Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Bö bere opět zlato, Moravcovi nevyšla ve stíhačce až poslední rána

Nor Johannes Thingnes Bö posedmé v sezoně triumfoval ve Světovém poháru, tentokrát v německém Oberhofu. Vítězství si připsal ve stíhačce a upevnil si tak vedení v průběžném pořadí. Napínavý duel o stříbro vyhrál domácí Arnd Peiffer, Ital Lukas Hofer bral bronz o pouhou půlku vteřiny. Ondřej Moravec mohl atakovat umístění v nejlepší desítce, které si ale poslední ranou odpálil, a skončil sedmnáctý. Závod jel ještě druhý český biatlonista Michal Krčmář, na střelnici se však nebývale trápil.

Norský biatlonista Johannes Thingnes Bö
zdroj: ČTK/AP

Moravec odstřílel devatenáct ran přesně, až dvacátá šla vedle. Zase ta poslední. Podle trenéra biatlonistů Zdeňka Vítka z toho logicky mohlo být daleko lepší umístění než konečné sedmnácté místo.

"Druhá stojka byla rychlá, svižná. Položky měl Ondra pěkný. Poslední taky, ale bohužel mu malinko fouklo. Podmínky nebyly úplně jednoduché. Byl to kalibr a škoda, že nespadl, protože před ním bylo určitě hratelných sedm míst," řekl Vítek.

Moravec prodělal nejdříve v SP v Novém Městě na Moravě střevní potíže, poté bral o Vánocích kvůli chřipce antibiotika a ještě se necítí ideálně. To se projevilo i v běhu a až 44. času. "Většinou byl sám na trati, což mu sebere trochu síly. Tempo se musí zvolit, aby nepřejel ani moc, ani málo," dodal Vítek.

Krčmářův propad na konečnou padesátou příčku přisuzoval trenér české reprezentace i počasí. "U Bimba mě mrzí stojka. Dvakrát jel v rytmu, pak se někdy nechal rozhodit. Vítr tam ale hrál roli. Pak to ztratil, s tím se nedá moc posunout dopředu."

Na rozdíl od stíhačky biatlonistek počasí zlobilo od samého počátku. Viditelnost se kvůli hustému sněžení a mlze rapidně snížila, organizátoři museli osvětlit terče. Moravec se ale s první zastávkou vypořádal skvěle, ležku odstřílel za 32 vteřin a oproti konečnému pořadí ze sprintu poskočil o čtyři místa na devátou pozici.

Krčmář ho nenapodobil a s jednou chybou musel jít kroužit na trestné kolo, kde se ocitl i Rus Alexandr Loginov, takže po bezchybné střelbě šel na vedoucí pozici Bö. Stejná situace se opakovala i na druhé pozici vleže včetně Moravce, který se tak stále držel v nejlepší desítce.

V popředí jel mezitím i Martin Fourcade, který zatím v této sezoně marně hledá super-formu z posledních let. Ale první stojka mu vyšla čistě za 25 vteřin, takže mohl pokračovat v závěsu za Böm s mankem necelé vteřiny.

Co šlo Moravcovi na střelnici, to se negativně kompenzovalo v běhu. V prvním kole si připsal 45. běžecký čas, ve druhém ještě o sedm míst horší. A přestože se vypořádal bravurně i se třetí položkou, devátou pozici neudržel a pomalinku klesal pořadím.

Na čtvrté položce se mezitím rozdávaly karty. Böho 150 metrů ještě udrželo v čele, hned za něj se ale přilepili bezchybní Lukas Hofer s Arndem Peifferem. Ten nakonec drtivý finiš zvládl o půl vteřiny lépe.

Na paty jim šlapal Fourcade i s 300metrovým "bonusem" v zádech, ale víc než brambora z toho nebyla. Ve sprintu triumfující Loginov byl tentokrát pátý.

Krčmářovo totální trápení na střelnici chtěl z českého pohledu Moravec alespoň narovnat čtvrtou nulou, jenže poslední ranou smolně minul a dojel tak sedmnáctý. Jeho týmový kolega byl nakonec až na nelichotivé 50. příčce.

"Ne, že bych si byl stoprocentně jistej, že ji dám. Ale viděl jsem ji relativně jako ránu, která by se tam ještě mohla vejít. Takže poslední rána, to je velká chyba," řekl sebekriticky Moravec.

Muži - stíhací závod v Oberhofu:

1. J. T. Bö (Nor.) -34:29,8 (3), 2. Peiffer (Něm.) -15,1 (1), 3. Hofer (It.) -15,8 (0), 4. M. Fourcade (Fr.) -32,6 (3), 5. Loginov (Rus.) -42,4 (4), 6. Desthieux (Fr.) -51,8 (1), 7. Doll (Něm.) -1:30,7 (4), 8. J. Eberhard -1:41,8 (5), 9. Eder (oba Rak.) -2:00,5 (1), 10. Garaničev (Rus.) -2:01,5 (1), ...17. Moravec -2:22,8 (1), 50. Krčmář (oba ČR) -5:10,1 (6).

Průběžné pořadí SP (po 10 z 26 závodů): 1. J. T. Bö 542, 2. Loginov 412, 3. M. Fourcade 342, 4. Desthieux 336, 5. Eder 328, 6. Peiffer 307, ...17. Moravec 190, 18. Krčmář 186.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články