Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Bude Krupčíkův comeback úspěšný? V deštivém Oberhofu se vrací i Šlesingr s Moravcem

Po zamlženém sprintu žen v Oberhofu čeká první závod Světového poháru v novém roce také biatlonisty. Do sestavy se vrací Tomáš Krupčík (vyrazí až téměř jako jeden z posledních ze 101. místa), který se dával dohromady z boreliózy. V natřískaném poli 111 závodníků nebude chybět trio zkušených borců v čele s Michalem Šlesingrem (s číslem 70), Ondřejem Moravcem (38) a Michalem Krčmářem (13). Do české pětky stabilně patří i jednadvacetiletý Jakub Štvrtecký (35). Přímý přenos sprintu mužů sledujte od 14:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Tomáš Krupčík
zdroj: ČTK/AP

Bylo to trápení a zase trápení. Krupčík prodělal během loňského léta boreliózu, a když už všechno vypadalo na dobré cestě, příznaky nemoci se mu těsně před startem sezony vrátily.

"Svou absenci jsem bral tak, že se prostě stalo a nic s tím neudělám. Nepovažoval jsem to za tragédii. Tělo si asi řeklo, že chce pauzu, tak jsem mu ji dopřál," řekl Krupčík.

Mrzet to mohlo o to víc, protože Krupčík předváděl v posledním ročníku Světového poháru velice dobré výkony, které korunoval na mistrovství světa v Östersundu.

Ve stíhacím závodu byl osmnáctý, vytrvalostní závod dojel dvaadvacátý a hromadný start dokončil ve Švédsku na dvacátém místě. České štafetě navíc perfektní střelbou výrazně pomohl ke čtvrtému místu.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatonisty vítá Oberhof mlhou, deštěm i větrem

V nižším IBU Cupu nyní ladil formu a šesté místo ze sprintu v rakouském Obertilliachu je příslibem. "Teď si nedávám cíle na jednotlivé závody, ale byl bych rád, kdyby se mi podařilo nominovat se na světový šampionát. Do té doby bych mohl být ve stoprocentní formě. V té teď nejsem a musím to dohánět," řekl Krupčík.

Ten nahradí Adama Václavíka, který v úvodu sezony nepropadl. Ve sprintu ve francouzském Le Grand Bornand skončil na 37. místě. Poprvé v sezoně vyrazí na IBU Cup. V Osrblí na Slovensku, kam se přesunul i následující IBU Cup z důvodu nedostatku sněhu v polském středisku Duszniki-Zdrój, ho čekají minimálně dva individuální závody.

Biatlonisté dorazili do Oberhofu v úterý večer a čekalo je takové počasí, které předpokládali. Lucie Charvátová třeba přemítala o tom, proč raději neleží v posteli a na trati se při takové slotě musí trápit. A jak je známo, kdo durynský areál nemá příliš v lásce, je třeba Michal Krčmář.

Michal Krčmář
zdroj: Český biatlon autor: Jaroslav Svoboda

"Oberhof je náročný vším okolo. Musíte se poprat s rozmary počasí. V hlavě už to máme nastavené tak, že když bude foukat, pršet a mlha, tak nás to nepřekvapí," vyprávěl Krčmář ještě loni. "Hlavně je důležitý vzít sem všechno nepromokavý," zasmál se asistent trenéra biatlonistek Jiří Holubec.

Nejlepším českým biatlonistou z posledních závodů v DKB-Ski-Areně byl Ondřej Moravec. Ve sprintu zastřílel loni obě položky čistě a dojel třináctý, stíhačku dokončil s jednou chybou o čtyři místa hůře.

Právě Moravec spolu s Michalem Šlesingrem vynechali před Vánoci třetí díl Světového poháru v Le Grand Bornand a raději potrénovali v Obertilliachu. A zatímco Šlesingr se o svátcích chystal v Novém Městě na Moravě s juniory, Moravec se vydal přes Rakousko do Hochfilzenu, kde vyhrál tamní domácí pohár.

Ondřej Moravec
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

"Překapivě k počasí, jaké tady bývá, nejsou ty výsledky až tak strašný. Sice na to hodně nadáváme, ale jinak to místo není až tak strašný. Počasí dělá strašně moc a radil bych jim, aby to posunuli o týden, a bylo by to o sto procent lepší. Ale to se asi nikdy nestane. Vždycky vtipkujeme, že by se to tady mělo zahrabat," uvedl Moravec.

Příští měsíc už sedmatřicetiletý Šlesingr právě v Oberhofu bral před třemi lety stříbro ve sprintu, medaili vybojoval v roce 2013 i Moravec ve stíhačce. Oba jsou navíc – stejně jako zbylá trojice – zdrávi, což velmi těší trenéra Zdeňka Vítka.

Vrásky na čele mu přidělala jen zmíněná nominace. "Hledali jsme nejschůdnější variantu. Potřebujeme vyzkoušet, jak na tom jsou všichni s formou," řekl Vítek. Do mistrovství světa v Anterselvě totiž zbývá všehovšudy necelých pět týdnů.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Při absenci suverénního terminátora z Norska Johannese Thingnese Bö, který dopředu avizoval, že druhý trimestr Světového poháru kvůli blížícímu se narození potomka vynechá, nastává šance pro další hladové vlčáky v závěsu.

Jeho starší bratr Tarjei je druhý nejvýše postavený muž v seriálu. Následují je Francouz Quentin Fillon Maillet, Martin Fourcade a Simon Desthieux. Z Čechů je na tom nejlépe s jednadvacátým místem Michal Krčmář.

Domácí budou spoléhat zejména na nejvýše postaveného Němce v SP - osmého Benedikta Dolla. Erika Lessera trenéři nenominovali vzhledem k jeho dosavadní slabé výkonnosti a zdravotním problémům. Místo něj se v Oberhofu objeví Lucas Fratzscher. "V prvním trimestru IBU Cupu byl nejlepší," řekl německý kouč Mark Kirchner.

V sobotu jsou na programu štafety. Zastávku v Oberhofu zakončí biatlonisté v závodech s hromadným startem. Světový pohár se poté přesune v rámci státu do Ruhpoldingu. Ten nabídne divákům taktéž sprinty a štafety, vedle toho se pak pojedou rovněž stíhačky.

Zdroj
ČT sport, Biathlon World, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články