Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS v ledním hokeji mužů 2024 Česko

Česká smíšená štafeta finišovala jako šestá, Norové si připsali další triumf

Norové si sebejistě dokráčeli pro vítězství ve smíšené štafetě na Světovém poháru v Anterselvě. Triumf korunoval superrychlou přesnou palbou na poslední položce fenomén Johannes Bö. Druzí byli domácí Italové, třetí Švédové. České kvarteto Tereza Voborníková, Markéta Davidová, Jonáš Mareček a Tomáš Mikyska vybojovalo výborné šesté místo.

Markéta Davidová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Češi se po většinu závodu pohybovali v popředí. Do cíle dojeli se střeleckou bilancí 1+10. Trestnému kolu se nevyvaroval Mareček ve chvíli, kdy česká štafeta bojovala o naději na umístění na pódiu.

"Na stojce se mi rozklepala noha a bohužel jsem to nezvládl. Po první netrefené jsem viděl, že ta noha začíná mít velký třas, a věděl jsem, že bude velký problém trefit ty zbývající terče," uznal. Mikyska pak dorazil do cíle se ztrátou dvě a čtvrt minuty na vítězné Nory.

Ze sestavy z úvodní smíšené štafety sezony v Östersundu, kde skončili Češi pátí, zbyla dnes jen Davidová. Ve Švédsku s ní v listopadu běželi Jessica Jislová, Michal Krčmář a Mikuláš Karlík.

Voborníková potřebovala na prvním úseku dva náhradní náboje a předala jako osmá na dohled od čtvrté příčky. "Raději bych to předávala trošku výš, ale tři závodnice jsem tam viděla kousíček před sebou. Myslím, že ode mě průměrný výkon," řekla České televizi.

Davidová měla stejnou střeleckou bilanci, a když k tomu přidala dobrý běh, posunula české barvy na pátou příčku. "Myslím, že mi to Terka super rozjela. Hlavně na té trati mě to bavilo, že jsem měla s kým jet a musela jsem jet až do konce," pochvalovala si.

Co se dělo na trati

Svižně rozjela štafetu Francouzka Jeanmonnotová. K radosti domácích fanoušků za ní byla druhá Wiererová. Voborníková byla po jednom dobíjení čtrnáctá a mohla spolupracovat s Arnekleivovou. Jenže zatímco Norka pádila kupředu a brzy se zavěsila za nejlepší, Češka na ní ztratila více než dvacet sekund.

Voborníková si po dalším dobíjení na stojce udržovala na čelo půlminutovou ztrátu. Jeanmonnotová bojovala o prvenství s Magnussonovou, Arnekleivová opět nasadila turbo a směřovala k vedoucímu duu.

Davidová měla na předávce manko 24 sekund, na Švédsko v čele, za které jela druhý úsek rychlá Elvira Öbergová, dokonce něco málo v úvodním okruhu stáhla. Vleže minula Davidová první ranou, ale za 34 sekund měla hotovo. To už vedla díky bezchybné Vittozziové domácí reprezentace.

Davidová dojela na svou druhou položku jako pátá a opět s použitím jednoho náboje navíc odjela jako pátá. V silném tandemu s Elvirou Öbergovou více než půl minuty za první Itálií. Davidová v součtu rychlosti na lyžích ztratila na Vittozziovou na svém úseku jen pět sekund a jela podobně jako Elvira Öbergová.

Mareček mohl těžit z kvalitně vydobyté páté pozice. Se Švédem Nelinem se drželi pospolu, a to i na střelnici, kde oba vybílili svižně všechny terče. Naopak Bionaz nebo Tarjei Bö strávili na podložce mnohem více času. Rázem Češi ztráceli na vedoucí kvarteto jen 15 sekund.

Po třech rychlých trefách se Mareček zasekl, musel srovnat polohu a poslední dvě rány minul a nakonec šel na trestné kolo. Nelin třikrát opravoval a byl na čtvrtém místě na mezičase po stojce jen o dvě sekundy před Marečkem. Na třetí Švýcary byla ztráta také hratelná – zhruba šestnáctisekundová.

Mikyska neměl vůbec snadný úkol, do svého úseku vyjížděl se Švédem Ponsiluomou, za ním se blížil Švýcar Stalder, který má výtečnou formu. Na střelnici musel český závodník opravovat, naštěstí nemusel na trestné kolo, ale na mezičase už figuroval na šestém místě i za Francií, za kterou finišoval Fillon Maillet. Johannes Bö vedl, ale nic nebylo rozhodnuto, protože za ním mohl velmi dotírat Giacomel.

Johannes Bö ovšem pálil jako král, Giacomel se musel věnovat dobíjení a soustředil se na udržení druhého místa. Mikyska pojistil čistou střelbou šestou příčku.

Výsledky smíšených štafet v Anterselvě

1. Norsko (Arnekleivová, Knottenová, T. Bö, J. T. Bö) 1:04:36,3 (0+8), 2. Itálie (Wiererová, Vittozziová, Bionaz, Giacomel) -22,3 (0+5), 3. Švédsko (Magnussonová, E. Öbergová, Nelin, Ponsiluoma) -1:07,8 (0+9), 4. Švýcarsko -1:20,6 (0+8), 5. Francie -1:33,5 (0+6), 6. Česko (Voborníková, Davidová, Mareček, Mikyska) -2,16,6 (1+10).

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články