Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Archiv D: Sport 1975

Biatlonová unie IBU suspendovala národní svazy Ruska a Běloruska

Mezinárodní biatlonová unie (IBU) s okamžitou platností suspendovala národní svazy Ruska a Běloruska kvůli vpádu ruských vojsk na Ukrajinu. Suspendace bude trvat minimálně do příštího řádného kongresu, jenž se bude konat v září, a IBU bude přihlížet k vývoji situace a chování obou svazů. Nová sezona začne koncem listopadu, přímé přenosy odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

IBU už v průběhu měsíce vyřadila ruské a běloruské sportovce ze zbytku sezony Světového poháru. Reprezentace obou zemí nicméně kvůli předchozím sankcím už dříve předčasně ukončily sezonu.

"Invaze na Ukrajinu navíc zastavila sport i všechny aktivity ukrajinského svazu, proto by nebylo spravedlivé, aby federace ze zemí agresorů užívaly všech výsad členství v IBU," přidala unie.

Rusko není kvůli dopingovým kauzám řádným členem IBU od roku 2017. Do roku 2026 se v Rusku nesmějí konat žádné mezinárodní soutěže a tamní funkcionáři nesmějí zastávat žádné posty v unii.

O dalším osudu ruského a běloruského svazu podle IBU rozhodne vývoj války na Ukrajině. "Pokud by se okolnosti změnily, rozhodnutí přehodnotíme. Pokud nebude suspendace zrušena dříve, budeme se jí zabývat na kongresu 15. až 19. září," dodala.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články