Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Biatlonisty vítá po šlamastyce s oblevou Oberhof. Jak se povedou sprinty českému týmu?

Po vánoční přestávce pokračuje Světový pohár v biatlonu zastávkou v Oberhofu. Stát se tak mělo už ve čtvrtek, ale rozmary počasí odsunuly sprint mužů o jeden den. Sprint pojedou i biatlonistky. Základní složení českého týmu zůstalo neměnné v čele s Michalem Krčmářem a Markétou Davidovou, covid ale přece jen některé změny bohužel zapříčinil. Přímé přenosy startují v 11:20 na ČT sport a webu ctsport.cz.

V Oberhofu bylo zkraje týdne poměrně teplo a tudíž obleva, pořadatelé tak museli zkrátit program o jeden den. Bahenní koupele jsou v německém areálu na každoročním menu, nejinak tomu je i letos. 

Ve čtvrtek měli mít muži na programu sprint, desetikilometrový závod se tak jede dnes. Následovat bude podle plánu ženský sprint na 7,5 km.

Jak si zatím vedou čeští biatlonisté? POSLECHNĚTE SI:

Mezinárodní biatlonová unie IBU si od toho slibovala hlavně menší zatížení trati a prostor pro lepší přípravu s využitím uskladněného sněhu. Biatlonisté se shodli, že i když se trénovalo na menším okruhu, pořadatelé udělali maximum.

"Krátké kolo ještě není moc dobře upravené, pracují na tom tady hodně, ale ready to ještě úplně není," hlásila Jessica Jislová ve středu v rozhovoru pro ČT sport.

"Musím říct, že organizátoři odvedli perfektní práci, trať byla super," chválila o den později Markéta Davidová. 

Češi v akci - sprint:

Adam Václavík (19), Michal Krčmář (37), Jakub Štvrtecký (57), Vítězslav Hornig (64), Milan Žemličksa (93).

Českému týmu se při čtvrtém podniku elitního seriálu nevyhnuly potíže kvůli korornaviru. Za prvé pozitivní testy postihly část servisního týmu, za druhé Mikuláše Karlíka a Terezu Voborníkovou nepustí do závodů karanténa.

Nahradili je Milan Žemlička a Tereza Vinklárková. Žemličku měl původně díky 16. místu ve sprintu v IBU Cupu v Obertilliachu vystřídat Vítězslav Hornig.

I ten však v Oberhofu pojede (navíc premiérově) a nejspíš ho - i kvůli dobré střelbě - čeká jeden z mixů, podaří-li se mu předchozí sprint.

Nechybí Markéta Davidová a Michal Krčmář, kteří ke konci loňského roku skončili třetí v tradiční exhibici smíšených dvojic v Ruhpoldingu a jako třetí český pár vystoupili na stupně vítězů. Je pravděpodobné, že mix je bude čekat i nyní.

"Mixy a singl mixy jsou hodně důležitý, můžeme rozhodnout o tom, že do Ruhpoldingu pojedeme s kvótou pěti lidí," uvedl Krčmář.

Češky v akci - sprint:

Lucie Charvátová (20), Jessica Jislová (34), Markéta Davidová (43), Eva Puskarčíková (72), Tereza Vinklárková (100).

V sobotu se v Oberhofu uskuteční právě smíšené závody štafet a dvojic a úvodní pohárový díl v novém roce završí v neděli stíhací závody na 12,5 (ženy) a 15 km (muži). Kvůli koronavirové situaci nesmí být v ochozech druhým rokem po sobě diváci.

Loni se v Oberhofu uskutečnily hned dva podniky SP při výpadku Ruhpoldingu. Jely se tudíž hned dva a dva sprinty a dvakrát se radovali Norové v podání Johannese Böa a Tiril Eckhoffové.

Markéta Davidová si loni v lednu připsala jednou sedmé a jednou desáté místo. Průběžné pořadí SP vedou Francouz Emilien Jacquelin a Norka Martu Olsbuová Roeiselandová.

Hodně se čeká od Jessicy Jislové, která prožívá skvělou sezonu, v níž dokázala bodovat osmkrát v řadě. Před Vánoci dokonce byla v závodu s hromadným startem v Annecy kousek od stupňů vítězů. "Bude to výzva jako vždycky v Oberhofu," prohlásila. 

V příštím týdnu bude následovat další německá zastávka - tentokrát v Ruhpoldingu, kde se jela zmíněná povánoční exhibice.

Druhý trimestr završí před odjezdem do olympijského Pekingu svěťák v Anterselvě. Tam už pořadatelé dopředu oznámili, že diváky kvůli rostoucím nákazám varianty omikron do ochozů nepustí.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Biathlon World, biatlon.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články