Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Biatlonový kolotoč vítá jihotyrolská Anterselva. Krása střídá nádheru, ale stojí to síly

Druhý trimestr Světového poháru v biatlonu spěje do finále. Šestou zastávku sezony obstará italská Anterselva. Krásné výhledy zde nicméně kompenzuje vysoká nadmořská výška. A ta ne každému svědčí. Po dvou měsících se ukáže v reprezentační sestavě Adam Václavík. Naopak Jakub Štvrtecký se připravuje na mistrovství světa juniorů. Složení českých biatlonistek zůstává od Ruhpoldingu beze změn. Přímé přenosy SP v Anterselvě sledujte až do neděle na ČT sport a webu ctsport.cz, první závod – sprint žen na 7,5 km – je na programu ve 14:00.

Biatlonový areál v Anterselvě
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Tradiční podnik SP v Anterselvě má na programu sprinty, stíhačky a závody s hromadným startem. Český tým počítá pro středisko nacházející se v nadmořské výšce 1634 metrů s celkem devíti závodníky.

Zatímco biatlonistky zůstávají ve složení Markéta Davidová (do sprintu vyjede jako první Češka pátá v celkovém pořadí z 97 závodnic), Eva Puskarčíková (sedmá), Veronika Vítková (42.), Lucie Charvátová (62.) a Jessica Jislová (85.), která několik týdnů bojovala s virózou, biatlonisté kvótu nenaplní ze dvou důvodů.

Michal Šlesingr se dává dohromady po lapáliích se zády, už ale startoval v druholigovém IBU Cupu. Ten se tentokrát přesouvá z Arberu do Lenzeheide a pětatřicetiletý závodník v něm ani nyní nebude chybět. Na stole sice byla i otázka případného návratu do SP, po dlouhé Šlesingrově pauze ale nechce tým nic uspěchat.

Chybět bude i Jakub Štvrtecký, který se chystá na světový šampionát juniorů. Ten ve slovenském Osrblie začíná v neděli.

Návrat naopak hlásí Adam Václavík, který se výkonnostně hledal, a trenéři ho proto přesunuli do béčka. A tam se třetím a devátým místem rozhodně neztratil. "Nesmím si na sebe vytvořit tlak, že to je Světový pohár a musím se ukázat, ale snažit se jet z režimu v IBU Cupu, být klidný. Věřím, že zajedu nějaký slušný výsledek," řekl Václavík.

V Anterselvě se tak vedle něj ukáže Tomáš Krupčík a také Ondřej Moravec s Michalem Krčmářem.

Ti byli v masáku v Ruhpoldingu v elitní dvacítce, stěžovali si však na problémy s lyžemi. "Chybí jim stále umístění minimálně na širším pódiu. Bohužel, jsou tam faktory, které nám k tomu nepomáhají. V lyžích se nám nedaří, i když zázemí máme špičkové. Je možná potřeba se vrátit k jednoduchým věcem," řekl sportovní ředitel biatlonového svazu Ondřej Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Václavík si chce přenést formu z IBU Cupu do SP

Italské středisko znamená pro biatlonisty opravdu velký skok oproti německému Ruhpoldingu. Tamní Chiemgau Arena je totiž položená o 900 metrů níže než Südtirol Arena, která bude v příštím roce hostit mistrovství světa.

"Je tady většinou hrozně krásně, akorát se s tím samozřejmě pojí to, že třeba i docela fouká. Tou nadmořskou výškou je to docela náročné," prohlásila Eva Puskarčíková, finišmanka z bronzové štafety z letošního Oberhofu.

Program v jihotyrolských Alpách zahájí sprint žen. Veronika Vítková v něm obhajuje třetí příčku z loňského roku (v následné stíhačce skončila sedmá). Třicetiletá závodnice doufá, že se jí konečně podaří zlomit dosavadní nevýrazné výkony. "Doufám, že se teď budu posouvat běžecky nahoru," přála si.

Veronika Vítková
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Na poslední představení v Anterselvě ráda vzpomíná i Jessica Jislová. 15. příčka ze sprintu pro ni totiž znamenala dosud nejlepší individuální umístění v SP. Před týdnem to ale bylo z pohledu Češek v Ruhpoldingu hodně velké trápení – ani jedna z nich totiž ve sprintu nebodovala.

Ženský masák byl tak podruhé v sezoně bez české účasti. "Jediné, co to zachraňuje, že biatlon je hezký sport a dá se na to dívat. Ale jinak je to to nejhorší, když v závodu nemáte české závodníky," uznal Rybář.

Vítězství ve sprintu budou obhajovat Norka Tirill Echkoffová a její týmový kolega Johannes Thingnes Bö. Ten loni v Anterselvě ovládl i stíhačku, až v masáku byl lepší Francouz Martin Fourcade.

Johannes Bö
zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

Po víkendu už začne pomalu jít do tuhého. Biatlonisté budou mít dvoutýdenní pauzu, pak je čekají dvě zámořské (a jediné únorové) zastávky v kanadském Cannmore a americkém Soldier Hollow. Zda se na dalekou a neoblíbenou cestu vydá i český tým, zatím není jasné.

V březnu přijde na řadu světový šampionát ve švédské biatlonové Mekce Östersundu. Sezonu klasicky uzavře norské Oslo. Přímé přenosy a podrobné zpravodajství ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články