. Když jedete zezadu a nemáte kontakt, je těžké si najít tempo," řekl Štvrtecký v rozhovoru pro ČT sport.

Desthieux i přes dvě opravy držel Francouze v čele, Václavík zkazil o jednu ránu více a časové zploštění se nekonalo. Na střelbě číslo šest navíc český reprezentant neodvrátil stopadesátimetrovou hrozbu.

"Už jsme tam měli velký odstup. Člověk jede víceméně sám, nikdo nikde kolem, věřil jsem, že se pokusím ztrátu stáhnout, ale to se mi bohužel nepovedlo. Ve štafetách nám to nejde, mně to nejde hlavně ve stojce. Asi mám psychický blok," uznal Václavík.

Vítězná norská štafeta biatlonistů v Kontiolahti
zdroj: ČTK/AP

Na finální předávce se do závodu vydala silná čtyřka Francie, Švédsko, Norsko, Německo – rozdíl činil necelé dvě sekundy. Krčmář přebíral štafetu na šestnáctém místě s mankem čtyř minut a dál narůstala po dalším dobíjení.

Bylo to zkrátka české trápení, dojezd z povinnosti. To naopak Norové si šli za svým a Christiansen pelášil z poslední střelby jako první následován o devět vteřin Francouzem Fillonem Mailletem. 

Toho ale v závěru dokázal předstihnout Švéd Samuelsson a tak vypadalo i pořadí v cíli. Norsko triumfovalo počtvrté v sezoně, tentokrát s náskokem deseti vteřin, a získalo malý křišťálový glóbus, jelikož se jednalo o poslední štafetu sezony.

Za tento fakt asi budou Češi rádi.

Výsledky štafety biatlonistů 4x7,5 km:

1. Norsko (Bakken, Andersen, Laegreid, Christiansen) 1:12:06,1 (0 trest. okruhů + 7 dobíjení), 2. Švédsko (Femling, Nelin, Ponsiluoma, Samuelsson) -10,6 (0+10), 3. Francie (Guigonnat, Jacquelin, Desthieux, Fillon Maillet) -12,4 (0+7), 4. Německo -13,4 (0+8), 5. Rakousko -1:44,7 (0+5), 6. Švýcarsko -1:56,8 (0+10), 7. Itálie -2:20,8 (2+10), 8. Kanada -2:43,3 (0+9), 9. Finsko -2:58,5 (0+13), 10. USA -3:19,5 (0+8), ...14. ČR (Karlík, Štvrtecký, Václavík, Krčmář) -4:59,1 (4+14).

Konečné pořadí štafet (po 5 závodech): 1. Norsko 276 b., 2. Francie 239, 3. Německo 231, ...14. ČR 138.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články