Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej v 10 minutách

Bude to určitě bláznivé, vyhlíží Davidová sprint v Novém Městě. Návrat do SP čeká Jislovou

Po mužích jdou do akce v Novém Městě na Moravě také biatlonistky. V rámci sedmého dílu Světového poháru je čeká sprint na 7,5 kilometru a největší pozornost bude z českého pohledu upřena na jedničku Markétu Davidovou, která se ze všeho nejvíc těší na bouřlivou diváckou kulisu. Závod pojedou ještě další čtyři Češky, mezi nimi také Jessica Jislová, která se vrací po zdravotních potížích. Přímý přenos sledujte na ČT sport a ČT sport Plus od 15:45.

Na únorovém mistrovství světa v Oberhofu skončila Davidová pátá v závodě s hromadným startem a šestá ve sprintu. Za známku formy a náznak toho, jak by mohla v Novém Městě dopadnout, to ale šestadvacetiletá závodnice nepovažuje. 

"Každý závod je jiný, vždy se začíná od nuly a to, jak jsem závodila naposledy, nic neříká o tom, jak dopadnu teď. Chci dobře zastřílet a mít dobrý pocit z běhu, z hlediska umístění konkrétní nebudu," uvedla.

Z německého střediska se Davidová vrátila minulý týden lehce nachlazená, zásadní vliv na přípravu to ale nemělo. "Spíš mi to dalo signál, abych zvolnila a odpočinula si."

Češky v akci - sprint:

Tereza Voborníková (9), Markéta Davidová (12), Jessica Jislová (28), Lucie Charvátová (72), Tereza Vinklárková (76).

Na posledním pohárovém závodě v Novém Městě na Moravě v roce 2020 skončila Davidová ve sprintu na skvělém třetím místě. "Už si ani nepamatuju, jak to probíhalo, jen si matně vybavuju, že pršelo, nebo bylo hodně mokro."

Něco podobného ovšem teď nepřichází v úvahu. Tribuny budou plné a diváci poženou české barvy nejen na stadionu, ale i podél tratí. A navíc se očekává krásně slunečné počasí, jako ve čtvrtek.

"Je tady nový tunel a pozměněné tratě, vím, že tu bude pořádně hlasito. Bouřlivou atmosféru čekám hlavně na stadionu. Tribuny jsou relativně blízko střelnice a bude to určitě bláznivé," řekla Davidová.

Pohledy budou ale upřeny i na Jessicu Jislovou, s jejímž startem to kvůli svalovém zranění vypadalo všeljak, ale nakonec pojede.

Teď věří, že během více než měsíční přestávky našla s lékaři příčinu zdravotních potíží. Po domácím podniku rozhodne, zda bude pokračovat v sezoně dál, nebo ne. 

"Jak na tom opravdu jsem, uvidíme v pátek. Na tréninku jsem se cítila celkem dobře. Myslím, že je to i tím, jak je tělo odpočaté. Doufám, že mi ten příjemný pocit vydrží i do závodů," řekla Jislová. 

Poslední závod absolvovala na konci ledna v Anterselvě. "Prostě počkám na to, jak to bude vypadat po sprintu, pak si sednu s trenéry a probereme další postup."

Jessica Jislová
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Vrátit se právě v domácím podniku pro ni bylo určitou motivací. "Popravdě jsem si řekla: Ok, vynechala jsem mistrovství světa, ale už nechci o nic dalšího přijít. Takže bych se snažila vrátit, i kdyby to bylo někde jinde," řekla.

Na domácím SP již startovala třikrát, vždy ale před prázdnými tribunami kvůli opatřením proti koronaviru. "Těším se na to hodně. A jsem na to zvědavá, jaké to tady s fanoušky doopravdy je," řekla Jislová.

Do závodu zasáhnou ještě Lucie Charvátová, Tereza Vinklárková a rovněž Tereza Voborníková, pro niž bylo MS příjemným povzbuzením do další práce. Voborníková nikdy na místních tribunách nebyla. "Bude to úplná premiéra," uvedla sedmá žena ze stíhacího závodu z letošního světového šampionátu.

Favoritek je mnoho, nejen vedoucí žena elitního seriálu Julia Simonová z Francie. Znovu může zabodovat třeba mistryně světa ze sprintu Němka Denise Herrmannová-Wicková. A nebo vedle Davidové například Švédka Hanna Öbergová či Norka Marte Olsbuová Roeiselandová.

Sprint už mají ze čtvrtka za sebou muži. Michala Krčmář dojel třinctý, svou dominanci v této disciplíně potvrdil lídr seriálu Nor Johannes Thingnes Bö, který vyhrál i šestý sprint v aktuálním pohárovém ročníku a má jistý malý křišťálový glóbus.

Ostatní čeští reprezentanti se trápili na střelnici a na nejlepší nestačili. Do bodované čtyřicítky se prosadili díky 36. místu Adam Václavík a o tři pozice horší Tomáš Mikyska. Do stíhačky proklouzl jako šedesátý Jakub Štvrtecký. Jonáš Mareček obsadil po čtyřech trestných kolech 76. pozici.

Program v Novém Městě bude pokračovat v sobotu stíhacími závody, mezi nimiž dojde i k dodatečnému předání bronzové medaile ze ženské štafety na olympijských hrách v Soči 2014, v neděli se pojedou smíšené štafety. Přímé přenosy a zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a ČT sport Plus.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články