Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Česká smíšená štafeta zcela propadla a skončila až jedenáctá

Ťumeň (Rusko) – Čeští biatlonisté načali mistrovství Evropy v Ťumeni nevýraznými výsledky. Česká dvojice Barbora Tomešová a Lukáš Kristejn dojela ve štafetách dvojic na šestém místě. Závod ovládli domácí Rusové, druzí skončili Němci a třetí Norové. Ve smíšených štafetách české kvarteto ve složení Jessica Jislová, Jitka Landová, Adam Václavík a Jaroslav Soukup propadlo na střelnici a skončilo až jedenácté. Opět triumfovali domácí, tentokráte před druhými Slováky.

Biatlon
zdroj: Getty Images

"Jsme z toho přímo opařeni, nemile překvapeni. Byl to zmar nad zmar," prohlásil k špatnému výsledku smíšených štafet trenér Marián Málek.

Klasické mixštafety rozběhla nadějně nejmladší členka týmu Jislová, když předala na třetím místě jen 17 sekund za vedoucími Němkami. "Jessica Jislová zajela přímo profesorsky. Ve druhém kole nemínila táhnout celé pole, lehce pošetřila a zajela to velice zkušeně," chválil
Málek.

Landová zvládla střelbu bez trestného kola, ale se šesti dobíjeními a manko výrazně narostlo. V té chvíli ještě Češi bojovali stále o solidní umístění v první pětce, jenže Václavík selhal. Výsledek jeho úseku: šest dobíjení, dvě trestná kola a předávka na desátém místě se ztrátou už více než tři minuty. Finišman Soukup nijak z průměru nevystoupil, na střelnici napodobil Landovou a do cíle dovezl české barvy se ztrátou na čelo více než čtyřminutovou.

"I když si nechali jeden terč na dobití, potřebovali na něj všechny tři náboje a to už je téměř jedno, jestli jedete kolo, protože to trvá průměrně 23 a ž 25 sekund a jedno dobití je přibližně deset vteřin," přiblížil Málek.

Šesté místo dvojic není úplně špatné, ale mohlo být lépe

Smíšená štafeta dvojic nepatří ve Světovém poháru mezi oblíbené české disciplíny. Ani v Ťumeni se českým barvám nedařilo na výbornou. "Jak se to vyvíjelo, tak nakonec se šestým místem musíme být spokojeni. Z prvních šesti zemí jsme šli nejvíce trestných kol plus jedenáct dobíjení – to nás zařadilo na příčky, na kterých jsme skončili. Tenhle závod je hodně střelecký," shrnul Málek.

Tomešová zaváhala na první střelbě vestoje, po které musela na dvě trestná kola a ztratila kontakt s čelem závodu. "Už od rána byla poměrně dost nervózní. Možná to bylo tím, že se jí v poslední době výsledkově dařilo a očekávala od sebe moc. Už nástřel nebyl optimální. Ležku měla poměrně slušnou, ale vždy nějakou ránu utrhne. Při druhé položce šly všechny rány nahoru, nestíhala spouštět, tlačila na pilu," zhodnotil Málek rozpoložení Tomešové.

Kristejn na svém prvním úseku ztrácel další desítky sekund na suverénní domácí dvojici. Rusové minuli první terče až při sedmé střelbě. Přesto Babikov nezklamal a dojel s náskokem na prvním místě. Kristejn bojoval do poslední střelby o páté místo s Kazachstánem, ale na závěr musel na jedno trestné kolo a ani dobrým běžeckým výkonem ztrátu nedohnal.

Výsledky ME v biatlonu

Závod smíšených dvojic: 1. Slivková, Babikov (Rus.) 36:59,0 (0 trest. okruhů + 4 dobíjení), 2. Kummerová, Dorfer (Něm.) -37,9 (0+7), 3. Tandrevoldová, Christiansen (Nor.) -52,7 (0+6), ...6. Tomešová, Kristejn (ČR) -2:03,8 (3+11).

Smíšené štafety: 1. Rusko (Zagorujková, Jakušovová, Jelisejev, Garaničev) 1:10:56,3 (1+9), 2. Slovensko -0,1 (0+5), 3. Norsko -1:04,1 (0+12), ...11. ČR (Jislová, Landová, Václavík, Soukup) -4:14,0 (2+19).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články