Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Braisazová-Bouchetová zkompletovala vítězný hattrick, Davidová skončila v "masáku" patnáctá

Famózní formu potvrdila v prvním závodu s hromadným startem v sezoně Světového poháru francouzská biatlonistka Justine Braisazová-Bouchetová. V Lenzerheide si totiž po dvou předchozích výhrách v průběhu týdne podmanila i "masák" před švédským tandemem sester Öbergových. Nejlepší z trojice českých reprezentantek byla patnáctá Markéta Davidová.

Braisazová-Bouchetová navázala ve švýcarském zimním středisku na kralování ze čtvrtečního sprintu a sobotního stíhacího závodu.

V "masáku" až na jedno zaváhání na střelnici, během kterého si nedopatřením vyhodila náboj a musela ručně dobíjet, excelovala od začátku do konce. V čele Světového poháru i proto vystřídala Ingrid Landmark Tandrevoldovou z Norska, jež tentokrát obsadila páté místo.

S odstupem 5,5 sekundy za ní dojela suverénně nejrychlejší biatlonistka na trati Elvira Öbergová, kterou o vítězství připravila dvě trestná kola. O dalších 5,1 vteřiny skončila za ní její sestra Hanna.

Davidová si lepší výsledek "odstřelila" kvartetem trestných kol. Čtyřikrát chybovaly při zastávkách u terčů také další české závodnice – osmnáctá Tereza Voborníková a šestadvacátá Jessica Jislová.

Jak závod probíhal?

Braisazová-Bouchetová dominovala, ale v úvodu se s ní mimo jiné držela i Davidová, která si v zahajovacím běžeckém kole, v němž se prokousala ze zadních pozic na startu až do vedoucí skupiny, počínala výborně. Poté ale dvakrát minula a propadla se na 26. příčku. "Dvojka je moc, když se hodně nulovalo vleže," konstatovala v rozhovoru pro Českou televizi.

Aktuálně vedoucí žena hodnocení Světového poháru byla naopak stoprocentní a jediný problém měla při druhé ležce kvůli "neposednému" náboji. Ztrátu na v tu chvíli vedoucí krajanku Julii Simonovou ale velmi rychle smazala na trati a po první stojce už opět kralovala celému třicetičlennému startovnímu poli.

Davidová se postupně posouvala dopředu a na úvodní stojce zaznamenala svou jedinou nulu v závodu. "Cítila jsem se před masákem strašně, ale během něj jsem měla pocit, že to ještě zvládám ubojovat," komentovala svůj výkon na trati.

Po devátém příčce ve stíhačce je patnácté místo druhým nejlepším výsledkem české reprezentantky v této sezoně. "Asi nebudu střílet samé nuly, ale pocity jsou lepší. Pokusím se na tom stavět," dodala Davidová.

Braisazová-Bouchetová samé nuly střílela, a přestože fenomenálně běžící Elvira Öbergová v posledním okruhu z jejího náskoku ukrajovala, úplně vymazat ho nedokázala.

SP v biatlonu v Lenzerheide (Švýcarsko) – závody s hromadným startem:

Ženy (12,5 km):
1. Braisazová-Bouchetová (Fr.) 36:04,6 (0 tr. okruhů), 2. E. Öbergová -5,5 (2), 3. H. Öbergová (obě Švéd.) -10,6 (2), 4. Vittozziová (It.) -29,1 (0), 5. Tandrevoldová (Nor.) -29,7 (2), 6. Simonová (Fr.) -43,1 (3), ...15. Davidová -1:52,8 (4), 18. Voborníková -2:04,4 (4), 26. Jislová (všechny ČR) -3:34,7 (4).

Průběžné pořadí SP (po 8 z 21 závodů): 1. Braisazová-Bouchetová 427, 2. Tandrevoldová 417, 3. E. Öbergová 393, 4. Vittozziová 386, 5. Preussová (Něm.) 322, 6. Simonová 317, ...18. Voborníková 142, 23. Davidová 113, 25. Jislová 106, 47. Charvátová (ČR) 42.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články