Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Braisazová přidala další francouzský úspěch. Těsně za první desítkou doběhla Davidová

Francouzští biatlonoví příznivci slaví i po druhém z vytrvalostních závodů. V Östersundu zvítězila v náročném klání na patnáct kilometrů Justine Braisazová a navázala na den starý triumf Martina Fourcada. Nejlepší Češkou byla podobně jako ve sprintu Markéta Davidová. Nyní však po třech chybách na střelnici skončila na jedenácté příčce. Davidové patří druhé místo v hodnocení Světového poháru.

Julia Simonová a Justine Braisazová
zdroj: ČTK/AP autor: Fredrik Sandberg

Před startem vytrvalostního závodu hustě sněžilo a závodnice to na trati neměly jednoduché, čemuž neprospívaly ani proměnlivé podmínky na střelnici. Náročný závod se tím stal ještě obtížnější. Nejlépe si s jeho nástrahami v Östersundu poradila Justine Braisazová z Francie. Druhá skončila Ukrajinka Julia Džimová před další Francouzkou Julií Simonovou.

Z pětice českých biatlonistek se s podmínkami ve Švédsku vypořádala obstojně bronzová ze sprintu Markéta Davidová, která na vítěznou Braisazovou ztratila bez tří vteřin dvě minuty a skončila na 11. místě. Evě Kristejn Puskarčíkové patřila třiadvacátá příčka. Závod nedokončila Veronika Vítková, která odstoupila zřejmě z důvodu vyčerpání po třetím průjezdu střelnicí.

"Kdyby Davidová neudělala poslední chybu, byla by šestá. Ale byl to od ní dobrý výkon, běžecky na tom byla zase velmi slušně," hodnotil trenér Jiří Holubec. Davidová střílela v úvodu bezchybně, poté však na každé položce přidávala po jedné chybě a na střelnici ztratila tři minuty. Její umístění však zachránil znovu velmi rychlý běh (celkově pátý nejlepší), kterým se mohla měřit s užší světovou špičkou.

"Na střelnici to byl jeden z těch lepších výsledků, ale na trati bohužel na víc nebylo. Dnes tu také byly mnohem lepší podmínky ve sjezdech. Ale úplně nadšená nejsem, hlavně z běhu, protože se mi neběželo nejlépe," hodnotila v cíli pro ČT Davidová. Na body nedosáhly Lucie Charvátová ani Jessica Jislová.

Jak závod probíhal?

Závod začal a s číslem 1 u toho byla Veronika Vítková. Běžecky na tom nejzkušenější členka české výpravy znovu nebyla zdaleka ideálně, na první položce ale chybu neudělala, a to ji drželo na vyšších místech. Bohužel pro Vítkovou a české barvy poté přišly chyby, a to celkem hned čtyři na dvou následujících položkách. Vítková pak ze závodu odstoupila.

Nastal čas pro další Češky. Seřazeny za sebou vyrazily na trať Eva Kristejn Puskarčíková a Markéta Davidová. Hlavně na druhou jmenovanou byly upřeny zraky českých biatlonových příznivců. Třetí žena úvodního sprintu byla v polovině s jedinou chybou ve hře o další velký úspěch, bohužel na třetí položce přidala další minelu a vidina dobrého výsledku se vzdálila.

Totožné skóre měla i Kristejn Puskarčíková, která též spěchala na závěrečnou zastávku. Obě biatlonistky tu chybovaly ještě jednou a chyb mohly litovat, neboť je připravily o lepší příčky. Davidová na Braisazovou ztratila minutu a 57 vteřin a skončila ve druhé desítce. Střelecké chyby srážely také Lucii Charvátovou a Jessicu Jislovou. Na body nedosáhly.

Vítězství slaví Justine Braisazová, která se do vedení dostala poměrně nenápadně, neboť kamery sledovaly především Dorotheu Wiererovou či domácí švédské závodnice. Zkušená Francouzka ale jela skvěle a obávat se mohla jen v závěru Julie Džimové. Ukrajinka ani jednou nechybovala, slabší běh ji ale srazil na druhou pozici v cíli.

SP v biatlonu v Östersundu (Švédsko):

Ženy - vytrvalostní závod (15 km): 1. Braisazová (Fr.) 42:35,1 min. (2 tr. minuty), 2. Džymová (Ukr.) -11,1 (0), 3. Simonová (Fr.) -17,7 (2), 4. Tandrevoldová (Nor.) -25,2 (1), 5. Kuklinová (Rus.) -38,8 (2), 6. Häckiová (Švýc.) -1:05,7 (3), 7. Wiererová (It.) -1:08,4 (3), 8. Hojniszová-Staregaová (Pol.) -1:11,7 (2), 9. Vittozziová (It.) -1:28,4 (2), 10. Öbergová (Švéd.) -1:48,7 (3), 11. Davidová -1:57,3 (3), ...23. Kristejn Puskarčíková -3:03,0 (3), 47. Charvátová -4:51,4 (5), 82. Jislová -8:12,0 (6), Vítková nedokončila.

Průběžné pořadí SP (po 2 závodech): 1. Wiererová 96, 2. Davidová 78, 3. Olsbuová Röiselandová (Nor.) 76, 4. Simonová 72, 5. Preussová (Něm.) 72, 6. Häckiová 72, ...18. Kristejn Puskarčíková 40, 44. Charvátová 11. 

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články