Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

BLOG: Biatlonisté začínají novou éru. A jestli něco zaskřípe? Ještě si to sedá...

Velká očekávání, velká pozornost. Předsezonní tisková konference české biatlonové reprezentace oproti loňsku opět o trochu víc nabobtnala. Nejprve sponzory. "Pořád jsme rodinný svaz, i když to vypadá, že se trochu nafukujeme do šířky. Ale věřím, že jsme stejní," okomentoval to šéf svazu Jiří Hamza.

Sport
zdroj: ČT4

A pak také zástupy médií. Nic na tom nezměnil ani fakt, že po bizarním mediálním průletu od seriózního tisku až po bulváry nejtvrdšího kalibru, je už do nedávné minulosti největší tahák v podobě Gabriely Koukalové ze hry venku. Ostatně, bez ní byla i celá minulá sezona a nakonec z toho bylo parádní olympijské stříbro a bronz.

"Ta parta je i přes nějaké to drobné mediální zaváhaní, které jsme prožívali na jaře, pořád bezvadná," prohlásil Hamza. Začátkem dubna totiž Koukalová vydala knihu, kde odhalila svůj letitý boj s anorexií a bulimií, jak to má se sexem, na paškál si vzala trenéry i tým. Ikonickým se v tomto směru stal zejména rentgen spolknuté lžíce. Názor ať si udělá každý sám.

Souboru se to ale nějakým způsobem dotknout muselo. Michal Krčmář například uvedl, že bez Koukalové by se mohla projevit pravá síla týmu. Lucie Charvátová zase namítala, že právě síla je stejná a navíc jí bude Koukalová chybět. Tak či onak, teď je definitivně pryč.

Její jméno na tiskovce nezaznělo ani jednou jedinkrát. Totální odstřižení. Logicky. Ne nadarmo – a nejen z toho důvodu – to Hamza nazval novou etapou. "Ty změny, kterými jsme prošli, byly dost rozsáhlé." S tím souvisí i škatulata na postech trenérů a přesun dosavadního šéftrenéra Ondřeje Rybáře do role sportovního ředitele.

A zatím se vše jeví jako zalité sluncem, pohodová atmosféra.

"Good evening," hlesne téměř neslyšně nový kouč biatlonistek Egil Gjelland z Norska. Tým propukne za stolem svorně v hurónský smích. "Guten tag," přebije ho o chvíli později Zdeněk Vítek, který se právě od žen přesunul k chlapům.

Oblečení z figurín, na nichž visely nové kombinézy, se sklízí, "pubertální" smích je k nezastavení. Nálada je výborná. To se však může brzy změnit. Tým sice dopředu avizoval, že počítá s tím, že výsledky nemusí přijít i vzhledem k provedeným změnám hned.

Zdeněk Vítek
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Aby se ale opakovala situace z konce minulého roku, kdy se biatlonisté na startu Světového poháru dost trápili a hledali opravdu velmi těžko, to by také nebylo úplně žádoucí.

I proto, že třetí díl seriálu hostí po dvou letech Nové Město na Moravě. Bude totálně plný dům, domácí biatlonová mánie se rozjede naplno.

Zároveň je potřeba říct, že lidé umí být hodně zlí, což se ukázalo právě loni. Neví, kolik hodin dřiny mají biatlonisté za zády, netuší, kolik to stojí sil a odříkání. Včera bylo pozdě, chtějí výsledky hned, teď a pak si vylívají bolístky v internetových diskuzích. Takže předně, aby bylo jasno: biatlonisté to jedou hlavně pro sebe.

Týmy kolem Gjellanda a Vítka se kromě fajn nálady a dobrého pocitu z natrénovaných týdnů musí pro jistotu obalit i dostatečnou dávkou trpělivosti. "Výsledky nemusí přijít za tři dny," říká Hamza. Jasně, to určitě ne.

A když to cinkne třeba za ty tři týdny, byl by to dárek pod stromek jako vyšitý.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články