Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Biatlonový Oberhof se loučí štafetami, Češi zaexperimentují. Jak si povedou?

Světový pohár v Oberhofu uzavírají štafety. V této sezoně se pojedou podruhé. V Hochfilzenu zajely biatlonistky deváté, jejich týmoví kolegové sedmé místo. Jak to dopadne tentokrát? Bude se experimentovat. Trenéři složení štafet přeskupili, finišovat budou Eva Puskarčíková, resp. Tomáš Krupčík. Štafetu žen na 4x6 km sledujte živě od 11:15, závod mužů na 4x7,5 km pak od 14:10 na ČT sport a webu ctsport.cz.

Eva Puskarčíková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

V polovině prosince se v rakouských Alpách radovaly ve štafetě ze zlata Italky. Druhé byly Švédky a třetí Francie. Mužům vévodili Švédové následováni Nory a bronzovými Němci.

Stejně jako v Hochfilzenu, ani tentokrát se ve štafetě nepředstaví Jessica Jislová. Ta tehdy bojovala s virózou, nyní je již v tréninku a připravuje se na vystoupení příští týden v Ruhpoldingu.

Češky se u Durynského lesa ukáží na trati ve složení Lucie Charvátová, Veronika Vítková, Markéta Davidová a Eva Puskarčíková. "Vyzkoušíme před mistrovstvím světa trochu jinou variantu. Uvidíme, jak si holky povedou," řekl asistent trenéra Jiří Holubec.

Markéta Davidová
zdroj: ČTK/AP/ autor: Darko Bandic

Puskarčíková tak v porovnání s armádním areálem v Hochfilzenu už nebude dle plánů kouče Egila Gjellanda rozbíhat a Vítková finišovat. Úsek zůstal pouze skvěle běžící Davidové. V sobotní stíhačce ji ale velmi trápila střelba - nadělala celkem osm chyb.

Formu - tu běžeckou, tu zas střeleckou - stále hledá i Vítková, což potvrdil hlavně sprint v Oberhofu. Spolu s Charvátovou měla v sobotu volno, protože se do stíhačky nekvalifikovala.

V oblíbeném německém středisku, které však leckoho potrápí těžkými podmínkami, ji tři střelecké chyby a podprůměrný běh srazily na 63. místo. "Když už jsem se cítila líp na trati, tak jsem to strašně pokazila na střelnici," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Štafetě biatlonistek vládly Italky, Česko 9.

Trenér biatlonistů Zdeněk Vítek postavil české kvarteto následovně: Ondřej Moravec, Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký a Tomáš Krupčík. I zde došlo k přeskupení a hlavně je ze hry Michal Šlesingr, který štafetu v prosinci rozbíhal.

Pětatřicetiletý zkušený biatlonový veterán totiž kvůli zranění bederní páteře přišel už o předvánoční SP v Novém Městě na Moravě a v posledních dnech teprve začíná s tréninkem.

I biatlonisté se musí vyvarovat chyb. Štvrtecký měl ve sprintu závratných osm minel, dobře si nevedl ani Krčmář ve stíhačce, když si připsal šest ran mimo terč a skončil padesátý.

Moravec, ve stíhacím závodu na 17. místě, upozorňuje hlavně na sjezdy. "V Oberhofu jsou náročné. Musíte se hlídat," řekl.

"První kolo se pojede trochu pomaleji, tam by Ondra mohl pošetřit síly. Pak věřím, že další dvě kola vydrží jet v dobrém tempu," uedl Vítek.

Je nám líto, video expirovalo.
Štafeta biatlonistů patřila Švédům

Favoritů je celá řada. Na zlato si budou chtít opět sáhnout Italky. Dvěma nejcennějšími kovy z Oberhofu podpořená Lisa Vittozziová bude rozbíhat štafetu. Naopak závodit nebude Dorothea Wiererová. Šlapat na paty jim budou zejména Švédky či Francouzky.

Mezi kvartetem Norů chybí Johannes Thingnes Bö, Švédové se mohou spolehnout na finišmana Sebastiana Samuelssona a kalný dojem z probíhající sezony budou chtít napravovat Němci ve složení Erik Lesser, Simon Schempp, Arnd Peiffer a Benedikt Doll.

S velmi silnou sestavou pak vyrukují Francouzi: Antonin Guigonnat, Simon Desthieux, Quentin Fillon Maillet a Martin Fourcade.

Sebastian Samuelsson
zdroj: ČTK/AP autor: Kerstin Joensson

Další štafety jsou na programu už během příštího týdne v Ruhpoldingu. Vedle nich se ve druhém německém centru pro světový biatlon pojedou sprinty a také závody s hromadným startem.

Existovala přitom i varianta, že kvůli těžkým sněhovým podmínkám, které v oblasti panují, dojde k úpravě programu. To ale nakonec organizátoři vyloučli. Přímé přenosy tak odvysílá od středy ČT sport a web ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články