Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bolestné, ale správné rozhodnutí, hodnotí Hamza biatlon bez diváků. Náhrada pokryje jen část ztráty

Ve Vysočina aréně se odjel biatlonový Světový pohár bez atmosféry a pořadatelé i svaz řeší, co s velkými finančními ztrátami. Šéf českého biatlonu Jiří Hamza s odstupem času vidí rozhodnutí uspořádat závody bez diváků jako správné. Státní kompenzaci za necelých 50 milionů odhaduje na 60 procent. Už je také jasné, jaké možnosti mají fanoušci, kteří si koupili lístek. Tento i další rozhovory najdete také v aplikacích Spotify a dalších pod účtem Pořady ČT sport. Přidejte si nás. Hostem úterního vydání od 12:30 bude mimo jiné předseda Českého svazu plaveckých sportů Petr Ryška.

Jiří Hamza
zdroj: ČTK autor: Stejskal Ivo

"V mých očích je pořád koronavirus rychleji se šířící chřipka a nevím, jestli ta opatření, která jsou z mého pohledu extrémní, jsou správná." Takhle mluvil Jiří Hamza po závodech v Novém Městě na začátku března.

S měsíčním odstupem se dívá na věc trochu jinak. "Rozhodnutí bylo bolestné, ale vzhledem k tomu, co se dneska děje, bylo asi správné, i když má pro nás nedozírné ekonomické následky," prohlásil ve Studiu ČT sport.

Závody ve Vysočina aréně se jely krátce poté, co se v Česku objevily první případy nákazy. V podobné situaci byla například Itálie, kde si nemoc COVID-19 vyžádala tisíce životů, s několikatýdenním předstihem. "Vidíme, že při zápasu Bergama (s Valencií v rámci Ligy mistrů v polovioně února –⁠ pozn. redaktora) došlo k masivnímu šíření koronaviru," připomněl Hamza jednu z tamních možných rozbušek epidemie.

Kolik peněz dostane český biatlon zpátky?

Český biatlon vyčíslil ztráty způsobené zavřenými tribunami na necelých 50 milionů korun. "V nich byla kalkulována dotace od ministersva školství mezi 12 a 16 miliony, ale ve chvíli, kdy se závody rušily, ještě nebyly rozdělené prostředky na významné sportovní akce. Zbytek je ztráta zhruba 35 milionů ze vstupného, merchandisingu a dalších věcí, plus pět milionů za smluvní partnery," vypočítal Hamza.

Podle šéfa českého biatlonu by měla být slíbená kompenzace schválena během několika málo dní. Částka však určitě nepokryje všechny náklady. "Bavíme se o nějakých 60 procentech částky, včetně té alokované dotace," upřesnil Hamza.

Fanoušci mají tři možnosti

Organizátoři už také odhalili, co mohou dělat majitelé s lístky, které si na podnik pořídili. V současnosti mají tři možnosti. Zaprvé si je mohou nechat a vyměnit za vstupenky na příští ročník. Vrcholný biatlon se znovu představí v Novém Městě od 10. do 14. března 2021. V předběžném návrhu jsou na čtvrtek a pátek sprinty, na sobotu stíhací závody a v neděli by se měly jet smíšené štafety, kterým tradičně předcházejí smíšené dvojice.

Dále mohou požadovat celou částku, kterou za vstupenky zaplatili, nebo mohou také uhrazenou částku věnovat na podporu biatlonu a pořádání světových akcí ve Vysočina Aréně.

Fanoušci si mohou jednu ze jmenovaných možností zvolit prostřednictvím speciálního formuláře, ke kterému se dostanou po zadání kódu vstupenky. Učinit tak mají nejpozději do 8. června. "Finanční prostředky budou vraceny na základě požadavků od 1. května 2020, kdy, doufáme, bude dokončeno jednání s Vládou ČR o částečné kompenzaci ztrát ze Světového poháru," uvedl Hamza.

Co přinese očekávaná katarze?

Na dobré cestě je též kandidatura na světový šampionát v roce 2024. Kongres biatlonové unie IBU rozhodne v záři na zasedání v Praze. "Máme velké šance toto mistrovství získat," ujistil opět Hamza.

Zároveň však zdůraznil, že v současnosti leží priority jinde za hranicemi biatlonu. "Asi bychom měli řešit jiné věci, než je sport. Je to bezprecednetní problém a sport musí jít stranou."

Věří, že český biatlon tahle problematická chvíle neovlivní, že spočívá na kvalitních základech a má dostatek talentů. Na druhou stranu si není jistý, co udělá koronavirová krize se sportem jako takovým. "Otázkou je, jak bude celosvětově sport pojmutý. Myslím, že nastane obrovská katarze... A bude i užitečná," uzavřel Hamza s jistou nadějí.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články