Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Biatlonová štafeta je kvůli koronaviru v ohrožení, v Oberhofu bude startovat i junior Karlík

Koronavirus obchází českou reprezentaci biatlonistů a realizační tým lepí díry, jak se dá. V Oberhofu jsou místo zbylých dvou už tři závodníci - družstvo doplnil Mikuláš Karlík. Zda se ale povede start dalšího z juniorů - Jonáše Marečka - je zatím s velkým otazníkem. Přímý přenos sprintu mužů na Světovém poháru v Německu sledujte ve středu přímým přenosem od 14:00 na ČT sport a webu ctsport.cz.

zdroj: Český biatlon autor: Petr Slavík

V německém Arberu se tento týden rozjede i druholigový IBU Cup, který měl původně startovat koncem loňského roku, ale Mezinárodní biatlonová unie (IBU) jeho začátek odložila kvůli pokračující pandemii.

V Arberu jsou od čtvrtka na programu dvakrát sprinty a štafety. IBU Cup bude na stejném místě pokračovat i v příštím týdnu zkrácenými vytrvalostními závody, sprinty a mixy.

V předběžné nominaci na druhou biatlonovou soutěž původně figuroval i Mikuláš Karlík, ale poté, co kvůli pozitivním testům postupně vypadli Michal Krčmář, Adam Václavík, Vítězslav Hornig i Tomáš Mikyska, bylo nakonec rozhodnuto o jeho povolání na SP do Oberhofu.

Základní osa mužského týmu se tak v minulém týmu prakticky rozpadla - sprint ojediněle běželi pouze tři Češi.

Je nám líto, video expirovalo.
Tým biatlonistů doplní v Oberhofu junior Karlík

Úvod sezony si kažodpádně junior z týmu trenéra Michaela Málka odbude sice v Německu, ale jinde. Stejně jako áčko i družstvo pro IBU Cup se nedávno připravovalo ve slovinské Pokljuce, odkud právě současná nákaza pravděpodobně pochází.

Jednadvacetiletý Karlík přicestoval do Oberhofu v úterý večer a původně s ním měl přijet i další z juniorů - Jonáš Mareček. Jenže vše je nakonec jinak. 

"Jonáš byl na cestě, ale musel otočit, aby si vyjel kvalifikaci v Arberu, protože byl loni ještě dorostenec," vysvětluje v rozhovoru pro ČT sport kouč biatlonistů Ondřej Rybář.

Pokud by kvalifikace nevyšla, český tým by byl nucen páteční štafetu oželet. Za celou sezonu se pak škrtají dva závody do Poháru národů. Češi už museli vypustit i nedělní závod smíšených dvojic, protože s Mikyskou, který ho měl původně běžet, odjel do Česka také jeho splubydlící Milan Žemlička.

Krčmář sice v pondělním rozhovoru pro Českou televizi řekl, že v krizové situaci by byl ochoten přijet, jedním dechem ale také dodal, že jeho tělo je logicky po více než týdnu nicnedělání v karanténě a prodělané nemoci covid-19 vláčné.

Je nám líto, video expirovalo.
Krčmář o situaci s koronavirem či plánech na MS

"Budu muset absolvovat nějaké tréninky. Doufám, že to nebude nijak komplikované," řekl Krčmář, kterého čeká další přetestování ve středu. "Pokud bych byl negativní, jsem ochoten přijet, ale rozhodně to není na plánu dne a bylo by to krizové řešení," doplnil.

Střelnici v Oberhofu si tak na úterním dopoledním tréninku zatím poprvé vedle Ondřeje Moravce a Jakuba Štvrteckého vyzkoušel jen Karlík.

Do biatlonové arény v Durynském lese se jinak vrátilo klasické počasí - mlha, vítr a husté sněžení. Středeční předpověď ale vypadá lépe: teploty by neměly klesnout pod nulu, sněhové přeháňky by ale přijít mohly.

V ženském týmu je zatím situace daleko klidnější, takže štafetu by v sobotu mělo běžet tradiční kvarteto. Zastávku v Oberhofu zakončí nedělní závody s hromadným startem, poté se elitní seriál přesouvá do italské Anterselvy. Zpravodajství a přímé přenosy ze SP v biatlonu sledujte na ČT sport a webu ctsport.cz.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články