Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Boj o místa v olympijské nominaci vrcholí. Kdo další z českých biatlonistů pojede do Pekingu?

Světový pohár v biatlonu se v rámci Německa přesunul z Oberhofu do Ruhpoldingu. Na programu budou štafety a stíhačky, začíná se ovšem sprinty. A jako první jdou na řadu biatlonistky. Český tým navíc čeká boj o zbylá místa v olympijské nominaci, vedle SP se o ně bude rozhodovat také v druholigovém IBU Cupu ve slovenském Osrblí. Přímý přenos 7,5 km sprintu žen sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz od 14:05.

V této sezoně triumfovala dvakrát ve sprintu Norka Marte Olsbuová Roeiselandová, která vede průběžné pořadí disciplíny i celkově.

Jinak se pořadí vždy měnilo. Z Češek se v disciplíně nejlépe umístily jedenácté Eva Puskarčíková v Östersundu a Markéta Davidová minulý týden v Oberhofu.

Loni se v Ruhpoldingu kvůli koronavirové pandemii nezávodilo, v sezoně 2019/20 v Chiemgau Areně zvítězila Norka Tiril Eckhoffová, která ovšem ještě letos kvůli poklesu formy nestartovala.

Naposledy zajela před Vánoci jedenácté místo ve sprintu v Annecy, do následné stíhačky už nenastoupila. Teď je zpět - ve startovní listině pro Ruhpolding figuruje na 12. pozici.

Teploty by měly být kolem jednoho stupně nad nulou, předpověď hlásí polojasno bez přívalů nového sněhu.

Češky v akci - sprint:

Jessica Jislová (4), Markéta Davidová (5), Eva Puskarčíková (56), Lucie Charvátová (64), Tereza Voborníková (105).

Jistou účast v olympijském Pekingu už mají stříbrný medailista ve sprintu z Her v Pchjongčchangu Michal Krčmář, mistryně světa Markéta Davidová a Jessica Jislová. 

Na Světovém poháru budou vedle nich závodit Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík a po pauze zaviněné pozitivními testy na koronavirus Tereza Voborníková a Mikuláš Karlík. Všichni jsou hlavními adepty na start pod pěti kruhy.

Realizační tým chce před olympiádou vidět závodníky v přímé konfrontaci. Na nižším IBU Cupu v Osrblí pojedou o nominaci Tereza Vinklárková, Vítězslav Hornig, Tomáš Krupčík, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska a Milan Žemlička.

Jistotu olympijské nominace po Ruhpoldingu a Osrblí budou mít dle kritérií svazu závodníci do 30. místa v celkovém pořadí SP (nyní jsou to Davidová, Jislová a Krčmář) a do 10. místa v hodnocení IBU Cupu. Kvóty budou následně doplněny na základě výsledků.

Boj o olympijská místa

Aktuálně patří českému týmu v hodnocení národů pro olympijské hry shodně 10. příčky, které jako poslední zaručují pět míst pro Peking, jedenáctá pozice už jenom čtyři. Jako poslední se do žebříčku budou započítávat štafety v Ruhpoldingu (v pátek ženy a v sobotu muži). Muži budou pozici hájit před Slovinskem a ženy před Švýcarskem.

Po Ruhpoldingu už ve druhém trimestru následuje v rámci SP jen zastávka v Anterselvě, kde se pojedou hromadné starty, vytrvalostní závody a štafety.

Do Itálie už řada závodníků elitního seriálu kvůli soustředění nezamíří. Zkraje února totiž následují olympijské hry. Závody z Pekingu odvysílá v přímých přenosech ČT sport a web ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články