Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
World Athletics Continental Tour Gold 2024

BLOG: Biatlonisté donutili IBU svolat kvůli dopingu mimořádný kongres. Nad masákem se vznášela hrozba bojkotu

Naděje desítek nejlepších světových biatlonistů se upínaly k mimořádnému sobotnímu jednání výkonného výboru Mezinárodní biatlonové unie (IBU), který zasedal v italské Anterselvě a zabýval se McLarenovou zprávou o systematickém dopingu v Rusku. Prosluněnou oblast vystřídala stínohra.

Michal Šlesingr
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Téměř 160 biatlonistů ze Světového poháru už dříve podepsalo petici, kterou iniciovali vedoucí muž průběžné klasifikace Martin Fourcade, Američan Lowell Bailey a český reprezentant Michal Šlesingr.

Požadovali, aby IBU v této souvislosti přijala ráznější opatření a upravila antidopingová pravidla do podoby vyšších trestů - ať už formou vyššího distancu či pokut. Navíc chtěli snížit kvóty pro Světové poháry, mistrovství světa a olympijské hry právě pro země, pod jejichž hlavičkou se dopingoví hříšníci objeví.

"Myslím, že by byla ta nejhloupější věc, kdyby nám řekli: Počkáme, uvidíme, zatím nemůžeme nic rozhodnout, nějaký čas to zabere," prohlašovala v minulém týdnu Němka Laura Dahlmeierová, která aktuálně vládne průběžnému pořadí SP. "Věřím, že se chytnou za nos a prohlásí: Ano, bereme vaši petici vážně a v krátké době pravidla upravíme," doufal ještě před zasedáním Šlesingr.

Cožpak o to, IBU ji prý vážně bere, k žádným větším - a hlavně promptním - akcím se po vzoru judistického trenéra Tumpacha ale dosud příliš neměla. Vyčkávala. Až do nedělního rána.

Martin Fourcade
zdroj: Reuters

Řeknem si to příští léto

"Petici předáme právnímu výboru za účelem vypracování návrhů, jež poslouží výkonnému výboru pro budoucí změny pravidel, které budou projednány na příštím kongresu," uvedla ještě po zasedání exekutiva IBU

Ten měl sice proběhnout až v létě 2018, ale den po tiskové konferenci se IBU chytila za nos a svolala alespoň mimořádný kongres, který by se měl konat ještě před 9. únorem v rakouském Hochfilzenu jakožto entrée do letošního mistrovství světa. "Korunu tomu dalo gesto Martina Fourcadea, který se v sobotu zvednul s dalšími sportovci a odešel z tiskovky. Na tohle IBU reagovala. Ten signál byl zjevný," řekl šéftrenér české reprezentace Ondřej Rybář.

Že IBU zahájila s ruským svazem, jenž se má do 5. února vyjádřit, jakou roli hrál v údajném státem řízeném dopingovém systému, formální řízení? Co to je? Představuju si to zhruba takhle: "Dopovalo se u vás? - Jistěže ne. - Aha, ok, děkujeme za informaci." To je politika, přátelé. 

"Musíme jednat podle pravidel, které máme dnes. Nemůže přijímat nová pravidla každý den," prohlášoval po zasedání prezident biatlonové unie Anders Besseberg, který tím chce hájit "nevinné sportovce". Ten Besseberg, který tak vehementně podporoval přidělení mistrovství světa 2021 ruské Ťumeni, ačkoli to nedoporučoval jak Mezinárodní olympijský výbor, tak i světová antidopingová agentura WADA. 

zdroj: Reuters autor: Sergej Karpuchin

Sportovci byli původním rozhodnutím svolat kongres v plánovaném termínu přirozeně velmi rozčarováni a nazlobeni. "Pokud chceme mít čisté mistrovství světa, požadujeme reakci od IBU v řádu týdnů," prohlásil fenomenální norský král biatlonu Ole Einar Björndalen.

Jeho manželka, běloruská trojnásobná olympijská šampionka Darja Domračevová, která se před dvěma týdny vrátila po porodu do kolotoče Světového poháru, má na věc zcela stejný názor: "Jsme tím poněkud zklamáni. Vyslali jsme unii velmi jasnou zprávu, která ale nevyvolala žádnou reakci. Možná IBU učiní ještě několik kroků, ale pokud budeme muset čekat ještě rok a půl do dalšího kongresu, myslím, že se jako sportovci dáme dohormady a popřemýšlíme o tom, jak se k záležitosti postavíme," uvedla.

Nic nekončí, jedeme dál

Kvůli rozsáhlé dopingové kauze přišla Ťumeň v letošní sezoně o Světový pohár. Oficiálně se ho Rusové zřekli a nahradit jej muselo narychlo finské Kontiolahti. V Ostrově se zase nepojede mistrovství světa juniorů, které se přemístilo na Slovensko. "Polovičaté řešení," opáčil v prosinci šéf Českého svazu biatlonu Jiří Hamza, který se v boji proti dopingu významně angažuje. V té souvislosti odmítl, že by Česká republika případně znovu kandidovala na pořadatelství MS 2021, o níž ji Ťumeň kontroverzně připravila.

Jiří Hamza
zdroj: ČT4

"Besseberg je náš člověk," řekl logicky bývalý viceprezident IBU a člen výkonného výboru ruského svazu Alexander Tichonov, který kvitoval, že se řešení nijak nedotklo ruských reprezentantů. To nic nemění na faktu, že 29 ruských biatlonistů figuruje podle zveřejněných podrobností právě v McLarenově dopingové zprávě. IBU však přezkoumává pouze sedm z nich.

Podle jakých kritérií, ovšem řečeno nebylo. Žádná jména, žádné informace o tom, zda jsou stále aktivními sportovci. "Pro ostatních 22 závodníků žádný dostatečný důkaz v současnosti neexistuje," uvedl výkonný výbor.

Dvěma biatlonistkám, které už předtím stihly ukončit kariéru - Janě Romanovové a Olze Viluchinové - IBU pozastavila činnost právě pro podezření z dopingu během ZOH 2014, kde běžely mimo jiné štafetu. A pokud by se podezření potvrdilo, kvarteto českých biatlonistek by tak mohlo dodatečně získat bronzovou medaili ze Soči.

Olga Viluchinová na stupních vítězů
zdroj: Isifa/EPA

"Nejdůležitější je, že naši sportovci budou i nadále soutěžit ve Světovém poháru," řekl spokojený ruský vicepremiér Vitalij Mutko. Je dost dobře možné, že nakonec budou s Rakušany, kteří petici též nepodepsali, na trati jediní.

Šlesingr, Fourcade a řada dalších biatlonistů už před loňským Světovým pohárem v Novém Městě na Moravě vážně pohrozili, že pokud nebudou učiněna zásadní opatření, budou některý ze závodů Světového poháru bojkotovat. "Když si stoupneme na masáku a zůstaneme pět minut po výstřelu stát a až pak se rozjedeme, bude to ohromný prostor," řekl Šlesingr ještě před nedělním závodem mužů v Anterselvě. Varovný signál byl jasný. IBU nezbyde než rychle konat. A vynucený mimořádný kongres je jen jedním z kroků.

Je nám líto, video expirovalo.
Šlesingr: Chtěli jsme zůstat na startu hromadného závodu
Zdroj
ČT sport, ČRo Radiožurnál, MF Dnes, nrk.no, ZDF

Hlavní zprávy

Nejčtenější články